אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: סין עקפה את ארצות הברית - והיא המדינה העשירה בעולם יואן סין דולר ארה"ב עושר מדינות עשירות | צילום: שאטרסטוק

מחקר: סין עקפה את ארצות הברית - והיא המדינה העשירה בעולם

לפי דו"ח של מקנזי, ההון של סין הגיע ל-120 טריליון דולר ב-2020, וזה של ארצות הברית - ל-90 טריליון דולר; כמעט 70% מההון בעולם - נדל"ן

16.11.2021, 14:27 | חדשות חוץ

ההון העולמי שילש את עצמו בשני העשורים האחרונים, בהובלת סין שגם עקפה את ארצות הברית והפכה למדינה העשירה בעולם, כך לפי דו"ח של פירמת הייעוץ מקנזי. 


קראו עוד בכלכליסט:

בסוכנות הידיעות בלומברג דיווחו כי הדו"ח בחן את המאזנים הלאומיים של עשר מדינות המייצגות מעל 60% מההכנסה העולמית, שכללו מלבד ארצות הברית וסין גם את בריטניה, צרפת, קנדה, אוסטרליה, מקסיקו, גרמניה, יפן ושבדיה, ומצא כי סין אחראית לקרוב לשליש מהעלייה בשווי ההון העולמי בשני העשורים האחרונים. 

"אנחנו עשירים יותר היום מכפי שהיינו אי פעם", אמר יאן מישקה, שותף במכון מקנזי העולמי בציריך. לפי המחקר, ההון העולמי עלה ב-2020 ל-514 טריליון דולר מ-156 טריליון דולר ב-2000.  

ההון של סין טיפס ל-120 טריליון דולר בשנה שעברה מ-7 טריליון דולר בלבד ב-2000, שנה לפני שהמדינה הצטרפה לארגון הסחר העולמי – מהלך שהאיץ את ההתפתחות הכלכלית שלה, כך לפי הדו"ח. בארצות הברית ההון עלה ביותר מפי שניים בתקופה המדוברת ל-90 טריליון דולר. בכל זאת בשתי המדינות הללו, הנחשבות גם לשתי הכלכלות הגדולות בעולם, יותר משני שלישים מההון מוחזקים על ידי העשירון העליון של משקי הבית, שחולשים על נתחים הולכים וגדלים מעוגת ההון העולמית. 


קומפלקס מגורים של חברת אוורגרנד בעיר הויאן בסין, צילום: AFP קומפלקס מגורים של חברת אוורגרנד בעיר הויאן בסין | צילום: AFP קומפלקס מגורים של חברת אוורגרנד בעיר הויאן בסין, צילום: AFP

לפי החישובים של מקנזי, 68% משווי ההון העולמי מוחזקים בנדל"ן בקרקעות. שאר ההון נמצא בתשתיות, ציוד ומכונות ובמידה פחותה גם בנכסים לא מוחשיים כמו קניין רוחני ופטנטים. עם זאת, העלייה במחירי הנדל"ן הופכת את הבעלות על בתים לכמעט בלתי אפשרית עבור רבים, ומגבירה את הסיכון למשבר פיננסי, כפי שקרה בארצות הברית ב-2008 לאחר התפוצצות בועת הדיור. 

בהתאם, במקנזי מזהירים כי סין עלולה למצוא את עצמה במצב דומה, לנוכח החובות הגבוהים בסקטור הנדל"ן, כפי שבאו לידי ביטוי במצבה של ענקית הנדל"ן אוורגרנד, שהחובות שלה מסתכמים במעל 300 מיליארד דולר. לפיכך בדו"ח מסכמים כי הפתרון המושלם יהיה אם ההון העולמי ימצא את דרכו להשקעות פרודוקטיביות יותר שעוזרות להרחיב את התמ"ג העולמי. לעומת זאת, תרחיש האימים יהיה קריסה של מחירי הנדל"ן שתמחק כשליש מההון העולמי. 

תגיות