אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סטודנטים מעדיפים את ההייטק, ובחברת החשמל מתקשים למצוא מהנדסים תחנת כוח חגית של חברת החשמל | צילום: אלעד גרשגורן

סטודנטים מעדיפים את ההייטק, ובחברת החשמל מתקשים למצוא מהנדסים

סמנכ"ל משאבי אנוש בחברת החשמל אמר בכנס כי גיוס מהנדסי חשמל "הפך למשימה בלתי אפשרית"; בין הסיבות: ההיצע של בוגרי האוניברסיטאות והמכללות לא עומד בקנה מידה אחד עם הצמיחה של משק האנרגיה

15.11.2021, 16:46 | ענת רואה

חברת החשמל נדרשת לגייס כ-200 מהנדסים בשנה, מרביתם מהנדסי חשמל, ומתקשה לעשות זאת. 

קראו עוד בכלכליסט:

סמנכ"ל משאבי אנוש בחברת החשמל שלומי צרפתי, אמר במסגרת כנס מהנדסי חשמל באילת כי: "גיוס מהנדסי חשמל הפך למשימה בלתי אפשרית בשוק שסובל ממחסור במהנדסי חשמל, בדגש על מהנדסי זרם חזק".

לדבריו, ההיצע של בוגרי האוניברסיטאות והמכללות לא עומד בקנה מידה אחד עם הצמיחה של משק האנרגיה. "הדבר הופך להיות מורכב עוד יותר כשמחפשים בעלי תארים מתקדמים, תואר שני או שלישי בתחום, שמספרם הולך ויורד".

מרכז גיוס של חברת החשמל מרכז גיוס של חברת החשמל מרכז גיוס של חברת החשמל

בשנים האחרונות חברת החשמל נפרדת ממהנדסים ותיקים ברובם יוצאי רוסיה ורומניה אשר הגיעו בגלי העלייה של שנות ה-90 והגיעו לגיל פרישה. "לפורשים הוותיקים אין עתודה צעירה להעברת הידע המקצועי העצום אותו הם צברו בחברת החשמל. זה אתגר אמיתי שאיתו אנחנו מתמודדים. שימור והעברת ידע לדורות הבאים, כשבפועל, המשק הפך ממונופול של חברת החשמל להיצע עצום של מעסיקים ויש תחרות", הוסיף צרפתי.

חברת החשמל עוברת בשנים האחרונות שינויים רבים מבחינה ארגונית, וכחלק מהשינויים החברה מצמצמת את הייצור (מוכרת תחנות כוח) לטובת האנרגיות המתחדשות ומשקיעה רבות בתשתיות החשמל.

בחברת החשמל אומרים כי בעשור האחרון הם עדים למגמות שליליות בבניית עתודה הנדסית במקצועות "קלאסיים" בכל שרשרת הכשרת בעלי מקצוע. זאת אל מול הדרישה הקיימת בשוק לכוח אדם מקצועי בכל הרמות הקשורות למקצועות ה"קלאסיים" לפי תוכניות פיתוח המשק, בהן מתוכננים ומבוצעים מגה-פרויקטים בתחום אנרגיה, תחבורה ופיתוח ערים שמבוססים על כוח אדם מקצועי.

חברת החשמל, חיפה, צילום: אלעד גרשגורן חברת החשמל, חיפה | צילום: אלעד גרשגורן חברת החשמל, חיפה, צילום: אלעד גרשגורן

הסיבות למגמה השלילית מוסברות בין היתר בירידה במספר הלומדים במגמות חשמל ומכונאות, ירידה באחוזי העוברים של מבחני קבלת רישיון חשמלאי הנדסאי, סגירת מגמות "מערכות הספק" באוניברסיטאות, ירידה בלימודי תואר שני ושלישי במקצועות חשמל ומכונות, ירידה במספר לומדי מקצועות "קלאסיים" אל מול התחרות בשוק העבודה במקצועות ההיי-טק, החלפת דור העובדים לאור פרישה משוק העובדה של מהנדסים שעלו לישראל בשנות התשעים של המאה הקודמת, וכן פרישה לגמלאות בקרב סגל בכיר באוניברסיטאות.

תגיות