אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מודי'ס מנקבת עוד חור בספינה המיטלטלת של NSO  מייסד NSO שלו חוליו | צילום: יניב בלום

כלכליסט-טק

מודי'ס מנקבת עוד חור בספינה המיטלטלת של NSO

אחרי שהוכנסה לרשימה השחורה בארה”ב, מפתחת תוכנת הריגול סופגת הורדה של דירוג האשראי לרמה הקרובה לחדלות פירעון. חובותיה של NSO מסתכמים ביותר מחצי מיליארד דולר, והיא מתקשה לגייס לקוחות חדשים ולסגור חוזים

24.11.2021, 06:20 | עומר כביר ויניב רחימי

הצרות של מפתחת תוכנת הריגול הישראלית NSO הולכות ונערמות. אתמול הודיעה חברת דירוג האשראי מודי’ס כי גובר הסיכון לחדלות פירעון של החברה השרויה בחובות של 544 מיליון דולר. זאת, על רקע הקשיים ושריפת המזומנים כתוצאה מהגבלות היצוא מצד ארה"ב.


קראו עוד בכלכליסט:


מודי’ס הורידה את דירוג האשראי של NSO בשתי דרגות, לרמה של Caa2 (הנמוכה בשמונה דרגות מרמת השקעה). במודי’ס מציינים כי NSO דיווחה על תזרים מזומנים שלילי ועל ירידה בהכנסות ב־2020, ולכן נמצאת בסיכון גבוה להפר את התנאים של ההלוואות שנטלה ולהגיע לחדלות פירעון, אלא אם הנושים יסכימו לוותר עליהם.

סימנים ראשונים למצוקה הפיננסית של NSO עלו לפני עשרה ימים עם פרסום בפייננשל טיימס על כך שהמלווים של החברה נערכים לסידור מחדש של החוב בעקבות ההחלטה של הממשל האמריקאי להכניס את NSO לרשימה השחורה של הסחר. המלווים ניסו למכור את ההלוואות למשקיעים אחרים אך התקשו למצוא קונה שמעוניין בתפוח האדמה הלוהט, למרות שההלוואות הוצעו במחיר שמגלם הנחה. לאחרונה ההלוואות ש־NSO קיבלה היו שוות 70 סנט לדולר, כלומר מחירן גילם תספורת של 30% ולימד על החשש של המשקיעים ביחס ליכולת של החברה לפרוע את ההלוואות שנטלה במועדן.


שלו חוליו, ממייסדי NSO. החודש הקשה בתולדות החברה  
, צילומים: אוראל כהן, אביטל פלג שלו חוליו, ממייסדי NSO. החודש הקשה בתולדות החברה | צילומים: אוראל כהן, אביטל פלג שלו חוליו, ממייסדי NSO. החודש הקשה בתולדות החברה  
, צילומים: אוראל כהן, אביטל פלג


בפברואר 2019 מייסדי קבוצת NSO בשיתוף נובלפינה, קרן פרייבט אקוויטי אירופית, הודיעו שהם רוכשים את החברה מידי קרן פרנסיסקו פרטנרס שהחזיקה ב־70% לפי שווי מוערך של כמיליארד דולר. לצורך מימון הרכישה גייסו המייסדים 500 מיליון דולר מקרדיט סוויס וג’פריס. מטרת האשראי על פי מודי’ס הייתה לממן את רכישת השליטה ב־NSO וכן לצורך מימון מחדש של החוב הקיים של החברה. במועד קבלת ההלוואות מודי’ס העניקה ל־NSO דירוג של B2. אולם בחלוף הזמן דירוג האשראי של NSO נשחק. במאי השנה מודי’ס הורידה לראשונה את דירוג האשראי של NSO לרמה של B3 עם תחזית דירוג שלילית על רקע מה שחברת הדירוג הגדירה כ”התכווצות הביצועים לאחרונה, עלייה במדדי המינוף והחלשות פרופיל הנזילות של NSO”.


חזית חדשה: אפל תובעת את NSO ענקית הטכנולוגיה תובעת את מפתחת תוכנות הריגול הישראלית ומבקשת צו מניעה קבוע שיאסור על NSO לעשות שימוש במכשירים, תוכנה או שירותים של אפל. "שחקנים במימון מדינה כמו NSO משקיעים מיליוני דולרים בטכנולוגיות ריגול מתוחכמות בלי לשאת באחריות. זה צריך להשתנות" עומר כבירלכתבה המלאה


החוב של NSO מורכב משלושה סוגים של הלוואות. חלק הארי של החוב הפיננסי, 500 מיליון דולר, נובע משתי הלוואות מובטחות, האחת של 300 מיליון דולר והשנייה של 177 מיליון אירו, שמועד פירעונן הוא מרץ 2025. בנוסף, ל־NSO יש מסגרת אשראי מובטחת של 30 מיליון דולר שמועד סיומה הוא מרץ 2024. כמו כן, החברה קיבלה ברבעון השני של 2020 הלוואת בעלים של 14 מיליון דולר.

מודי’ס מונה כמה סיבות להורדת הדירוג של NSO. ראשית, עלייה בסיכון הפרת קובננט (אמת מידה פיננסית) שנבדקת אחת לתקופה. הפרת הקובננט עלולה להוביל לחדלות פירעון. שנית, פרופיל הנזילות החלש של NSO והמינוף שלה. נכון לסוף יוני 2021 היו בקופת החברה 29 מיליון דולר, בעוד שמסגרת האשראי שלה בהיקף של 30 מיליון דולר נוצלה במלואה. במודי’ס מביעים חשש מההשפעות השליליות הצפויות למגבלות המסחר שהושתו על NSO ולהערכתם הן צפויות להוביל להתכווצות נוספת בהכנסותיה ב־2021 ומעבר לכך. ירידה בהכנסות תתבטא בעלייה במינוף, היחלשות נוספת של פרופיל הנזילות ופגיעה ביכולות המימון מחדש של החוב.

במקביל, מודי’ס מכירה בפוטנציאל הביצועים העסקיים של NSO בטווח הבינוני ומציינת את המוצר הייחודי שלה שאחראי לרווחיות הגבוהה. גורמים נוספים שעומדים לזכותה של NSO הם שוק היעד הגדול שאליו החברה פונה, המספר המצומצם של המתחרים והחסמים הגבוהים שקיימים בפני מי שרוצה להיכנס לתחום. לפי מודי’ס, ל־NSO יש כ־750 עובדים שמשרתים יותר מ־60 לקוחות ב־35 מדינות. ב־2020 דיווחה NSO דיווחה על הכנסות של 243 מיליון דולר ועל EBITDA (רווח תפעולי לפני פחת והפחתות) של 99 מיליון דולר.

קשיים בגיוס לקוחות ובחתימה על חוזים

הורדת הדירוג של מוד’יס נשענת בוודאי על קשיים של החברה בגיוס לקוחות ובחתימה על חוזים חדשים. לפי דיווח של MIT Technology Review, אחרי שהתפרסם פרויקט פגסוס ממשלת צרפת חזרה בה מכוונתה לחתום על חוזה עם NSO. הפרויקט, תחקיר של ארגון אמנסטי וקונסורציום העיתונאים פורבידן סטוריז, חשף רשימה של 50 אלף מספרי טלפון שעוררו עניין בקרב לקוחות NSO, כאשר בחלק ניכר מהמקרים התברר שרוגלת פגסוס נמצאה על מכשירי אותן מטרות. הרשימה כוללת בין מספרים של עיתונאים, פוליטיקאים בכירים ואנשי עסקים. עורכי התחקיר גם ביצעו ניתוח מעבדתי מעמיק ל־67 טלפונים שנכללו ברשימה זו. הבדיקה העלתה כי ביותר ממחציתם, 37 טלפונים נמצאו עדויות לפעילות הרוגלה הישראלית. מאוחר יותר התפרסם שבדיקה נפרדת שערכה צרפת בשני טלפונים של עיתונאים נמצאו סימנים של פגסוס. 

הורדת הדירוג נשענת כנראה על קשיים של NSO בחתימה על חוזים חדשים. לפי דיווחים, אחרי שהתפרסם פרויקט פגסוס צרפת חזרה בה מכוונתה לחתום על חוזה עם החברה


 ביולי, עם פרסום הפרויקט, היתה צרפת במגעים מתקדמים לרכישת תוכנת הריגול הישראלית. ואולם, המגעים נבלמו בעקבות החשיפה שפגסוס שימשה לריגול אחרי פוליטיקאים צרפתים. הפרסום מעיד שלפרויקט פגסוס היתה השפעה מוחשית על הפעילות העסקי של NSO, לא רק תדמיתית. ואם מדינה אחת ביטלה חוזה עתידי עם החברה, לא מן הנמנע שיש מדינות נוספות שעשו את זה. ביטולים מסוג זה, שמתורגמים ישירות לאבדן הכנסות, הם כנראה בין הגורמים שהובילו את מודיס להוריד את דירוג החוב של NSO. בהמשך, דו"ח של סיטיזן לאב זיהה את רוגלת פגסוס על מכשיריהם של תשעה פעילי זכויות אדם מבחריין. בתחילת אוקטובר, מסמכים מבית משפט בבריטניה חשפו ששליט דובאי, שייח' מוחמד בן ראשד אל מכתום, השתמש בפגסוס כדי לרגל אחרי אשתו לשעבר והצוות המשפטי שלה.

הבטיחה לפעול “באופן אתי“ ולא עמדה בזה

אבל כל זה היה רק קדימון לנובמבר, החודש הקשה בתולדות החברה. זה התחיל ב־3 בנובמבר כשמחלקת הסחר של ארה"ב הודיעה שהוסיפה את NSO (לצד קנדירו הישראלית) לרשימה שחורה של חברות שפוגעות בביטחון הלאומי וביחסי החוץ של המדינה. זאת, על סמך ראיות שלפיהן NSO מפתחת ומספקת תוכנות ריגול לממשלות זרות, שעושות שימוש בכלים על מנת לתקוף אנשי ממשל, עיתונאים, אנשי עסקים ואקדמאים.

חמישה ימים מאוחר יותר חטפה החברה מכה משולשת. זה התחיל עם דו"ח של Front Line Defenders מצא את רוגלת פגסוס על טלפונים של שישה פעילי זכויות אדם פלסטינים. בשעות הערב של אותו יום החליט בית משפט פדרלי לערעורים לדחות את בקשת NSO להפוך הכרעה של ערכאה נמוכה יותר, וקבע שהתביעה שהגישה נגדה מטא (לשעבר פייסבוק) בטענה שפגסוס פרצה לסמארטפונים באמצעות ווטסאפ יכולה להמשיך ולהתקדם. לאחר מכן דיווח התובע הכללי במקסיקו על מעצר אזרח בחשד שהיה מעורב בשימוש בפגסוס על מנת לרגל אחרי עיתונאי מקומי, במטרה "לפגוע בחופש הביטוי שלו". שבוע לאחר החלטת מחלקת הסחר נחשף ב"כלכליסט" שהמנכ"ל המיועד איציק בנבנישתי החליט לפרוש מ־NSO פחות משבועיים אחרי שמונה לעמוד בראשה. זאת, על רקע צירוף NSO לרשימה השחורה ושאיפתו של בנבנישתי להתמקד באתגרים ניהוליים אחרים.במקביל, משרד החוץ הפלסטיני הודיע שתוכנת פגסוס נמצאה על טלפונים של שלושה בכירים במשרד — כתם שחור נוסף של שימוש לרעה בתוכנה של החברה.


איציק בנבנישתי. פרש מהחברה שבועיים אחרי שהתמנה למנכ"ל, צילום: אוראל כהן איציק בנבנישתי. פרש מהחברה שבועיים אחרי שהתמנה למנכ"ל | צילום: אוראל כהן איציק בנבנישתי. פרש מהחברה שבועיים אחרי שהתמנה למנכ"ל, צילום: אוראל כהן


עתה מגיעה הורדת הדירוג של מודיס, ובכירי NSO שמביטים בייאוש בלוח השנה בוודאי שמים לב שנותר עוד שבוע שלם עד סוף נובמבר. מי יודע אילו עוד הפתעות שחורות החודש הזה יביא להם? הדו"ח של מודי’ס שם סוג של חותמת על מה שהנושים כבר הבינו: NSO היא ספינה מיטלטלת, וכל מי שנמצא עליה מנסה לתפוס מקום בספינת הצלה.

תגיות