אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה יש להם להסתיר? 12 שרים ושרים לשעבר לא הגישו הצהרת הון מימין: סגן השר עידן רול והשרים אלעזר שטרן, מתן כהנא וזאב אלקין. הצהרות ההון לא מתפרסמות לציבור | צילומים: כנסת ישראל, קובי קואנקס

מה יש להם להסתיר? 12 שרים ושרים לשעבר לא הגישו הצהרת הון

שלושה חודשים חלפו מהמועד המחייב אבל זה לא הפריע לשרים ולסגני שרים, בהווה ובעבר, להתעלם מהחוק הדורש מהם להגיש הצהרת הון. ולמה שיעשו זאת אם מבקר המדינה אינו יכול לנקוט סנקציות נגד מי שמפר את הכללים?

10.11.2021, 06:00 | צבי זרחיה

12 שרים ושרים לשעבר ו־3 סגני שרים וסגנים לשעבר לא הגישו כנדרש הצהרת הון למבקר המדינה אף שחלפו 3 חודשים מהמועד המחייבים להגיש לו הצהרת הון. לפי הכללים למניעת ניגוד עניינים שנקבעו על ידי הממשלה ב־1977, כל השרים והסגנים מחויבים להגיש הצהרת הון תוך 60 ימים מהקמת הממשלה. 

כמו כן הם נדרשים להגיש הצהרת הון מדי שנה וכן תוך 60 יום מסיום כהונתם בממשלה. השרים הפורשים מחוייבים למסור את הצהרת ההון גם לאחר פרישתם על מנת שיהיה ניתן לבדוק בעתיד אם התעשרו במהלך הקדנציה.

קראו עוד בכלכליסט:

מאחר שהממשלה הנוכחית הוקמה ב־13 ביוני 2021, כל אלה נדרשו להגיש את הצהרת ההון עד 12 באוגוסט. עם זאת, למרות שכבר חלפו 3 חודשים מהמועד המחייב ואף שקיבלו תזכורות ממשרד מבקר המדינה מתניהו אנגלמן עדיין היו כאלה שלא עשו זאת.

השרים מהממשלה הנוכחית שלא הגישו הצהרת הון הם: שר הדתות מתן כהנא (ימינה), שר המודיעין אלעזר שטרן (יש יש עתיד), שר השיכון זאב אלקין (תקווה חדשה), וסגן שר החוץ עידן רול (יש עתיד). בממשלה הקודמת לא הגישו הצהרת הון שני סגני שרים ו־10 שרים, בהם גם אלקין. בבדיקת "כלכליסט" מלפני חודש עלה כי 27 שרים וסגנים בהווה ולשעבר לא הגישו אז את הצהרת ההון. ואילו באוגוסט לא הגישו כנדרש 37 שרים ושרים לשעבר ו־5 סגני שרים לשעבר.

מימין: סגן השר עידן רול והשרים אלעזר שטרן, מתן כהנא וזאב אלקין. הצהרות ההון לא מתפרסמות לציבור, צילומים: כנסת ישראל, קובי קואנקס מימין: סגן השר עידן רול והשרים אלעזר שטרן, מתן כהנא וזאב אלקין. הצהרות ההון לא מתפרסמות לציבור | צילומים: כנסת ישראל, קובי קואנקס מימין: סגן השר עידן רול והשרים אלעזר שטרן, מתן כהנא וזאב אלקין. הצהרות ההון לא מתפרסמות לציבור, צילומים: כנסת ישראל, קובי קואנקס

אין סנקציות על השרים

הצהרת ההון של השרים צריכה לכלול פרטים על ההון (חשבונות, פקדונות, ניירות ערך, קופות גמל, תוכניות ביטוח וחיסכון), נכסים, זכויות בנדל"ן, מטלטלין לרבות כלי רכב, ציוד וחפצים ופריטי אמנות בשווי מעל 10,000 שקלים וכן זכויות בתאגידים, חברות ושותפויות. הם נדרשים לפרט גם את כל ההתחייבויות שלהם ופרטים על מקורות ההכנסה שלהם בשנה שקדמה למינוי.

 ,   ,

למבקר המדינה אין כל אפשרות לנקיטת סנקציות נגד השרים וסגני השרים בהווה ובעבר שלא ממלאים אחר הכללים ומסרבים לשלוח את הצהרת ההון שלהם. הסיבה: הכללים נקבעו על ידי הממשלה ולא ניתנו לו כלים לאכוף אותם. אנגלמן יכול להביא לידיעת ראש הממשלה את העובדה שארבעה מחברי ממשלתו לא הגישו הצהרת הון. ואז מה? לא נראה שבנט יוכל לעשות משהו חוץ מלהזכיר להם. אנגלמן יכול גם לדווח על כך לועדת משנה של הוועדה לענייני ביקורת המדינה. גם אז לא יקרה דבר.

כל הצהרות ההון של נבחרי הציבור - ראש הממשלה, שרים, סגני שרים וחברי כנסת - הן חסויות ולא ניתן לפרסם אותן אלא ביוזמת נבחר הציבור. הצהרות ההון של השרים נשמרות בכספת של מבקר המדינה והצהרות ההון הח"כים נשמרות אצל יו"ר הכנסת. במקרה של משפט ניתן בהוראת בית משפט לפתוח אותן.

חברי הכנסת סירבו לחשוף

בעבר הגישה ח"כ לשעבר שלי יחימוביץ הצעת חוק לחשיפת הצהרות ההון של נבחרי הציבור אך הח"כים הפילו אותה. ח"כ לשעבר מיקי רוזנטל הגיש הצעת חוק שתחייב את נבחרי הציבור לחשוף את האינטרסים הכלכליים שלהם ושל בני משפחתם (למשל אחזקות בחברות נדל"ן) אך גם זו נדחתה.

השרים והח"כים לא זו בלבד שלא כולם מגישים בזמן את הצהרות ההון, הם גם לא רוצים שנדע מה הונם ומהם האינטרסים הכלכליים שלהם. הגיע הזמן שנבחרי הציבור יחשפו את הונם והאינטרסים הכלכליים שלהם. מותר להם להיות עשירים ומבוססים. בהנחה שעשו את הונם בדרך ישרה נשאלת השאלה מה יש להם להסתיר?

תגיות