אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כיצד נוכל לדעת אם גם הבניין שלנו עשוי להתמוטט? ישראל אפשטיין | יח''צ

כיצד נוכל לדעת אם גם הבניין שלנו עשוי להתמוטט?

על רקע קריסתו המפתיעה של בניין מגורים בחולון לאחרונה, שוחחנו עם הקונסטרוקטור ישראל אפשטיין, כדי לגלות איך נדע האם אנחנו חיים וישנים בלילה בבניין שיכול חלילה להתמוטט ללא התראה

07.11.2021, 13:40 | בשיתוף Visionet

זה התחיל כמו עוד בוקר של יום שבת. השמיים היו בהירים והשקט שרר ברחוב. פתאום, רעש מוזר ובלתי מוסבר: התברר כי בעוד מרבית הדיירים עוד מנומנמים במיטתם, קרס עמוד התמיכה של בניין ברחוב סרלין בחולון. קריסת העמוד יצרה עיוות בשלד המבנה: אחד הדיירים בבניין גילה שהוא לא מצליח לפתוח את דלת הכניסה שלו. אותו דייר הזמין שירותי כבאות, שהגיעו למקום ולקחו החלטה שהצילה בדיעבד חיים רבים: פינוי מידי של הבניין. יממה קצרה לאחר מכן, קרס הבניין לחלוטין אל תוך עצמו. באורח נס, לא נפגע איש, אם כי מי שלא היה לו ביטוח דירה, ספג פגיעה כלכלית קשה במיוחד.

ישראל אפשטיין, יח ישראל אפשטיין | יח''צ ישראל אפשטיין, יח

למרות שעל פניו מדובר באירוע חריג, לא מדובר בתרחיש בלתי סביר לחלוטין. באוגוסט השנה נעשתה הריסה מבוקרת של בניין ברחוב ביאליק 33 ברמת גן, לאחר שקרסו עמודי תמיכה של המבנה, וזכוכיות בקומה התחתונה התנפצו. הבניין פונה על ידי הרשויות בחופזה מבלי שהתושבים הורשו להיכנס ולהציל משהו מרכושם, ונהרס על ידי העירייה. אלו עוד סיפורים אופטימיים, ביחס לאירוע קריסתו של מבנה בפלורידה השנה, אסון הנדסי אדיר שבו נהרגו קרוב למאה בני אדם. 

במסמך שפורסם על ידי התאחדות הקבלנים מ-2017 נטען כי יותר ממיליון ישראלים גרים בבניינים המצויים בסכנת קריסה. נכון להיום, הרשויות המקומיות מעלימות עין מן הבעיה, וטומנות את ראשן בחול. המצב בפועל הוא שהאחריות למניעת הסכנה של התמוטטות מבנים, רובצת לפתחם של בעלי הנכסים עצמם (והס מלהזכיר את הסכנה של רעידת אדמה גדולה בישראל). שוחחנו עם המהנדס והקונסטרוקטור ישראל אפשטיין, כדי ללמוד מה יכולים לעשות בעלי דירות כדי למנוע מצב שבו בניין המגורים שלהם פשוט יתמוטט. 

ישראל אפשטיין - בדיקת ליקויים , יח ישראל אפשטיין - בדיקת ליקויים | יח''צ ישראל אפשטיין - בדיקת ליקויים , יח

אל תגידו שיהיה בסדר; תבדקו

ישראל אפשטיין הוא מהנדס אזרחי וקונסטרוקטור ותיק. החברה שלו, "ישראל אפשטיין מהנדסים", פועלת כבר יותר מ-35 שנה. החברה מעניקה שירותי הנדסה לחברות גדולות כגון אפריקה ישראל, כלל ביטוח, גב-ים, הפניקס, ריט 1 ועוד. 

"אנשים רבים בישראל גרים בבניינים ישנים המצויים בסכנת קריסה", אומר ישראל. "לרוב, מי שגר בבניין מסוכן חושד בכך. בדרך כלל אני מוזמן לבדיקות כאשר מתחילים לבצבץ סימנים ראשונים של סכנה: אריחים מתחילים ליפול, החיפוי החיצוני מתחיל להתפורר, מזהים רטיבות בלתי מוסברת, סדקים גדולים מתחילים להיפער וכדומה. אלו סימנים שחייבים להדליק נורה אדומה אצל בעלי בתים: זה לא אומר בהכרח שישנה סכנת קריסה מידית, אך הם מחייבים בדיקה על ידי איש מקצוע". 

איזו בדיקה אתה עושה?

ישראל: מרבית הבדיקה נעשית על ידי הסתכלות חיצונית על כל מיני נקודות מפתח בבניין, כל סוג בנייה והחולשות שלה. למשל, יש בתים, בעיקר בתי דירות ישנים שבנויים על עמודים; פתאום ועד הבית מזהה חלקים נופלים מהעמודים. אנחנו מגיעים למקום, ואז אנו רואים שיש סדקים בין החיפוי לבין התשתית, כלומר העמוד עצמו. אנו מסתכלים אם הבטון סדוק ומה רמת הסדק, ולפי זה אנחנו נותנים חוות דעת. בדרך כלל אפשר להציל את המבנה על ידי חיזוק במקומות הנכונים, אם באים בזמן. לפעמים בודקים בדירות עצמן. 

ליקויי בנייה, יח ליקויי בנייה | יח''צ ליקויי בנייה, יח

חשוב להגיד גם שלא כל סדק מעיד על כשל, וגם לצורה של הסדק בעלת משמעות: יש הבדל בין סדק אלכסוני, סדק אנכי וסדק אופקי. יש משמעות למיקום של הסדק, יש משמעות לרטיבות שאולי קיימת גם וכדומה. גם רטיבות, לפעמים אפשר לבצע איטום, ולפעמים צריך להרוס ולבנות מחדש. יש כל מיני פרמטרים להחלטה בכל מיני סוגים שונים של ליקויים, וזהו תפקידו של הקונסטרוקטור, לבדוק את הדברים הללו ולמנוע חלילה מצב שבו הבניין יהיה בסכנת קריסה. מה שקרה בחולון, זה שוועד הבניין זיהה את הסימנים הללו במבנה אבל התעלם מהם עד שזה היה מאוחר מדי". 

חברת ישראל אפשטיין מהנדסים מבצעת ביקורות למבנים, בדיקת נכסים לפני רכישה, פיקוח בנייה, ייעוץ הנדסי, בוררות הנדסית, אישורים לתוספות בנייה ועוד. לפרטים נוספים, ניתן להיכנס לאתר הבית של ישראל אפשטיין הנדסה , או להתקשר לטלפון 050-5231484.



תגיות