אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הזינוק העולמי בייצור אנרגיה מתחדשת לא יספיק ליעד איפוס הפליטות ב-2050 זיהום מפעלים בהודו | גטי

הזינוק העולמי בייצור אנרגיה מתחדשת לא יספיק ליעד איפוס הפליטות ב-2050

לפי דו"ח שפרסמה סוכנות האנרגיה הבינלאומית, אף שב-2021 נוספה לרשת החשמל העולמית כמות שיא של אנרגיה מתחדשת, מדובר רק במחצית מהכמות שדרושה כדי להגיע לאיפוס מלא בפליטות גזי חממה; קצב הגידול בייצור עד 2026 צריך להיות כמעט כפול מהקצב הצפוי

01.12.2021, 08:50 | עומר כביר

אף שב-2021 נוספת לרשת החשמל העולמית כמות שיא של אנרגיה מתחדשת, מדובר רק במחצית מהכמות שדרושה על מנת להגיע לאיפוס מלא בפליטות גזי חממה ב-2050 – כך לפי דו"ח שמפרסמת היום סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA).

קראו עוד בכלכליסט:


לפי הערכת הסוכנות, השנה צפויה קיבולת האנרגיה המתחדשת העולמית לגדול ב-290 גיגה-וואט, ולעבור את השיא של 280 גיגה-וואט שנרשם בשנה שעברה. ואולם, עלייה בתשומות, כתוצאה מעלייה בעלות הייצור וההובלה של פאנלים סולאריים וטורבינות רוח, מאיימים לערער את ההשקעה בתחום בטווח הקצר. 


זיהום אוויר ממפעלים, גטי זיהום אוויר ממפעלים | גטי זיהום אוויר ממפעלים, גטי


"מחסור האנרגיה העולמי הוא גורם מעכב, אבל בו בזמן הוא מורה לנו את הדרך החוצה", אמר ראש ה-IEA, פתיח בירול, לפייננשל טיימס. "העלויות של אנרגיות מתחדשות הרבה יותר תחרותיות מאלו של דלקי מאובנים, ואנרגיה גרעינית עושה קאמבק בהרבה מדינות. מגיחה מערכת אנרגיה עולמית חדשה".

לפי הדו"ח, בשנים הקרובות צפויה האצה בגידול באנרגיות מתחדשות, ובתוך חמש שנים סך הקיבולת צפוי להיות גדול מ-4,800 גיגה-וואט, 60% יותר מהקיבולת ב-2020 ושווה ערך לסך כל הקיבולת של דלקי מאובנים ואנרגיה גרעינית כיום. עד 2026, אנרגיה מתחדשת תהיה אחראית ל-95% מהגידול בתפוקת האנרגיה, הודות למדיניות אקלים ויעדי אנרגיה נקייה חזקים יותר.

סין, הפולטת הגדולה ביותר של גזי חממה, צפויה להגיע ל-1,200 גיגה-וואט אנרגיות מתחדשות ארבע שנים לפני שנת היעד 2030, ויכולה גם להגיע לשים פליטות הפחמן שלה לפני מועד יעד זה. הודו צפויה להכפיל את קצב בניית תשתיות האנרגיה המתחדשות שלה בארבע השנים הקרובות, לעומת 2015 עד 2020.

ממשלות צריכות לשקול איך להשבית תחנות כוח מבוססות דלקי מאובנים

ואולם, מזהירים בסוכנות, חרף התקדמויות מרשימות אלו הגידול באנרגיות מתחדשות עדיין רחוק מאוד מהקצב שדרוש על מנת להגיע לאיפוס מלא של פליטות פחמן עד 2050. קצב הגידול עד 2026 צריך להיות כמעט כפול מהקצב הצפוי על מנת שהעולם יהיה במסלול לעמוד ביעד האיפוס. ואם מחירי התשומות יישארו גבוהים ב-2022, עלויות של תשתיות רוח חדשות יחזור לרמתן מ-2015, והירידה בעלות תשתיות סולאר נרשמה בשלוש השנים האחרונות עלולה להתהפך.

"על מנת להאיץ את המעבר לאנרגיות נקיות, ממשלות צריכות להגדיל את התמיכה באנרגיות מתחדשות ולספק תמריצים להשקעות", אמר בירול לפייננשל טיימס. "מקבלי החלטות צריכים לשקול גם איך להשבית תחנות כוח מבוססות דלקי מאובנים מוקדם יותר. חשוב שמוסדות פיננסיים ומדינות מפותחות יעזור למדינות מפתחות להשבית חלק מתחנות הכוח הפחמיות".

תגיות