אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השיטה של משה חוגג: הגיוסים, ההונאה והלבנת השם  משה חוגג | צילום: עוז מועלם

השיטה של משה חוגג: הגיוסים, ההונאה והלבנת השם

מהחשד לגניבת מאות מיליוני דולרים מכספי משקיעים בקריפטו, ועד השימוש בכספים אלה לרכישת רכבי פאר, טיסות במטוסים פרטיים, סוויטות מפוארות ואף הבעלות על בית"ר ירושלים. מעצרו של משה חוגג והכוורת שסביבו חושף לפי המשטרה "פרשייה רחבת היקף ובינלאומית", שבליבה מקצוענים בתחום המרמה, ההונאה והלבנת ההון

21.11.2021, 06:00 | עמיר קורץ ותומר גנון

היה פער אדיר בין התמונות מן העבר של משה חוגג יושב מחויך לצידו של יצחק תשובה (כשחוגג השקיע כ־25–30 מיליון שקל בהנפקת מניות דלק), או עם כדורגלן העל ליאו מסי (כאשר לוהק על ידי חוגג כפרזנטור באירוע נוצץ לשיווק מיזם בתחום הקריפטו) – לתמונת ספסל החשודים בבית משפט השלום בראשון לציון. סביב הספסל המיותם התאספו והמתינו ביום חמישי עשרות צלמים כדי לתפוס פריים של בעלי בית"ר ירושלים, כשהוא מובל להארכת מעצר בפרשת הונאת משקיעים במאות מיליוני דולרים

קראו עוד בכלכליסט:

היזם שהתאווה תמיד להיחשב לאיש עסקים לגיטימי ו"לשחק" בליגה של הגדולים נעצר באותו בוקר כחשוד המרכזי בפרשת "המשחק הגדול" יחד עם כל הכוורת שלו. אולם האיש שתמיד היה חרד לתדמיתו הצליח להימנע מתמונה מבזה כשסניגוריו סיכמו מראש עם המשטרה על מעצרו לשבוע ימים (עד יום רביעי) – לאחר שזו דרשה תחילת לעוצרו ללא פחות מ־11 יום. 

 ,   ,

בעקבות זאת, חוגג לא הוכנס לאולם, אולם דברי השופט ארז מלמד הדהדו גם בחוץ: "על פי החשד, החשוד שבפניי ביחד עם אחרים, נהגו לגייס כספים ממשקיעים פוטנציאליים באופן שיטתי וסדור, תוך הצגת מצגי שווא מתוחכמים הנוגעים למיזמים בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים", כתב השופט, "בפועל, כספי המשקיעים התמימים, בהיקפים של מאות מיליוני דולרים, שימשו את החשוד ואחרים למימון אורח חיים ראוותני ופזרני, הכולל רכישת רכבי פאר, נדל"ן ועוד. אני סבור כי קם חשד סביר הקושר את העבירות המיוחסות לו". גיליון החשדות שיוחסו לחוגג היה ארוך במיוחד, וכלל לא פחות מ־21 סעיפים. מעבירות הלבנת הון, דרך עבירות מס, גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, קשירת קשר לפשע ועד עבירות סמים, מין ומוסר, שנאסר על פירוט שלהן.

בשעות הבוקר המוקדמות חוגג נעצר לאחר חקירה סמויה שארכה חודשים רבים ומשותפת ליאח"ה בלהב 433, יחידת יהלום ברשות המסים, רשות ניירות ערך והרשות לאיסור הלבנת הון. במקביל אליו נעצר גם שותפו לשעבר בקרן סינגולריטים עדי שלג, לשעבר עד המדינה בפרשת נוחי דנקנר ו־8 חשודים נוספים המעורבים בחברות של חוגג, אחד מהם נעצר בנתב"ג מיד עם נחיתתו מניו יורק. מעצרם של החשודים הנוספים הוארך עד הימים שני ושלישי. בנוסף עוכבו לחקירה 10 אנשים נוספים ורבים עוד צפויים להיחקר או לתת עדות בימים הקרובים. מלבד חוגג ושלג, על שאר השמות הוטל צו איסור פרסום. 

תיק "המשחק הגדול", צילום: דנה קופל תיק "המשחק הגדול" | צילום: דנה קופל תיק "המשחק הגדול", צילום: דנה קופל

ישבו לו על הזנב

קשה לומר שזה היה מפתיע. בשנים האחרונות הוגשו נגד חוגג, בעל השליטה בקרן סינגולריטים, תביעות רבות מצד אנשים וגורמים בארץ ובחו"ל שטענו כי רומו על ידו ועל ידי שותפיו. את חלקן הוא סגר בפשרה שקטה מחוץ לבתי המשפט שכללה פיצוי נאה, בעוד אחרות מתנהלות, תוך שחוגג טוען כי מדובר בניסיונות סחיטה מצד אנשים המודעים לרגישות שלו לתדמיתו. בנוסף, שורה של תחקירים פורסמו נגדו בתקשורת. "אם מישהו מגיש מרומה אז נא ללכת לתחנת המשטרה", אמר בעבר בתגובה לפרסומים. 

עדי שלג שוב חשוד עד המדינה מפרשת דנקנר ואי.די.בי חוזר לזירת הפשע עדי שלג נעצר במסגרת פרשת משה חוגג. בפעם הקודמת, בפרשת הרצת המניות, חילץ עצמו ללא עונש. עתה יצטרך למצוא נתיב אחר כדי להימלט מהחשדות הכבדים תומר גנון ועמיר קורץלכתבה המלאה


כעת מתברר, שתלונות הוגשו וגופי החקירה "ישבו לו על הזנב". הם האזינו לשיחותיו של חוגג עם מקורביו ושותפיו, וכפי שתיאר נציג יאח"ה בבית המשפט הם נשמעו בהם משוחחים על "המעשים הפליליים" שבלב הפרשה. בנוסף שמה המשטרה את היד על מסמכים רבים כמו תדפיסי חשבונות בנק, העברות כספיות לארנקים דיגיטליים וחוזי הלוואה והשקעה, הנחשדים כפיקטיביים, אשר שימשו כסות לגניבת מאות מיליונים מכספי משקיעים. חומרים אלה ואחרים הובאו לבית המשפט בקלסרים על ידי רפ"ק אריאל פרידמן, שמוגדר בבקשת המעצר כ"מפקד כוח משימה מלביני הון מקצועיים". 

ואמנם, החשד הוא שמדובר ב"פרשייה רחבת היקף ובינלאומית", שבליבה מקצוענים בתחום המרמה, ההונאה והלבנת ההון בניצוחו של חוגג. על פי המשטרה, חוגג ושותפיו זיהו לפני כמה שנים תחום חדש יחסית ופרוץ ש"נמצא מתחת לרדאר של רשויות האכיפה" – והוא סחר והנפקת מטבעות דיגיטליים (קריפטו). חוגג ושאר המעורבים חשודים שפנו למשקיעים "באופן שיטתי ומתוחכם ובאמצעות יצירת מצגי שווא" והציגו להם תוכנית סדורה להשקעת כספים בפיתוח מיזמים שונים בתחום הקריפטו, "תוך פרסום שקרי של השקעות לכאורה במיזמים של מעצבי דעת קהל". 

מלבד מסי, הרשימה הזו כללה במהלך השנים עוד שמות נוצצים כמו שחקני הקולנוע ליאונרדו דיקפריו וטובי מגווייר, הטניסאית סרינה וויליאמס, המתאגרף פלויד מייוות'ר, רוכב האופניים לאנס ארמסטרונג ואפילו המיליארדר המקסיקני קרלוס סלים. 

משה חוגג, עוז מועלם משה חוגג | עוז מועלם משה חוגג, עוז מועלם

חוגג ושותפיו מכרו, לפי החשד, חלום נוצץ ומבטיח. הוא ניסה לשדר חזות טכנולוגית חדשנית, ושכנע משקיעים לשים עשרות ומאות מיליוני דולרים באמצעות השתתפות בהנפקת מטבעות דיגיטליים חדשים (ICO) בחברות שהצהירו על פיתוח מיזמים שונים – דרך מיזם בשם Stx Technologies (סטוקס) לפיתוח פלטפורמה לניבוי תוצאות אירועים כמו ספורט ופוליטיקה, מיזם Sirin Labs  (סירין) לפיתוח סמארטפון ייחודי שנועד להגן על המשתמשים הפעילים בבורסות הקריפטו, ועד מיזם בשם Leadcoin (לידקוין) לפיתוח פלטפורמת מסחר של "לידים" בין עסקים ועוד. בסך הכל גויסו במיזמים כרבע מיליארד דולר. אולם, לטענת המשטרה, "בפועל, הכסף הונח 'על קרן הצבי', באשר הכסף אינו מושקע בהתאם לתוכנית שהוצגה, אלא נגנב לאחר השקעת הכספים בפרויקטים, ומועבר לכיסם של החשודים שמשתמשים בכספים אלו למימון צרכיהם או עסקיהם הפרטיים". 

 ,   ,

על פי חומרים שהגיעו למשטרה במסגרת החקירה, כמו גם על פי תביעות שהוגשו לבית המשפט – המרכזית שבהן היא של רועי ברוכיאל, חבר ילדות ועוזרו האישי לשעבר של חוגג וערן עוקשי, לשעבר מנהל החשבונות בקבוצת סינגולריטים - כל המיזמים האלה היו למעשה "חברות קש" שהוקמו בחו"ל כחלק מתוכנית ההונאה. בחברות האלה בפועל כמעט לא היתה פעילות ריאלית לפיתוח אמיתי של המיזמים ששווקו, אלא היה רק תפעול מלאכותי של קבוצות ברשת, ובנוסף מונו בהן בעלי תפקידים שהיו למעשה "קופים" של חוגג (למשל, חברה של רעייתו). שלושת המיזמים הגדולים של סינגולריטים בתחום הקריפטו גייסו לבדם כרבע מיליארד דולר בתוך פחות משנה – 34 מיליון דולר גויסו למיזם סטוקס ביולי 2017, 160 מיליון דולר למיזם הסלולרי הייחודי של סירין בדצמבר 2017 ו־50 מיליון דולר גויסו במרץ 2018 ללידקוין. אולם, החשד הוא שלאחר גיוס הכספים במיצגי שווא למיזמים השונים, חוגג וחבורתו החלו לבזוז את הקופה ולהבריח את הכספים החוצה בדרכים שונות ולהשתמש בהם למטרות אחרות לגמרי. דרך אחת היתה הברחת המטבעות הדיגיטליים שהונפקו והפיכת המיזמים למה שכונה "מפעל הלוואות" לטובת סינגולריטים או גופים קשורים אחרים. דרך אחרת היתה על ידי העברת הכסף לחברות אחרות בכסות של השקעות, שלמעשה היו השקעות פרטיות של חוגג ושותפיו בפרויקטים אחרים שלהם או ב"תחביבים". 

וכאן גם נכנסת לתמונה קבוצת הכדורגל בית"ר ירושלים שאותה רכש חוגג בשנת 2018. אחד החשדות שנבדקים הוא שכספי המשקיעים במיזמים שימשו את חוגג לרכישתה ולכיסוי חובותיה, בין השאר באמצעות הסכמי הלוואה או חסות פיקטיביים, לכאורה. מידע אחר שנבדק הוא שכסף הוברח מאחד המיזמים באמצעות "תרומה" לרב האישי של חוגג. 

לקראת הדיון בהארכת המעצר, צילום: דנה קופל לקראת הדיון בהארכת המעצר | צילום: דנה קופל לקראת הדיון בהארכת המעצר, צילום: דנה קופל

כספי המשקיעים שנגנבו, לכאורה, שימשו גם למימון אורח חיים פרוע וראוותני של חוגג וחבורתו. בתביעתם תיארו ברוכיאל ועוקשי כיצד חוגג ושותפיו בסינגולריטים "יצאו במסע בזבוזים חסר תקדים שלא היה מבייש את 'הזאב מוול סטריט'. הוא כלל רכישת מכוניות יוקרה, טיסות סביב הגלובוס במטוסים פרטיים, הזמנת סוויטות במלונות פאר במאות אלפי שקלים ועוד היד נטויה". בנוסף תואר בתביעה כיצד חוגג ושותפיו שכרו נכסים יוקרתיים בסכומי עתק, "אשר שימשו למעשה כבורדלים לכל דבר ועניין". אחד הנכסים שמוזכר הוא למשל פנטהאוז יוקרתי בפרויקט w-tower בתל אביב, שדמי השכירות שלו היו כ־15 אלף דולר לחודש. 

גייס בכירים במשטרה לשעבר

חוגג אמנם הכחיש בעבר את הטענות שעלו בתביעה זו, והגדיר גם אותה כ"ניסיון סחיטה", אולם זו לא התביעה היחידה שתיארה באופן ציורי את מנגנון ההונאה והמרמה לכאורה שהפעיל חוגג כמו גם את מה שנעשה באותן דירות יוקרה שנשכרו. עדויות על כך מצויות בידי המשטרה, המייחסת לחוגג מלבד העבירות הכלכליות שורה ארוכה של עבירות מין ומוסר חמורות. לא בכדי התעקשו עורכי דינו של חוגג, משה מזור ועמית חדד, במגעים שניהלו מול המשטרה לפני הדיון על איסור פרסום פירוט החשדות האלה. 

פרסומם עלול לסדוק עוד יותר את תדמיתו החבוטה גם כך של חוגג, אשר לא אחת "פלירטט" עם גורמים מפוקפקים. אחד מהם הוא רועי חיון, פעיל שוק ההון שהורשע ב־2017 בהלבנת הון, העלמת מס וארגון הימורים בלתי חוקיים. חיון, כך נחשף בעבר ב"כלכליסט", ספק השקיע ספק הלווה כ־1.5 מיליון שקל לקרן סינגולריטים של חוגג, על פי מסמכים שהגיש בנק לאומי לבית המשפט.  

גם הניסיונות של חוגג למרק את תדמיתו, אם זה באמצעות התמונה עם תשובה אחרי שחוגג השקיע בדלק ("תשובה מלמד אותי על נדל"ן ואנרגיה, אני מלמד אותו על טכנולוגיה ובית"ר", כתב באינסטגרם), או כשניסה להקיף עצמו בקציני משטרה בכירים בדימוס, לא צלחו, עוד בטרם המעצר הנוכחי. מדובר במפכ"ל המשטרה לשעבר דודי כהן ומפקד להב 433 לשעבר רוני ריטמן, שחוגג גייס למטרות ייעוץ ושותפות בהשקעות בעולמות הסייבר. יש להניח ששניהם זעו באי נוחות עם התפוצצות הפרשה שבמשטרה מגדירים כ"סבוכה ומורכבת". מה שבטוח, היא צפויה לפתוח צוהר לעולם הקריפטו הלא מפוקח דיו, המשמש כר פורה להונאות ענק. 

עוה"ד משה מזור ועמית חדד, המייצגים את חוגג, מסרו: "מדובר בנושאים שהתפרסמו בעבר מטעם גורמים בעלי עניין ושכעת המשטרה בודקת אותם. חוגג מכחיש בכל תוקף את החשדות נגדו ומשתף פעולה באופן מלא עם חוקריו. אנו בטוחים שבסיום החקירה יתברר שאין שחר לטענות".

תגיות