אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היועמ"ש נגד הסדר פשרה עם חברת הוטלס.קום: "יש להחיל עליה את חוק הגנת הצרכן" אביחי מנדלבליט | צילום: אוראל כהן

היועמ"ש נגד הסדר פשרה עם חברת הוטלס.קום: "יש להחיל עליה את חוק הגנת הצרכן"

עמדת היועץ המשפטי מגיעה לאחר שהחברה האמריקאית טענה שאינה כפופה לחוק הישראלי ולא צריכה להשיב כסף לתובע שהזמין דרכה חדר בבית מלון בישראל וביטל את ההזמנה ימים ספורים לאחר מכן. על פי היועמ"ש, פעילות hotels.com היא בעיקר בארץ ופועלת ככל עוסק ישראלי, ולכן יש להחיל עליה את חוק הגנת הצרכן

10.11.2021, 15:15 | אורנה יפת

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מתנגד להסדר הפשרה בתובענה ייצוגית נגד חברת הוטלס.קום (hotels.com L.P). עמדת היועמ"ש שהוגשה לבית משפט המחוזי בתל אביב גובשה בשיתוף מחלקת ייעוץ וחקיקה והרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן.

בבקשת האישור טען התובע כי hotels.com מפרה את הוראות חוק הגנת הצרכן, בכך שלקוחות האתר, הצרכנים, לא יכולים לקבל כספים ששילמו על עסקות מכר מרחוק, שבוצעו באתר ובוטלו. hotels.com טענה שעל העסקה חל דין מדינת טקסס (ארה"ב) והיא איננה כפופה לחוק הישראלי. לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, ההתקשרות של הצרכן נעשית מול החברה ולא מול המלונות עצמם, ולכן החברה אחראית כלפי הצרכן לביטול והשבה של כספים, גם אם בפועל המלונות הם שגובים את הכסף.

אילוסטרציה, אזור המלונות של אילת (לתמונה אין קשר לכתבה), Pixbay אילוסטרציה, אזור המלונות של אילת (לתמונה אין קשר לכתבה) | Pixbay אילוסטרציה, אזור המלונות של אילת (לתמונה אין קשר לכתבה), Pixbay

חברת hotels.com היא חברה אמריקאית שמפעילה אתר אינטרנט להזמנות של חדרי מלון בארץ ובחו"ל. התובע הזמין דרכה חדר בבית מלון בישראל וימים ספורים לאחר ביצוע ההזמנה נאלץ לבטל אותה. הוא סבר שהוא זכאי להחזר כספי בניכוי דמי ביטול על פי הוראות חוק הגנת הצרכן, אך לאחר שפנה ל-hotels.com, גילה שהוא לא זכאי החזר כספי. לטענת התובע, hotels.com מפרה מספר הוראות בחוק הגנת הצרכן בכך שהיא קובעת מדיניות ביטול ללא החזר כספי. בנוסף, טען כי במסגרת החוזה בין הצדדים יש תנאים מקפחים שכן החברה מתנערת מהחובות החלות עליה.

על פי hotels.com, כללי המשפט הבינלאומי מובילים להחלת הדין הטקסני (אשר בשונה מהדין הישראלי אינו מקנה זכות חוקית לביטול והשבה של שירותי מלונאות שנרכשו במכר מרחוק באופן מקוון). עוד טענה hotels.com, כי הבקשה חסרת יסוד גם בדין הישראלי, משום שהיא לא  קובעת את תנאי ההתקשרות בין בתי המלון לבין משתמשי האתר, לרבות מדיניות הביטול וההשבה, שנקבעים רק על-ידי בתי המלון.

היועץ המשפטי לממשלה סבר שלמרות שhotels.com היא חברה זרה יש לראות את פעילותה ככזו שנעשתה בישראל, שכן היא מכוונת את פעילותה לצרכנים הישראלים, נהנית מרווחים מהשוק הישראלי, משווקת בתי מלון ישראליים, האתר שלה פונה לקהל הישראלי בשפה העברית, הרכישות בו מתבצעות בישראל, המחירים באתר מוצגים בשקלים והוא מפנה למספר טלפון ישראלי לצורך הזמנות או בירורים. עמדת היועץ המשפטי היא בכל הנוגע לצרכנים הישראלים פעילות hotels.com היא בעיקר בישראל ולמעשה היא פועלת ככל עוסק ישראלי, ולכן יש להחיל עליה את חוק הגנת הצרכן. 

היועמ”ש אביחי מנדלבליט, צילום: גיל נחושתן היועמ”ש אביחי מנדלבליט | צילום: גיל נחושתן היועמ”ש אביחי מנדלבליט, צילום: גיל נחושתן

לפי חוק הגנת הצרכן, עסקה שמתבצעת בעקבות פניה לצרכן באמצעות היישומון או אתר שלה היא "עסקת מכר מרחוק" שלגביה עוסק חייב להציג לצרכן פרטים בדבר זכותו לבטל את העסקה. במקרה שהצרכן ביטל את העסקה בהתאם להוראות החוק, בית העסק מחויב להחזיר לו את הסכום ששולם, בניכוי דמי ביטול בשיעור של עד 5% מהמחיר או 100 שקל, לפי הנמוך מביניהם. 

לעמדת היועץ המשפטי לממשלה הוראות חוק הגנת הצרכן חלות על החברה, ומשכך כל עוד היא איננה מאפשרת לצרכנים לבטל את העסקה ולקבל את התמורה, היא מפרה את חובת מתן זכות הביטול וההשבה שבהוראות חוק הגנת הצרכן. על פי עמדת היועמ"ש, פלטפורמה מקוונת שבאמצעותה צרכן יכול לבצע הזמנה, אחראית כלפי הצרכן ולא משנה מי קובע את תנאי ההתקשרות, מי מחייב בפועל את הצרכן, ובאיזה שלב הצרכן מבצע את התשלום.

לאחרונה מרבה מנדלבליט להתנגד להסדרי פשרה בתביעות ייצוגיות. ההתנגדות היא לטובת הציבור שתבע. כך לדוגמה התנגד להסדר פשרה שנחתם עם HOT על אפליה במגזר הערבי ובתביעה נגד סלקום על חבילת גלישה שהעמידה ללקוחות ללא הסכמתם ועוד. גורמים בתחום טוענים שהיועמ"ש מנסה להיות "חברתי" ולזכות בנקודות מהצרכנים אך במשרדו טוענים כי ההתנגדות היא רק במקרים קיצוניים שהחברות מנצלות את הצרכן. 

תגיות