אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יצרניות החיסונים בוחנות את זן הקורונה החדש: "אם יידרש, נבצע התאמות במהירות" מעבדת קורונה בקייפטאון, דרום אפריקה | גטי

יצרניות החיסונים בוחנות את זן הקורונה החדש: "אם יידרש, נבצע התאמות במהירות"

פייזר הודיעה כי היא ממתינה למידע נוסף מניסויים שהיא עורכת בנוגע לווריאנט האומיקרון, וכי תוכל לבצע שינויים בחיסון שלה בתוך שישה שבועות; מודרנה: "בוחנים שלוש חלופות לזריקות בוסטר לזן החדש"; שורה של מדינות, בהן ארה"ב וישראל, הודיעו על עצירת הטיסות ממדינות באפריקה

27.11.2021, 08:36 | חדשות חוץ

יצרניות החיסונים המובילות בעולם הודיעו אמש כי הן בוחנות את התאמת החיסונים שלהן לזן החדש של הקורונה. כך מדווחת CNBC.


קראו עוד בכלכליסט:

הזן החדש התגלה רק לפני כמה ימים בדרום אפריקה, ואמש כבר קיבל שם רשמי מארגון הבריאות העולמי: אומיקרון, האות ה-15 באלפבית היווני. מומחי ארגון הבריאות הגדירו אותו ככזה שמעורר דאגה, והוא הזן החמישי בלבד מאז פרוץ המגפה שמוגדר ככזה. 

פייזר ושותפתה לפיתוח החיסון לקורונה, ביונטק הגרמנית, הודיעו כי הן ממתינות למידע נוסף שצפוי להתקבל בשבועיים הקרובים מהניסויים שהן עורכות. "המידע הזה ילמד אותנו האם הווריאנט החדש יצריך שינויים בחיסון שלנו, במקרה שהוא יתפשט בעולם", מסרו. לפי החברות, הן יכולות לבצע שינויים בחיסון, המבוסס על טכנולוגיית mRNA, בתוך שישה שבועות, ולהתחיל בהפצתו בתוך 100 ימים. 

מודרנה הודיעה כי המספר הרב של מוטציות שכולל הזן החדש של הקורונה עלול להאיץ את הירידה ברמת החיסוניות הטבעית וזו הנובעת מהחיסון. לדבריה, היא תבחן שלוש חלופות לזריקות בוסטר נגד האומיקרון, כולל אחת במינון גבוה יותר. החברה גם תפתח זריקת בוסטר ספציפית לווריאנט החדש. לדבריה, "מדובר בחלק מאסטרטגיית החברה לקדם חיסונים ספציפיים נגד זנים שמעוררים דאגה משמעותית. כבר הוכחנו שיש לנו יכולת לקדם חיסונים חדשים לבדיקות קליניות תוך 60 עד 90 ימים". 

גם ג'ונסון אנד ג'ונסון ואסטרהזניקה הודיעו כי הן בוחנות את עמידות הזן החדש של הקורונה לחיסונים שלהן.


חיסונים של פייזר ומודרנה, צילום: רויטרס חיסונים של פייזר ומודרנה | צילום: רויטרס חיסונים של פייזר ומודרנה, צילום: רויטרס


"אנו עורכים מחקר במקומות בהם התגלה הווריאנט החדש, בבוטסואנה ובאסוואטיני", נמסר מאסטרהזניקה. לדברי החברה, פלטפורמת החיסונים שפיתחה יחד עם אוניברסיטת אוקספורד מאפשרת התאמה מהירה של החיסון למוטציות.

שורת מדינות, בהן ארה"ב וישראל, הודיעו אתמול על הגבלת הטיסות, או על עצירתן המוחלטת, ממדינות בדרום יבשת אפריקה, שבהן לפי החשד הוא כבר מתפשט. בשווייץ הודיעו גם על הגבלות לנוסעים מישראל ומבלגיה, שגם בהן התגלו נשאים בודדים בזן הזה, והם יחויבו להיכנס לבידוד לעשרה ימים. הצעדים הללו עוררו אי-בהירות רבה, ובנמל התעופה סכיפהול ליד אמסטרדם שבהולנד נרשם כאוס של ממש: נוסעים רבים מטיסה של חברת KLM מקייפטאון נתקעו שם במשך ארבע שעות ברציף הטיסות הנכנסות, בעקבות דרישת הרשויות לערוך לכל הנוסעים בדיקות מיוחדות לפני שחרורם.

בניגוד לזנים קודמים, באומיקרון מופיעות כ-50 מוטציות, יותר מ-30 מהן בחלבון הספייק שקשור ליכולתו של הנגיף לחדור לתאי האדם ובכך להתפשט בגוף, ושעל בסיסו פותחו החיסונים. כבר שלשום הזהירו רשויות הבריאות הבריטיות כי מדובר בזן המדאיג ביותר שהן נתקלו בו עד עתה, וציינו כי חלבון הספייק שלו שונה "דרמטית" מזה של הזן המקורי של הנגיף, אותו זן שהתגלה בסין לפני כשנתיים.


התור שנוצר בנמל התעופה באמסטרדם בעקבות ההנחיות החדשות , רויטרס התור שנוצר בנמל התעופה באמסטרדם בעקבות ההנחיות החדשות | רויטרס התור שנוצר בנמל התעופה באמסטרדם בעקבות ההנחיות החדשות , רויטרס


עד כה, כך לפי ארגון הבריאות העולמי, התגלו כ-100 מקרים של הזן החדש, בעיקר בדרום אפריקה, אך גם בבוטסואנה, בהונג קונג ובישראל – בקרב נוסעים שחזרו מדרום אפריקה. בישראל התגלתה נדבקת אחת, עובדת זרה שנסעה באוטובוס לאילת, ועוד שלושה חשודים כנדבקים. אמש הצטרפה לרשימה גם בלגיה, המדינה האירופית הראשונה שדיווחה על גילוי הזן, ובמקרה שלה מדובר בנוסעת לא מחוסנת שחזרה ממצרים דרך טורקיה, ודיווחה כי לא שהתה כלל בדרום אפריקה. היא חזרה לבלגיה כבר ב-11 בנובמבר, כלומר לפני יותר משבועיים, אך פיתחה תסמינים קלים דמויי צינון רק ביום שני האחרון. בארה"ב, לפי ה-CDC, עדיין לא התגלו נדבקים בזן החדש. 

מדענים בעולם מדגישים כי לפי שעה טרם ברורה המשמעות של כמות המוטציות הרבה שיש לזן החדש, וכי ייתכן מאוד שכמו זנים קודמים שהתגלו בעבר, יתברר כי האומיקרון לא דומיננטי יותר מזנים אחרים, או קטלני יותר מהם. הם מציינים כי גם אם הזן הזה מידבק יותר, ואולי אפילו בעל יכולת עמידות מסוימת בפני החיסונים, הסיכוי של מי שקיבל את החיסון לחלות במחלה קשה במקרה שכזה יהיה נמוך יותר ממי שאינו מחוסן.


מעבדת קורונה בקייפטאון, דרום אפריקה, גטי מעבדת קורונה בקייפטאון, דרום אפריקה | גטי מעבדת קורונה בקייפטאון, דרום אפריקה, גטי


בתוך כך, מושלת ניו יורק קתי הוקול הכריזה על מצב חירום במדינה בעקבות העלייה בתחלואת הקורונה, שנגרמה בשל וריאנט הדלתא, ועל רקע גילוי הזן החדש. ההכרזה תיכנס לתוקף ב-3 בדצמבר, ותאפשר לניו יורק לרכוש ציוד שיעזור לה להיאבק במגפה, להגדיל את קיבולת בתי החולים ולהתמודד עם מחסור פוטנציאלי בכוח אדם. "אנחנו ממשיכים לראות סימני אזהרה לכך שתהיה עלייה בתחלואה בחורף הקרוב, למרות שווריאנט האומיקרון עדיין לא זוהה בניו יורק", אמרה הוקול.














תגיות