אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בטבע שמחים לדבר על החזית המשפטית, אבל רק כשזה נוח מטה טבע כפר סבא | צילום: סיון פרג'

בטבע שמחים לדבר על החזית המשפטית, אבל רק כשזה נוח

לאחר שבית המשפט בקליפורניה פסק בפרשת האופיואידים לטובת חברות התרופות, בהן טבע, הזדרזה החברה להתייחס לנושא בהרחבה, בניגוד ללקוניות השגורה שלה. מנגד, לפסיקה בישראל שעלולה לעלות לה ביוקר, לקח לטבע מעל שבוע להגיב

03.11.2021, 07:00 | סופי שולמן

החזית המשפטית של טבע ממשיכה להיות דרמטית יותר מהחזית העסקית שלה. אמנם גם בעבר, בימים טובים יותר, המחלקה המשפטית של חברת התרופות עבדה קשה, אך היה זה בעיקר על ערעורים וקיצורים של פטנטים על תרופות מקור, במטרה להכניס יותר ויותר תרופות גנריות לשוק. 

אך בשנים האחרונות החזית המשפטית מולה ניצבת החברה היא לא התקפית כמו פעם, אלא לגמרי הגנתית, וככזו טבע לא ששה לשתף עם הציבור יותר ממה שהיא חייבת, אבל ממש חייבת, לפי חוק. ברוב המקרים מסתפקת החברה באמירות לקוניות נוסח: "אנחנו מצפים להגיע להסדר", או "נעדכן כשיהיה לנו מה לעדכן".

קראו עוד בכלכליסט:

המצב אתמול היה שונה בתכלית. באופן נדיר ובלתי צפוי פסק בית המשפט בקליפורניה כי טבע ויצרניות משככי כאבים נוספות לא גרמו למטרד ציבורי או פרסמו הצהרות שגויות ומטעות בנוגע לאופיואידים ממכרים. התביעה דרשה תשלום פיצוי של 50 מיליארד דולר מהחברות הנתבעות, בהן גם ג'ונסון אנד ג'ונסון, אנדו ואלרגן. מדובר אמנם באירוע חשוב ובעל משמעות, בשל היותה של קליפורניה מדינה מרכזית בארה"ב, אבל בסופו של דבר זהו עוד אירוע בשרשרת ארוכה של תביעות בפרשת משככי הכאבים. ליתר דיוק, תביעה אחת מתוך קרוב ל־4,000 תביעות שהוגשו על ידי מדינות ועיריות שונות ברחבי ארה"ב. בחלקן, כמו אוקלהומה ולואיזיאנה, הנתבעות כבר התפשרו.

אתמול חרגה טבע ממנהגה להימנע מתגובה לאירועים בחזית המשפטית ופרסמה הודעה מפורטת, המהללת את השופט בקליפורניה. זאת, כמובן, מתוך הבנה כי מדובר בהתפתחות חיובית, שהתבטאה גם בעלייה של 10% במנייתה עם פתיחת המסחר בניו יורק. 

בתגובה נכתבה כי "בעוד שאנו מרוצים מפסיקת בית המשפט בקליפורניה, הרי שניצחון ברור עבור המטופלים הרבים הסובלים מהתמכרות לאופיואידים יושג רק עם השגת הסדר סופי והפניית משאבים לאלו הזקוקים להם. טבע ממשיכה לפעול להשגת הסדר כלל ארצי".

עם זאת, חרף הפסיקה החיובית עבורה בקליפורניה, עננת משככי הכאבים עוד לא הוסרה מעל ראשה של טבע והיא מעיקה על המניה, בנוסף למשקולת היעדר הצמיחה, שמורגשת היטב בדו"חות הכספיים של החברה בשנה האחרונה. לפני שנתיים הגיעה טבע, יחד עם חברות תרופות נוספות, להסדר טנטטיבי עם רשויות החוק האמריקאיות לאספקת תרופות בשווי 23 מיליארד דולר לגמילה ממשככי כאבים, כמו גם תשלום סמלי יחסית של 250 מיליון דולר, הכל על פני תקופה של עשר שנים, וזאת כדי לסגור את כל התביעות הפתוחות בנושא. 

בניגוד לתגובה המתלהבת שהוציאה טבע אתמול, בכל הקשור להתקדמות המגעים בהסדר המלא, היא לא אוהבת לנדב מידע. אם עד לא מזמן העריך קור שולץ, מנכ"ל טבע, כי החברה תגיע להסדר הזה עד סוף 2021, הרי שלאחרונה הוא מעריך כי הסדר שכזה ייחתם בתוך 12 חודשים.

בניגוד בולט למדי להצהרה הנרחבת, במונחי חברת טבע, בנוגע לפרשת משככי הכאבים, עמדה התייחסותה המאולצת של החברה לחזית משפטית חדשה, שמתרחשת דווקא בישראל. 

כאן קבע בשבוע שעבר בית המשפט המחוזי מרכז בלוד, כי שימוש שטבע עשתה ברווחים כלואים שקיבלה על פי חוק עידוד השקעות הון, יחויב במס נוסף, במידה וכספים אלו שימשו אותה לרכישת חברות בחו"ל. 

על אף שההחלטה תפסה את טבע באותה מידת הפתעה כמו ההחלטה בקליפורניה אתמול, היא לא מצאה לנכון להתייחס לנושא עם פרסום ההחלטה ושמרה על שתיקה. רק אתמול, כמעט שבוע לאחר פרסום ההחלטה, הוציאה החברה הודעה לקונית, על כך שהחבות המשפטית בחזית זו עשויה להגיע ל־350 מיליון דולר.

מדובר בסכום לא מבוטל במונחי טבע, שמתמודדת עם חוב שעדיין גבוה מ־20 מיליארד דולר. החברה כבר ביצעה הפרשה בשיעור משמעותי מהחשיפה בדו"חות הכספיים לרבעון השלישי של 2021, אך ציינה כי היא עלולה להידרש להפרשה נוספת. כמו כן, הודיעה טבע כי היא מתכננת לערער על ההחלטה.

המנכ"ל קור שולץ, צילום: אביגיל עוזי המנכ"ל קור שולץ | צילום: אביגיל עוזי המנכ"ל קור שולץ, צילום: אביגיל עוזי


תגיות