אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כוננות אקירוב בכלל ביטוח: "מי שטוב לא צריך לפחד" אלפרד אקירוב | צילום: אוראל כהן

פרשנות

כוננות אקירוב בכלל ביטוח: "מי שטוב לא צריך לפחד"

כוונת ההשתלטות של אלפרד אקירוב על כלל ביטוח ניערה את ההנהלה והדירקטוריון. דם רע עבר בינו לבין המנכ"ל יורם נוה ומנהל ההשקעות הראשי יוסי דורי, וייתכן כי לאחר קבלת היתר השליטה ורכישת המניות, השניים ימצאו את עצמם בחוץ

17.11.2021, 06:00 | גולן חזני

מתחיל לבנות את הכוורת: הכוונה של אלפרד אקירוב להשתלט על כלל ביטוח הכניסה את חברת הביטוח לכוננות. כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", אקירוב החליט להגיש לרשות שוק ההון בקשה לקבלת היתר שליטה בכלל החזקות, החברה־האם הציבורית שמחזיקה במלוא המניות של כלל ביטוח הפרטית. זאת במטרה לרכוש 15% מכלל החזקות בנוסף ל־15% שכבר בידי אלרוב נדל"ן הבורסאית שבשליטתו (80%). אלרוב נדלן תעלה לאחזקה של 30% ותהפוך אותו רשמית לבעל השליטה בחברת הביטוח. הבקשה תוגש בתוך כחודש.

קראו עוד בכלכליסט:

את היתר האחזקה הנוכחי שלו קיבל אקירוב ביולי האחרון. לשם קבלת ההיתר, אלרוב נדל"ן ואקירוב עצמו כבר עברו בדיקות מקיפות מצד רשות שוק ההון. על כן הליך הבדיקה שהרשות תבצע לאחר שתוגש הבקשה להיתר שליטה צפוי להיות קצר לעומת גורמים אחרים שהיו מגישים בקשה דומה. אקירוב טוען כי קיבל אינדיקציות חיוביות מהרשות והעומד בראשה משה ברקת בנוגע לסיכוייו לקבל היתר שליטה. רק לאחר שקיבל את האינדיקציות האלה, החליט אקירוב על הגשת הבקשה.

גם בכלל ביטוח מודעים לסיכוייו של אקירוב להפוך לבעל השליטה בחברה. על כן בקרב ההנהלה והדירקטוריון ישנו חשש כי לאחר קבלת היתר השליטה ורכישת המניות, אקירוב יפעל להדיח שתי דמויות בולטות בקבוצה - מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה ומנהל ההשקעות הראשי יוסי דורי.

דם רע עבר בין אקירוב לבין נוה ודורי. באמצע השנה שעברה שלח נוה מכתב חריף לדירקטוריון כלל ביטוח. במכתב האשים שלושה בעלי מניות בכלל החזקות דאז - אקירוב, מורי ארקין ומנכ"ל הפניקס ושיכון ובינוי לשעבר אייל לפידות - בהתערבות פסולה לכאורה בחברה. נוה האשים את השלושה בהפעלת לחצים על היו"ר דאז דני נוה כדי להדיח אותו מכס המנכ"ל, ואת היו"ר האשים בכניעה ללחצים של בעלי המניות.

 ,   ,

במכתב, שעותק ממנו נשלח לרשות שוק ההון, טען נוה כי לפידות וניר ארקין, בנו של מורי ארקין ומי שמנהל את חברת האחזקות המשפחתית, נפגשו עם דני נוה והפעילו עליו לחצים לפטר את יורם נוה ולמנות במקומו את רונן אגסי, בכיר בבנק לאומי. באותו מכתב טען נוה כי אקירוב רכש מניות בכלל החזקות על מנת לנקום בכלל ביטוח, שהיתה באותה העת בעלת המניות הגדולה באלרוב אחרי אקירוב, עם אחזקה של 13.5%. הסיבה: כלל ביטוח סירבה לאשר עסקת בעלי עניין הנוגעת למימון החברה־הבת לוקה, הפועלת בתחום המלונות באירופה; בראשה עמד אז בנו של אקירוב, ג'ורג'י, שגם מחזיק ב־15% מהמניות. לדברי נוה, הטענות שהעלה אקירוב כלפי ההתנהלות של כלל ביטוח באלרוב הופנו, בין היתר, לדורי.

"אקירוב עצמו ציין בפניי ובפני אחרים שהעימות סביב לוקה היה מניע משמעותי בהחלטה שלו לרכוש מניות בכלל החזקות ו'לנער את ההנהלה'. אקירוב הכין תיק על דורי, שבו העלה טענות אישיות כלפיו. אקירוב שלח מכתבי איום משפטיים ביחס לפעולות שונות של החברה, שלא מצאנו שיש בהם ממש. הוא פועל מול דני נוה, דירקטורים בחברה ומולי אישית במטרה שנשפיע על מנהלי ההשקעות וחברי ועדת ההשקעות. כל זאת הובא בפניכם ואף דווח לפיקוח", לשון המכתב של נוה.

נוה חזר בו מהאשמות המדוברת לאחר שאקירוב איים בהליכים משפטיים. כלל ביטוח מכרה את המניות שלה באלרוב נדל"ן לישראל קנדה שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר תמורת 382 מיליון שקל, והיא כבר מרווחת כ־250 מיליון שקל על הנייר. אולם להערכת גורמים בכלל ביטוח, המשקעים בין הצדדים נותרו.

אקירוב אמר אתמול ל"כלכליסט": "אני לא מתכוון לנהל את כלל ביטוח. יהיה דירקטוריון מטעמי והוא יבחר את ההנהלה. בזמן האחרון החברה מציגה ביצועים טובים, אבל לפני שנה, ב־2020, היא הפסידה 600 מיליון שקל. שיביאו תוצאות טובות, ואז אין להם ממה לפחד. מי שטוב לא צריך לפחד, מי שלא טוב צריך לפחד".

אלפרד אקירוב, עמית שעל אלפרד אקירוב | עמית שעל אלפרד אקירוב, עמית שעל

בתוך כך, לפי זימון לאסיפה כללית שפרסמה כלל החזקות שלשום, אקירוב מבקש למנות את דודו גרנות לדירקטור מטעמו בכלל ביטוח. גרנות היה בעברו מנכ"ל הבנק הבינלאומי, דירקטור בחברות הראל, טמפו, אורמת ובזק, וכן יו"ר סקורפיו שהיתה בשליטת בני שטיינמץ והגיעה להסדר חוב. 

עוד ברשימת המועמדים שעליהם יצביעו בעלי המניות: היו"ר המכהן חיים סאמט (שמכהן גם כיו"ר כלל החזקות ושמינויו ליו"ר כלל ביטוח עוד דורש את אישור רשות שוק ההון); מלי מרגליות, ורדה אלשיך, מיה ליקוורניק ורוני מליניאק. באסיפה הקודמת תמך אקירוב במועדות של סאמט. באותה אסיפה נבחרו לראשונה גם ליקוורניק ומליניאק. באסיפה הקרובה אחד הדירקטורים המכהנים ימצא את עצמו מחוץ לדירקטוריון.

לדברי אקירוב, הנתח שלו בחברה מאפשר לו למנות שני דירקטורים. הנושא הזה עדיין נמצא בבדיקה של הרשות. לדבריו, "לפי החוק מותר לי למנות שני דירקטורים. סאמט יהיה אמון על הצד הארגוני, וגרנות על ההיבטים הכספיים". מאז שמונה ליו"ר, סאמט לא נקט פעולה כלשהי שמצביעה על חוסר אמון בהנהלת החברה הנוכחית.

עם השגת השליטה, אקירוב צפוי למנות את בנו ג'ורג'י אקירוב לדירקטור בכלל החזקות או בכלל ביטוח.

כלל החזקות, שמנייתה עלתה אתמול ב־2%, נסחרת לפי שווי שוק של 5.75 מיליארד שקל, שגוזר לאחזקות של אלרוב שווי של 858 מיליון שקל. זאת בעוד שעד כה השקיעה אלרוב נדל"ן 480 מיליון שקל ברכישת המניות, מאז אוקטובר 2020. כדי להגיע לאחזקה של 30%, אלרוב נדל"ן תידרש לבצע הצעת רכש. על בעלי המניות הגדולים בכלל החזקות נמנים לפידות (4%), חברת הביטוח הראל (7.5%), חברת הביטוח הפניקס (7.1%) ושלום שי (4.99%), הבעלים של חברת הנדל"ן היזמי דונה.

תגיות