אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מטאו־לוג'יק מקימה קרן גידור למחירי האנרגיה, בדרך לגיוס 50 מיליון דולר טורבינות רוח לייצור חשמל | צילום: אלעד גרשגורן

בלעדי

מטאו־לוג'יק מקימה קרן גידור למחירי האנרגיה, בדרך לגיוס 50 מיליון דולר

החברה, שאחד ממקימיה הוא מייסד פיינל ניר קלקשטיין, מנסה לנצל את השינויים במחירי החשמל על בסיס פלטפורמת אלגו־טריידינג: "מעולם לא היתה תקופה כה תנודתית במחירי האנרגיה"

08.11.2021, 06:00 | גולן חזני

זהב, סחורות ואפילו ביטקוין הם כלים מקובלים לגידור סיכונים בעולם הפיננסי, אולם יש מי שמבקש לנצל את מחירי החשמל התנודתיים והמעבר לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות כדי להרוויח מעסקי הגידור. מטאו־לוג'יק הישראלית, שפיתחה פלטפורמת אלגו־טריידינג למסחר בחשמל - ושאחד ממייסדיה הוא ניר קלקשטיין, מייסד ענקית האלגו־טריידינג פיינל - מקימה קרן גידור חדשה. זו תתמקד באפיק ההשקעות האלטרנטיבי של מסחר בחשמל, כך נודע ל"כלכליסט". הקרן יצאה לאחרונה לגיוס של עשרות מיליוני דולרים מלקוחות כשירים; מקורות שהיו בקשר עם החברה מדברים על היקף של 50 מיליון דולר. בין היתר ישקיע קלקשטיין עצמו מיליוני דולרים בודדים. בנוסף מטאו־לוג'יק פועלת לגיוס הון באמצעות הנפקת מניות פרטית, ומנהלת מגעים גם עם גופים מוסדיים.

קראו עוד בכלכליסט:


טורבינות רוח לייצור חשמל. תפוקה נמוכה מהדרוש
, צילום:  אלעד גרשגורן טורבינות רוח לייצור חשמל. תפוקה נמוכה מהדרוש | צילום: אלעד גרשגורן טורבינות רוח לייצור חשמל. תפוקה נמוכה מהדרוש
, צילום:  אלעד גרשגורן

הקרן תבצע את ההשקעות לאור המערכת של מטאו־לוגי'ק, שהוקמה על בסיס הידע והניסיון של קלקשטיין באלגו־טריידינג. המערכת היא פלטפורמה למסחר אוטומטי במחירי החשמל, שעושה שימוש בשלל אלגוריתמים כדי לעבד נתונים של מזג האוויר, מודלים של חיזוי, מידע על אמצעי הייצור והתמיכה, כולל של התפלגות מקורות הצריכה (אנרגיה מסורתית, מתחדשת וכו'). על בסיס המידע, הפלטפורמה מתחברת לזירות מסחר שונות בחשמל, במטרה לאתר הזדמנויות השקעה שבהן המחירים בפועל לא תואמים את מצב השוק. כך, הקרן תוכל להרוויח מאיתור מחירים נמוכים בשווקים שבהם המערכת חוזה התייקרות, ולהפך — למכור חשמל במחיר גבוה לפני שצונח, תוך התמקדות בחשמל מאנרגיות מתחדשות.

הקרן החדשה מניחה תנודתיות גוברת נוכח המעבר לאנרגיות מתחדשות, שפירושו במדינות רבות הוא גם דה־רגולציה, כלומר העברת ייצור החשמל לידיים פרטיות. כיום יש מדינות באירופה שכבר מייצרות 30% מהחשמל שלהן מאנרגיה מתחדשת, והמטרה של מדינות רבות, כולל ישראל וארה"ב, להגיע לשיעורים דומים ואף למעלה מכך, במטרה להילחם במשבר האקלים. המלחמה הזו תזרים לתחום סכומי כסף אדירים. לפי דו"ח של בנק ההשקעות האמריקאי גולדמן זאקס מיוני האחרון, תידרש השקעה של 56 טריליון דולר בתשתית לייצור אנרגיה ללא פחמן עד 2032, כדי להאט את קצב ההתחממות הגלובלית ל־1.5 מעלות בלבד מעל לרמה שקדמה לעידן המהפכה התעשייתית. המטרה הזו עמדה במרכז כנס האקלים שנערך בהשתתפות מנהיגי העולם בגלזגו החודש.

התנודתיות במחירי החשמל, מקור הרווח העתידי שעליו בונה הקרן, ניכרת בשטח. לאחרונה נרשם זינוק במחירי האנרגיה המסורתית באירופה, בעיקר של גז טבעי. זאת נוכח תפוקה נמוכה מהדרוש של אנרגיה מתחדשת כמו שדות פוטו־וולטאיים וטורבינות רוח, בין היתר בשל רוחות חלשות מהרגיל.

לדברי יגאל צבעוני, מנכ"ל מטאו־לוג'יק ואחד ממייסדיה, "התהליך שבו האנרגיה הופכת לסחורה נסחרת כבר החל. משבר האקלים מאיים על העולם ומדינות רבות פועלות להפחתת פליטת גזי החממה, ומנגד הביקוש לחשמל עולה בשל עליית כלי הרכב החשמליים. שני אלה מובילים להסתערות על האנרגיות המתחדשות. בתוך כך, מחירי החשמל סובלים מתנודתיות קיצונית. בבריטניה או בטקסס התנודתיות כבר פגעה באספקת החשמל ללקוחות. תנודות מחירי החשמל לא תמיד מוסברות וברוב הזמן בלתי צפויות. מעולם לא היתה תקופה כה תנודתית במחירי האנרגיה. בבריטניה, למשל, המחיר היה 60 ליש"ט למגה־ואט והוא זינק פי 50 ל־3,000 ליש"ט למגה־ואט".

פיינל, שהוקמה ב־2011, היא חברה פרטית המתמחה במסחר בשוק ההון על בסיס אלגוריתמים. לפי פרסומים שונים, הרווח הנקי של החברה עומד על מאות מיליוני דולרים בשנה. לדברי צבעוני, המערכת של מטאו־לוג'יק "יכולה לקבל החלטות מיידיות באופן אוטומטי, ובארבע השנים האחרונות מנוע הבינה המלאכותית שסחר בפועל בשוק במחירי החשמל הניב תוצאות מעל ומעבר למצופה".



תגיות