אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המודל בן ה-70 ששינה את שוק ההון שינה את השוק | Shutterstock

המודל בן ה-70 ששינה את שוק ההון

שיחה של סטודנט לתואר שני בכלכלה עם ברוקר שביקר באוניברסיטה – הובילה למאמר שזכה בפרס נובל ומשמש עד היום כבסיס להשקעות בבורסה. המהפכה של הארי מרקוביץ'

03.11.2021, 15:10 | בשיתוף וידאה

מהו תיק השקעות אופטימלי? את התשובה לשאלה הזאת מנסים לגלות כבר מאות שנים – מאז החל המסחר בבורסות בעולם. ולמרות שמדובר בכסף גדול, תופתעו אולי לגלות שהעיקרון המנחה החשוב והברור ביותר בשוק ההון נוסח בצורה מסודרת רק בשנות ה-50 של המאה הקודמת.

אבי תורת תיקי ההשקעות המודרנית, הארי מרקוביץ' (94), היה בן 24 בלבד כשחיבר במהלך לימודיו לתואר השני, מאמר בשם הפשוט למדי "בחירת תיק השקעות". ב-1990 הוא זכה על מאמר זה בפרס נובל.

מרקוביץ' ניסח לראשונה בצורה ברורה את העיקרון, שלפיו השקעות מסוכנות יותר אמורות להשיא תשואות גבוהות יותר כפיצוי על הסיכון הגבוה להפסיד את הכסף. מאחר שסיכון הוא מושג מופשט, מרקוביץ' השתמש במאמר שלו בשׁוֹנוּת (Variance) או תנודתיות כאומדן.

הארי מרקוביץ, צילום: איי פי הארי מרקוביץ | צילום: איי פי הארי מרקוביץ, צילום: איי פי

לדוגמה: המניות תנודתיות יותר מהאג"ח, כך שהמשקיעים אמורים לצפות לתשואות גבוהות יותר עליהן, שיצדיקו את הסיכון הגבוה יותר. מרקוביץ' גם טען שיש צורך לבצע הקצאה של אפיקי השקעה. כלומר, פיזור של ההשקעה במגוון מניות, אג"ח ועוד אפיקי השקעה, כדי לפזר את הסיכונים ולקזז הפסדים גדולים בניירות ערך ספציפיים.

לקחת סיכון באופן שיטתי

מרקוביץ' ניסח את המסגרת המדעית-מתמטית שנותנת תשובה לשאלה החשובה: "מהו תיק השקעות אופטימלי?". אף שהשיטה כבר ותיקה, היא מהווה את הבסיס לבנייה וניהול של תיק השקעות, כפי שנעשה בלא מעט גופים מוסדיים בעולם עד היום, מסבירה אלונה יעקב, סמנכ"ל השקעות ותפעול בחברת ההשקעות Videa מקבוצת לאומי. "זה המדד להשוואה של גופים שעושים פעילות כמו שלנו", אומרת יעקב, "המודל הזה מבחינתנו הוא הדרך הכי נכונה – הוא מאפשר לבנות תיק השקעות שיכיל את כל סוגי הנכסים בצורה הכי טובה".

לא לשים את כל הביצים בסל אחד

מרקוביץ' הגדיר מונח בשם "סיכון שיטתי" שמתייחס לסיכון המשותף של כל ניירות הערך, ולא ניתן לפזר אותו בשוק אחד. זה סיכון שלא ניתן לצמצם אותו: לדוגמה אם מתרחש משבר כלכלי, אינפלציה או אפילו מתיחות ביטחונית, שמשפיעים על תחום מסוים, או אפילו על כל השוק. את הסיכון הלא-שיטתי – הספציפי – ניתן לצמצום באמצעות פיזור גבוה, כלומר גיוון ההשקעה. מרקוביץ' מתייחס למניה ספציפית, ולכן פיזור ההשקעה בין כמה ניירות ערך יקטין את הסיכון.

מרקוביץ' הסביר שתיק לא הופך בהכרח לאופטימלי יותר ככל שעולים ברמות הסיכון. לפי התיאוריה שלו, תיק השקעות נחשב יעיל אם הוא מניב את פוטנציאל התשואה הגבוה ביותר ביחס לרמת הסיכון הנתונה. אלא שהסיכון זה משהו שתלוי גם במשקיע – כמה ממנו הוא מוכן לקחת? אפשר לשנות את רמת הסיכון או את התשואה עד לגבול מסוים, שאחריו חייבים לשנות גם את השני. כלומר נקודה שממנה למשל אם נרצה להעלות עוד את התשואה הפוטנציאלית, נצטרך גם להגדיל את הסיכון.

מהפכת החישוב

הדרך לחשב תיק יעיל באופן מדויק מסובכת למדי, וכוללת כמויות אדירות של נתונים וחישובים סטטיסטיים מורכבים. צריך לעדכן כל הזמן את החישובים כי התנאים בשוק משתנים ללא הרף ולכן כשהמאמר הוצג בשנות ה-50 הוא היה תאורטי ולא מעשי.

עם זאת, יכולות החישוב שזמינות כיום מאפשרות לבצע את החישובים האלה בצורה יעילה, ואף להרחיב ולשפר את המודל, לעומת המצב הקיים כשהמאמר של מרקוביץ' פורסם. עברו יותר מ-70 שנה מאז, אבל התיאוריה שלו עדיין שימושית ורלוונטית.

אלונה יעקב, סמנכ"ל השקעות, תפעול ומסחר ב-Videa, צילום: כפיר סיון אלונה יעקב, סמנכ"ל השקעות, תפעול ומסחר ב-Videa | צילום: כפיר סיון אלונה יעקב, סמנכ"ל השקעות, תפעול ומסחר ב-Videa, צילום: כפיר סיון

"בהתחלה בנינו אבטיפוס שהריץ את המודל בצורה הבסיסית", מסבירה יעקב, "לאחר מכן התחלנו להרכיב רמות סיכון שונות ועשינו כל מיני ניסיונות עם הרכבים שונים עד שהגענו לאופציה שנותנת את התשואה הפוטנציאלית הטובה ביותר. לקחנו את המודל והכנסנו אליו כמה סוגי נכסים, כדי שימצא את ההרכב האופטימלי לכל פרופיל של משקיע". בהמשך, היא מסבירה, בודקים את התוצאות ואת הסבירות, ובסוף מגיעים לתיק השקעות אופטימלי. אבל העבודה לא מסתיימת שם - הבחינות וההתאמות האלה ממשיכות כל הזמן."

"ב-Videa פיתחנו את המודל שיתייחס גם לתרחישי קיצון עתידיים שחלקם לא היו בעבר אבל יכולים להתקיים. השימוש במודל מסייע לבצע השקעות בצורה קרה ואנליטית, ללא הטיות אנושיות. אם עובדים לפי אנליזה, כלומר לפי ניתוח של מומחים, אז מתקבלות לעיתים החלטות לפי תחושות בטן והערכות ולאו דווקא לפי הסקת מסקנות בצורה מתודית".

רוצים להשקיע בתיק שמבוסס על המודל של מרקוביץ'? היכנסו לאתר

*וידאה ניהול השקעות מקבוצת לאומי בע"מ ("וידאה") הינה חברת ניהול תיקי השקעות בבעלות מלאה של בנק לאומי. האמור בראיון זה אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע. אין לראות בראיון זה הצעה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של המשקיע או לביצוע עסקה כלשהי בניירות ערך או בכל מוצר פיננסי אחר או התחייבות לתשואה כלשהי.



תגיות