אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרווח מהיחלשות הדולר נשאר בקופה של ויזל מנכ"ל ובעלי פוקס הראל ויזל. מדיניות דיבידנד אגרסיבית | צילום: יובל חן, דימה טליאנסקי

ניתוח

הרווח מהיחלשות הדולר נשאר בקופה של ויזל

התחזקות השקל מול הדולר הוזילה את הסחורה שפוקס מייבאת, אך במקום לתרגם את ירידת המחירים להנחות לצרכנים, זו עברה ישירות לרווחיה; זה לא מנע מקבוצת האופנה של הראל ויזל למשוך "הטבות קורונה" מהמדינה, בזמן שהיא מחלקת דיבידנדים לבעלי המניות שלה

29.11.2021, 06:00 | אורנה יפת

קשה שלא להתרשם מהמספרים שהציגה קבוצת פוקס לרבעון השלישי ולתשעת החודשים הראשונים של השנה. 

קצבי הצמיחה ושיעורי הרווחיות לקוחים מעולמות ההייטק, קצבי הרכישה מעולמות הפרייבט אקוויטי והיקפי ההנפקות של החברות הבנות לא היו מביישים אפילו חברת חיתום קטנה. על כל ההצגה הזו חתום הראל ויזל, הבעלים והמנכ"ל של הרשת. 


קראו עוד בכלכליסט:


ויזל מספק את הסחורה מאז הונפקה פוקס בבורסה הישראלית לפי שווי של כ־250 מיליון שקל ב־2002, ועד שהביא אותה לשווי של 7 מיליארד שקל בו היא נסחרת כיום. ביזמות עסקית שהשוק הקמעונאי לא הכיר קודם לכן, הוא בנה אימפריה. 


מנכ"ל ובעלי פוקס הראל ויזל. מדיניות דיבידנד אגרסיבית 
, צילום דימה טליאנסקי מנכ"ל ובעלי פוקס הראל ויזל. מדיניות דיבידנד אגרסיבית | צילום דימה טליאנסקי מנכ"ל ובעלי פוקס הראל ויזל. מדיניות דיבידנד אגרסיבית 
, צילום דימה טליאנסקי


אבל את הדו"חות הכספיים של פוקס כדאי לבחון בראייה רחבה יותר. כמו מה עשה ויזל עם הרווחים שנוצרו לו מחולשתו של השקל והאם שיתף את הצרכנים הנאמנים של הרשתות שלו בחלק מהם. 

המספרים של פוקס מראים על העדפה לשרשר את הרווחים האלו לשורות הרווח של החברה, כשהיא ממהרת לחלק את הרווח הזה כדיבידנד לבעלי המניות. ולקינוח, פוקס גם נהנית מהטבות מס בעקבות משבר הקורונה הכוללות הנחות או פטור מארנונה בהיקף של 11 מיליון שקל.

1. הכנסות החברה מזנקות לשיאים חדשים

הכנסות הקבוצה ברבעון השלישי הסתכמו ב־1.13 מיליארד שקל, עלייה של 44% ביחס לרבעון מקביל אשתקד. זה מיוחס לזינוק במכירות בחנויות הזהות (חנויות שנבדקו גם ברבעון קודם, ועל כן מנטרלות חנויות חדשות) לצד הגדלת שטחי מסחר, האטה במכירות ברבעון מקביל אשתקד בשל סגירת החנויות מספטמבר עד דצמבר, ועיתוי חגי תשרי שחל השנה בספטמבר, בעוד בשנה שעברה נפלו חגי תשרי על תקופת הסגר. 

הרבה מאוד סיבות הגיוניות הקשורות לעיתוי הרבעון שמצדיקות זינוק כה גדול בשורה העליונה של החברה. אלא שגם אם מסתכלים על פוקס בחלון זמן רחב יותר, הכולל את שלושת הרבעונים הראשונים, המספרים של פוקס מצביעים על זינוק עצום: המכירות הגיעו ל־2.9 מיליארד שקל, 45% יותר מהתקופה המקבילה אשתקד. 

אבל הסיפור האמיתי בפוקס מסתתר בנתון החנויות הזהות הכולל גם את מכירות האונליין של החברה: בתשעת החודשים ראשונים של 2021 עלו המכירות בחנויות זהות במגזר אופנה ואופנת הבית ב־23%, בללין ב־25.6% ובתחום הספורט ב־39.3%. טוב, בתקופה המקבילה בשנת 2020 חלק מהחנויות היו סגורות אך טבעי שנצפה בזינוקים שכאלו בחנויות הזהות. 

אלא שפוקס מציינת בדו"חותיה כי העלייה בנתון זה מנטרלת את תקופת הסגרים החריפה. וכל זה עוד בלי שלקחנו בחשבון את ההתרחבות הצפויה של פוקס ברבעון שלישי הכולל פתיחת 47 חנויות חדשות ל־770 בסך הכל, השקה של רשת הסלולר RED ורשת בגדי היוגה אופליין. 

ואם כל זה לא הספיק הרי שפוקס צפויה להשיק ברבעון הראשון של 2022 את המותג פליינג טייגר מדנמרק, ובמחצית הראשונה של השנה צפויה הקבוצה לפתוח חנויות של מותג הסטוק ג'מבו יוון.

2. שיעורי הרווחיות ממריאים גם הם

אחרי שראינו את הזינוק המטאורי בהכנסות הקבוצה לא מפליא לגלות שהחברה הצליחה להציג מספרים מעוררי קנאה בשורות הרווח שלה כך שבתשעת החודשים הראשונים של השנה הרווח התפעולי הוכפל, והרווח הנקי זינק ב־98% ל־203 מיליון שקל. כאן כדאי לעצור רגע ולבחון גם את שיעורי הרווחיות של החברה, כלומר כמה שקלים הגיעו לשורת הרווח של החברה מכל 100 שקל של מכירות. אם ב־2019 שיעור הרווחיות התפעולית של החברה עמד על 12.3%, בשנת 2020 הוא ירד ל־9.3% ובשנת 2021 הוא הצליח לעבור אפילו את שנת טרום הקורונה ולהגיע ל־12.8%. מכל 100 שקל 12.8 שקלים הגיעו לשורת הרווח התפעולי של החברה. 


חנות של פוקס. סיוע בארנונה בעקבות הקורונה, צילום: יובל חן חנות של פוקס. סיוע בארנונה בעקבות הקורונה | צילום: יובל חן חנות של פוקס. סיוע בארנונה בעקבות הקורונה, צילום: יובל חן


הפלא הזה מתרחש כשבחוץ יהום הסער. מחירי חומרי הגלם מטפסים, מחירי ההובלה יוצאים מהאטמוספירה ובכל זאת פוקס מצליחה להרוויח יותר על כל 100 שקל שהיא מוכרת. כשמעמיקים מעט בדו"חות הכספיים ובוחנים את הרווחיות של החברה על פי מגזרים מגלים כי מגזר האופנה והבית הדומיננטי בהכנסות החברה הציג שיעור רווחיות תפעולית של 13.1% (או 11.5% אם לוקחים בחשבון תקן חשבונאי מסוים), לעומת 7.9% בתקופה המקבילה אשתקד (או 4.8% בהתחשב בתקן החשבונאי). זו לא קפיצה שחברת קמעונאות רגילה לעשות. גם כשמשווים את הנתון הזה לשנת 2019 המספרים מספרים סיפור של זינוק. 

כשבוחנים את הסברי החברה לעלייה החדה הזו היא מסבירה כי השקל החזק הוא זה ששיחק לידיה וגם שינוי תמהיל המוצרים. הרווחיות המשופרת שהושגה הודות לשקל החזק קוזזה במחירי השילוח הגבוהים, כותבת פוקס, ועדיין אחרי שהיא הורידה את כל אלו, החברה הצליחה לשפר את הרווחיות הגולמית והתפעולית שלה.

המשמעות של המספרים הללו היא שפוקס שרוכשת חלק ממוצריה בחו"ל משלמת במטבע זר, מייבאת אותו לארץ ומוכרת אותו בשקלים, מרוויחה על כל מוצר יותר. השאלה היא מה היא עושה עם זה ובפוקס בחרו להכניס את כל הרווח העודף הזה לכיס של החברה ומשם לחלק אותו כדיבידנד לבעלי המניות שלה. 

החברה שבעבר הצהירה כי תחלק לפחות 50% מרווחיה לבעלי המניות שלה הודיעה באוגוסט השנה כי היא מעלה את השיעור הזה ל־75% ובפועל חילקה 100% מהרווח החצי־שנתי שלה. מדיניות דיבידנד אגרסיבית טובה לבעלי המניות והיא לגיטימית לחלוטין, אלא שכדאי לזכור היטב את התוצאות המדהימות של פוקס ומה היא עשתה עם הרווחים שנוצרו לה מהשקל החזק, בפעם הבאה שהחברה תתלונן שהיא חייבת להעלות מחירים (פוקס הם בין הקמעונאים היחידים שלא העלו מחירים) - כי מחירי חומרי הגלם התייקרו, כי המטבע עשה בדיוק את הכיוון ההפוך או כי אין לה ברירה. ובכן, יש לה וכשהגורמים החיצוניים משחקים לטובתה היא מעדיפה להיפגש עימם בחשבון הבנק. כשהם יעבדו לרעתה והיא תבקש לגלגל את זה על הצרכנים - לא בטוח שהם יאהבו את זה. 


בזכות הדולר: פוקס מרוויחה יותר מכל חולצה,  בזכות הדולר: פוקס מרוויחה יותר מכל חולצה בזכות הדולר: פוקס מרוויחה יותר מכל חולצה,


3. איך פוקס זכתה להטבות מס ברבעון השלישי?

שורה אחת בדו"חות פוקס ממחישה את עיוות מדיניות המענקים של המדינה, שהגיעה למסקנה שגם פוקס, שתזרים המזומנים שלה מפעילות שוטפת בתשעת החודשים הראשונים של השנה עמד על 479 מיליון שקל, זכאית להטבות בתשלום ארנונה. וכך כותבת החברה: "לאור החלטת הממשלה בדבר מתן סיוע לעסקים אשר נפגעו כתוצאה ממשבר הקורונה, הגישו חלק מחברות הבת של החברה בקשות למענק השתתפות בהוצאות קבועות בגין חודשים ינואר ופברואר 2021, שהסתכמו ב־1.4 מיליון שקל. פוקס מציינת כי לזכאים למענק הוצאות קבועות מרשות המסים תינתן הנחה או פטור מלא מארנונה לתקופה של חודשיים קדימה מתקופת הזכאות למענק", מה שזיכה את פוקס בסך הכל ב־1.7 מיליון שקל. 

בנוסף, כותבת פוקס בדו"חות לרבעון השלישי כי "ב־29 ליוני 2021 אישרה הממשלה סיוע בארנונה גם לעסקים גדולים בעלי מחזור שנתי של מעל 400 מיליון שקל. בהתאם, הכירה החברה וחברה־בת שלה בקיטון בהוצאות הארנונה בסכום כולל של כ־9.2 מיליון שקל". 

איך פוקס שנחשבת לשחקן הקמעונאי החזק בישראל מצליחה לקבל מהמדינה הנחות ופטור מארנונה בהיקף של כ־11 מיליון שקל ולחלק את הסכומים הללו כדיבידנד לבעלי המניות שלה? למדינת ישראל פתרונים.

פוקס היא לא היחידה שנהנתה ממענקי מדינת ישראל בשנת 2021. ריטיילורס, זרוע הפעילות של החברה בחו"ל וללין הכירו באירופה ובקנדה בקיטון בהוצאות מכירה ושיווק ב־12 מיליון שקל בגין סיוע שהעניקו המדינות בשכר העובדים, אובדן הכנסות והוצאות חד־פעמיות. ביוני 2020 כשפוקס הנאמנה למדיניות חלוקת הדיבידנד שלה הצהירה שהיא לא רואה סיבה להפסיק לעשות כן למרות שנהנתה ממענקי קורונה, נאלצה החברה להודיע שהיא מוותרת על המענקים הללו. שנה מאוחר יותר חלוקת הדיבידנד האגרסיבית נמשכת, המענקים מהארץ ומחו"ל ממשיכים לזרום וקולות החזרתם לא נשמעים באופק.

תגיות