אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיאי קורונה באירופה: "סגר הוא הפתרון היחיד, כל השאר - פופוליזם" מחלקת קורונה בבי"ח בסלובקיה | AP

שיאי קורונה באירופה: "סגר הוא הפתרון היחיד, כל השאר - פופוליזם"

גל קשה מכה במרכז היבשת, ובשורת מדינות נופצו היום שיאי נדבקים: בצ'כיה דווחו לראשונה יותר מ-25 אלף, בסלובקיה דנים בהטלת סגר ומודים ש"יש רק אופציה אחת". גוברת התמיכה בחובת חיסונים בגרמניה – מועצת האתיקה "שוקלת מחדש את התנגדותה", בכירה בקואליציה החדשה: "זו פחות כפייה מסגר"; מוקד התפרצות חריפה בקהילה נוצרית בדרום קוריאה

24.11.2021, 15:43 | ynet

ארגון הבריאות העולמי עדכן בצהריים (יום ד') כי מספר הנדבקים בקורונה באירופה עלה בשבוע האחרון ב-11% – המשך למגמה הנרשמת זה כחודשיים. 

מאז אמצע אוקטובר, אירופה היא האזור היחיד בעולם שבו מגפת הקורונה מתרחבת. אתמול הזהיר הארגון כי אם לא יינקטו ביבשת צעדים דחופים, עוד 700 אלף איש עלולים למות מקורונה באירופה עד האביב – ובכך יגיע מספר הנספים שם במגפה ל-2.2 מיליון בני אדם.


קראו עוד בכלכליסט:

היום המשיכו להגיע בשורות רעות מרחבי היבשת, כשמדינות רבות דיווחו על שיא חדש במספר הנדבקים היומי שלהן. בצ'כיה, מדינה בת 10.7 מיליון תושבים, לא הרבה יותר מישראל, חצה המספר הזה לראשונה את הרף של 25 אלף נדבקים, ושיעור ההדבקה בה כעת הוא הרביעי בגובהו בעולם. בימים האחרונים הטילה הממשלה הצ'כית הגבלות חדשות, ובין השאר אסור כעת ללא-מחוסנים להיכנס למסעדות, לבתי קולנוע ולבתי עסק אחרים, בהם מספרות. הממשלה היוצאת, שתוחלף בשבועות הקרובים, רוצה להטיל חובת חיסונים על בני 60 ומעלה ועל העובדים במקצועות מסוימים. גורמי בריאות צ'כים קוראים להחריף עוד יותר את הצעדים.


פראג, צ פראג, צ'כיה | EPA פראג, צ


סלובקיה השכנה, שבה 5.5 מיליון תושבים, דיווחה אף היא על שיא יומי של נדבקים – 10,315. שיעור ההדבקה בסלובקיה הוא כעת הגבוה בעולם, ומנהיגיה ידונו היום באפשרות להטיל סגר. קודם לכן השבוע הייתה אוסטריה, שגם בה יש התפרצות קורונה אדירה, למדינה הראשונה במערב אירופה המטילה סגר מאז הקיץ. לפני כניסתו לישיבה שבה תתקבל ההכרעה אמר שר ההגנה של סלובקיה, ירוסלב נד, כי אין חלופה מלבד סגר: "אם אנחנו רוצים לנהוג באחריות – יש לנו רק אופציה אחת, וכל השאר הוא פופוליזם".

שיעור המתחסנים בסלובקיה הוא השלישי הכי נמוך באירופה – רק 45% מהאוכלוסייה שם התחסנו נגד קורונה, והגל שפוקד אותה כעת יוצר לחץ עצום על בתי החולים. לפי משרד הבריאות המקומי, מספר המאושפזים עם קורונה הגיע לרף קריטי – 3,200. שיא המאושפזים בסלובקיה עד כה היה כ-3,800, בגל הקודם. כמו במקומות אחרים בעולם, גם בסלובקיה רוב המאושפזים הם מקרב הלא-מחוסנים.

הונגריה: רופאים חייבים בוסטר

שיא נדבקים נרשם היום גם בהונגריה – 12,637 ביממה. גם בהונגריה, מדינה בת 10 מיליון תושבים, שיעור ההתחסנות נמוך מאוד ביחס לממוצע באיחוד האירופי: פחות מ-60%. רק 2.04 מיליון הונגרים ניגשו לקבל את זריקת הדחף. ראש הממשלה ויקטור אורבן ושריו מתנגדים להטלת סגרים נוספים, ובמקום זאת הם תולים תקוות בקמפיין החדש לקידום החיסונים. במסגרת הקמפיין ניתנים חיסונים ללא צורך בקביעת תור מראש. הונגריה מחייבת את עובדי מערכת הבריאות לקבל זריקת בוסטר, ומאז יום שבת היא מחייבת עטיית מסכות ברוב המקומות הסגורים, אבל רופאים במדינה דורשים צעדים חריפים בהרבה.


בית חולים בסלובקיה, מחלקת קורונה, AP בית חולים בסלובקיה, מחלקת קורונה | AP בית חולים בסלובקיה, מחלקת קורונה, AP


ממשלתו של אורבן כבר התירה לחברות לחייב את עובדיהן להתחסן לקורונה, ויצרנית התרופות "ריכטר" וחברת הנפט והגז MOL הודיעו שיעשו זאת. הרעיון של חובת חיסונים מעורר דאגה בקרב הונגרים, גם כאלה שהתחסנו: "הטלת חובה להתחסן היא דבר קשה, כי זה יכול להגביל מאוד אנשים, כולל באפשרות שלהם להרוויח כסף כדי להתקיים", אמרה ז'וז'אנה קוסורו, הונגרייה שבאה לקבל זריקת דחף. "אני חושבת שהחלטה כזו צריכה להתקבל בזהירות רבה".

ראש סוכנות בריאות הציבור של האיחוד האירופי, אנדריאה אמון, קראה היום לשקול לתת זריקות דחף לכל אדם בגיר – עם עדיפות לבני 40 ומעלה. מדובר בשינוי משמעותי בהמלצות הסוכנות: קודם לכן, בספטמבר, קבעה כי אין צורך דחוף במתן מנות דחף באוכלוסייה הכללית, אלא יש לשקול אותן בעיקר כשמדובר באנשים בסיכון גבוה, כמו בעלי מערכת חיסונית חלשה.

פולין דיווחה היום על 28,380 נדבקים חדשים, המספר היומי הגבוה ביותר שלה מאז תחילת הגל שפוקד אותה. עוד 460 חולי קורונה מתו ביממה האחרונה. נתוני קורונה קשים ממשיכים להגיע גם מרוסיה, שנלחמת בהתפרצות אדירה של הנגיף מאז תחילת הסתיו. היום דיווחה רוסיה על 33,558 נדבקים חדשים ביממה האחרונה ועל עוד 1,240 מתים בפרק הזמן הזה. לפחות בכל הנוגע למספר הנדבקים מדובר בירידה לעומת השבועות האחרונים, שבהם דיווחה רוסיה כמעט מדי יום על יותר מ-40 אלף נדבקים, אולם עדיין מדובר במספרים גבוהים ביותר. רוסיה הטילה בתחילת החודש סגר בן שבוע על מקומות עבודה, אבל אחר כך הסירה אותו, בלי שהורגשה ירידה משמעותית בתחלואה ובתמותה.

גרמניה בדרך ל-100 אלף מתים

בגרמניה, בינתיים, נערכים להחרפת ההגבלות: היום דיווחה המדינה על יותר מ-66,884 נדבקים חדשים ועוד 335 מתים. לשם השוואה, רק בשבוע שעבר הזדעזעה גרמניה כשהגיעה ל-50 אלף נדבקים ביום – אז היה זה שיא חדש עבורה מתחילת המגפה. בצל השתוללות הנגיף, בגרמניה הולכת וגוברת התמיכה בהטלה של חובת חיסונים על האוכלוסייה או על חלקים ממנה.

גרמניה נמצאת בימים אלה בתקופת מעבר פוליטית: הקנצלרית היוצאת אנגלה מרקל צפויה לפנות בתוך ימים או שבועות את כיסאה ולהעביר את המושכות לממשלה חדשה בראשות מנהיג הסוציאל-דמוקרטים אולף שולץ. קתרין גרינג-אקרדט, מנהיגת סיעת הירוקים בפרלמנט, שמפלגתה תהיה שותפה בכירה בקואליציה החדשה, הביעה היום תמיכה בהטלה של חובת חיסונים לפחות על חלק מהגרמנים בצל התפשטות הנגיף.

גרינג-אקרדט טענה כי הטלת סגרים והגבלות ריחוק חברתי היא כפייה גדולה יותר מאשר הטלת חובה להתחסן. היא הסבירה שהיא תומכת בחובת חיסונים לעובדים במקצועות שונים, למשל במוסדות רפואיים, כדי להגן על אוכלוסיות בסיכון, ואמרה שבכל מקרה המשטרה לא תתבקש לאכוף חובה כזו. גם מועצת האתיקה הגרמנית אותתה היום כי היא עשויה לשקול מחדש את התנגדותה להטלה של חובת חיסונים: "אנחנו באמת חושבים על זה, כי אנחנו רואים שהמספרים עולים ויש לנו משבר חריף מאוד", אמרה סגנית יו"ר המועצה, סוזן שרייבר.


חיסונים בגרמניה, AFP חיסונים בגרמניה | AFP חיסונים בגרמניה, AFP


שיעור ההתחסנות בגרמניה לא היה משביע רצון עד כה, אבל בימים האחרונים, בצל הלחץ מצד גורמי רפואה, נראים גרמנים רבים ממתינים שעות בתור להתחסן. שיעור המחוסנים באופן מלא בגרמניה הגיע לכ-68%, אבל עדיין מדובר בשיעור נמוך מהממוצע במערב אירופה. כל זה כשהשבוע צפוי מספר המתים בגרמניה מאז תחילת המגפה להגיע ל-100 אלף איש.

שיא נדבקים חדש נרשם היום גם הרחק מאירופה, בדרום קוריאה, שם התגלו בתוך יממה 4,116 נדבקים חדשים. התפרצות גדולה זוהתה שם בין השאר בקהילה נוצרית דתית ואנטי-ממסדית קטנה בצ'אונן, מדרום לסיאול: בעיירה בת 427 התושבים, שכ-90% מתושביה אינם מחוסנים ושרבים מהם בני 60 ומעלה, התגלו לפחות 241 נדבקים. במרכז העיירה עומדת כנסייה מסתורית שנפתחה בתחילת שנות ה-90, ושמאז גדלה והתפתחה לכדי יישוב של ממש. הכומר המנהיג אותה נודע במנהג שבמסגרתו הוא תוחב את אצבעותיו לעיני המאמינים ולוחץ עליהן כדי להיפטר מ"תשוקות חילוניות".

תחנת דרייב־ת תחנת דרייב־ת'רו לבדיקת קורונה בדרום קוריאה באפריל | צילום: רויטרס תחנת דרייב־ת


כנסייה נוצרית, נזכיר, עמדה במוקד ההתפרצות הגדולה הראשונה של קורונה מחוץ לסין בתחילת המגפה, בראשית השנה שעברה. לפחות 5,227 נדבקים קושרו אז לאנשים שהשתתפו בטקס בכנסייה ההיא בעיר דגו.

תגיות