אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החינוך העצמאי של אגודת ישראל מנכה משכר המורים - למימון פעילותה חינוך חרדי בירושלים | צילום: אלכס קולומויסקי

החינוך העצמאי של אגודת ישראל מנכה משכר המורים - למימון פעילותה

הרשת החרדית מנכה לרבע מעובדיה 2% משכרם לטובת עמותת קרן החינוך לתורה בישראל. היקף התרומות נאמד ב־4-3 מיליון שקל בשנה. שתי מורות ברשת הגישו בקשה לתביעה ייצוגית בטענה שהניכוי אינו חוקי

09.11.2021, 06:00 | שחר אילן

רשת החינוך העצמאי של אגודת ישראל מנכה מהשכר של כרבע מעובדיה 2% כתרומה לעמותה שמממנת חלק מפעילותה. ההכנסות מניכוי זה נאמדות ב־4-3 מיליון שקל לשנה, כלומר עשרות מילוני שקלים לאורך השנים. כל זאת ללא הסכמה בכתב. כך עולה מבקשה לתביעה ייצוגית שהוגשה לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב. החינוך העצמאי טוען בתשובתו שמדובר בתרומות מרצון הנעשות על פי חוק.

קראו עוד בכלכליסט:

את הבקשה הגישו באפריל האחרון עורכי הדין ענת שני־רבה ופיני קלמן בשם שתי מורות לשעבר בחינוך העצמאי. מדובר באחת ממספר בקשות ייצוגיות נגד החינוך העצמאי שהוגשו לאחרונה. זוהי תופעה חברתית חדשה שמעידה על נכונות של עובדים חרדים לצאת למאבק על זכויותיהם כנגד הממסד.

 חינוך חרדי בירושלים , צילום: אלכס קולומויסקי חינוך חרדי בירושלים | צילום: אלכס קולומויסקי  חינוך חרדי בירושלים , צילום: אלכס קולומויסקי

החינוך העצמאי הוא המעסיק הגדול ביותר בציבור החרדי ועובדים אצלו מעל 17 אלף עובדי הוראה. המוסדות שלו מוגדרים כמוסדות מוכר שאינו רשמי, אבל הוא מתוקצב על פי חוק באופן שווה לחינוך הממלכתי. תקציבו השנה עומד על 1.7 מיליארד שקל.

החינוך העצמאי ניכה מדי חודש 2% משכרן של התובעות כתרומה לעמותת קרן החינוך לתורה בישראל, שהוא ייסד, ואשר מממנת שיעורי העשרה בבתי הספר שלו וכן סיוע לילדים שמתקשים בלימודים ולילדים מרקע סוציו־אקונומי נמוך. לטענת התובעות, הן "מעולם לא נשאלו להסכמתן לניכוי משכרן וספק אם הסכמה כזו היתה תקפה בהיותה הכרח וחיוב, כאשר המשיב מהווה מעין מונופול להעסקת עובדי הוראה בציבור החרדי". הן טוענות כי הניכוי בוצע משכר כל המורים לכל הפחות עד שצברו ותק של חמש שנים.

על פי הבקשה, "מימון פעילות החינוך העצמאי באמצעות הפחתת שכר מעובדיו התלויים בו לפרסתם בלתי חוקי על פניו". היא מצטטת מכתב של עו"ד אילן דנה מרשם התאגידים, כי "המצב שבו החינוך העצמאי מסייע באמצעות המנגנון שלו לגייס תרומות שלמעשה נועדו לפעילות אך מועברות דרך צד שלישי קשור שפעילותו אינו שקופה, מהווה התנהלת שאינה תקינה, מה גם שבפועל אותם עובדים למעשה מחזירים לעמותה חלק מהשכר שהם מקבלים ממנו תחת אמצי שכנוע שבנסיבות העניין לא ברור האם הם בחירה חופשית ונקייה מלחצים".

החינוך העצמאי השיב לבקשה בשבוע שעבר באמצעות עורכי הדין חיה שפיגל ואסף עולמי. הוא טוען כי העובדה שרק פחות מ־25% מהמורים משתתפים בתרומה מהווה הוכחה שיש להם בחירה. כן הוא טוען כי מדובר ב"תרומה מותרת, אותנטית ווולונטרית", ובכל מקרה העובדים מודעים לניכוי שמופיע בתלוש השכר. לטענת החינוך העצמאי, אין כל פגיעה במי שמבקש להפסיק לתרום. העלאת הטענה בדיעבד לאחר שנעשה שימשו בכסף מהווה, לדבריו, "חוסר תום לב קיצוני".

למרות טענותיו, החינוך העצמאי ביצע בעקבות טענות המורות פנייה ל־6,000 מורים, שתרמו מ־2014 או תורמים בהווה. הוא ביקש מהם להשיב בכתב אם הוא מעוניינים להמשיך לתרום ובאיזה שיעור משכרם. 1,200 מורים הודיעו שהם מבקשים להפסיק לתרום. 56 מורים התלוננו על ביצוע התרומה בעבר.

תגיות