אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על רקע הקורונה: צעד ראשון בדרך למפעל חיסונים בישראל חיסונים של פייזר ומודרנה | צילום: רויטרס

על רקע הקורונה: צעד ראשון בדרך למפעל חיסונים בישראל

החשב הכללי באוצר פרסם קול קורא בנוגע לכדאיות והיתכנות של הקמת מפעל חיסונים בארץ. "כיום ישראל תלויה לחלוטין בחיסונים מיובאים, רכישת יכולת עצמאית לפיתוח, ייצור ורישוי חיסונים בישראל היא בעלת חשיבות עליונה", נכתב בפרסום

22.11.2021, 13:00 | שלמה טייטלבאום

"כיום מדינת ישראל תלויה לחלוטין בחיסונים מיובאים, רכישת יכולת עצמאית לפיתוח, ייצור ורישוי חיסונים בישראל היא בעלת חשיבות עליונה" כך נפתח הקול קורא של החשב הכללי במשרד האוצר, הקורא לציבור לספק מידע שיאפשר לממשלה לבחון את הכדאיות להקים מתקן לייצור חיסונים בישראל.

קראו עוד בכלכליסט:

הקול קורא יוצא במסגרת הצוות הבינמשרדי שהוחלט על הקמתו בהחלטת ממשלה 96, הצוות שיבחן את ההיתכנות והכדאיות להקמת מפעל חיסונים בארץ. בראש הצוות עומד החשב הכללי יהלי רוטנברג, בנוסף אליו חברים בצוות, מנכ"ל משרד רוה"מ, מנכ"ל משרד הבטחון, מנכ"ל משרד הבריאות, מנכ"ל משרד הכלכלה, הממונה על התקציבים, וראש המועצה הלאומית לכלכלה. 


חיסונים של מודרנה מגיעים לישראל, צילום: מסוף המטענים ממן בנתב"ג חיסונים של מודרנה מגיעים לישראל | צילום: מסוף המטענים ממן בנתב"ג חיסונים של מודרנה מגיעים לישראל, צילום: מסוף המטענים ממן בנתב"ג

חשוב להבהיר, הקול הקורא הנוכחי איננו מכרז, ומגישי ההצעות לא יזכו בשום יתרון לעומת אלו שיגישו בעתיד הצעה למכר' אם יקום. למעשה, הקול קורא נועד להעמיק את הידע הממשלתי בנוגע לכדאיות ולהיתכנות של הקמת מפעל חיסונים בארץ, בשלב זה נראה כי הממשלה סובלת ממחסור בידע בנושא זה לעומת המגזר העסקי.

בקול הקורא מוצגות שלוש חלופות להקמת מפעל חיסונים בארץ, הראשונה, היא להקים מתקן ייצור מקומי שייבנה על ידי יצרן בינלאומי שמחזיק בעצמו בידע ובטכנולוגיה מתאימים. השניה, להקים מתקן ייצור על ידי קבלן משנה של חברת ייצור בינלאומית, לקבלן המשנה אין פטנטים על שמו, אך אם יהיה למדינת ישראל גישה לפסי ייצור לחיסונים, היא תוכל בעת חירום להשתמש בהם. והאפשרות השלישית היא, להסתמך על מתקן ייצור קיים בישראל לציוד רפואי אחר, שיוכל בעת הצורך לתפקד כמפעל לייצור חיסונים. 

מתוך המסמך ניתן לראות מה הם הנקודות החשובות לממשלה במפעל החיסונים העתידי, ביניהם, יכולת המרה מהירה של פסי הייצור מחיסון לחיסון, שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, עמידה בתקנים בינלאומיים של רישוי וייצור, יכולת פיתוח ויכולת לנהל את כל שלבי הייצור. 

כמו כן, יש גם דגש על סוגיות כלכליות, ביניהם, בקשה להערכת עלויות לבניית מפעל כזה, יכולת למכור עודפי ייצור, ויכולת לשתף פעולה עם מדינות אחרות. 

החשב הכללי, יהלי רוטנברג, אמר על פרסום הקול קורא: "המטרה היא לאפשר לצוות לבחון את המסגרות התהליכיות והמסחריות האפשריות למימוש של יכולת עצמאית לייצור חיסונים בשגרה, ויכולת התאמה לייצור חיסונים במסגרת הערכות עתידית של ממשלת ישראל למגיפות עתידיות, למען צמצום פגיעה בריאותית וכלכלית באזרחי ישראל"


תגיות