אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשים מרוויחות פחות מגברים, אבל הן יכולות לדרוש יותר - מדריך תחיה בן צור, מומחית לתעסוקת נשים ומנהלת "פורום נשים בתעשיה- קהילת המנהלות" | נירי גתמון

נשים מרוויחות פחות מגברים, אבל הן יכולות לדרוש יותר - מדריך

בישראל של 2021 עדיין אישה מרוויחה 68 אגורות על כל שקל שמרוויח גבר; ככל שיותר ויותר נשים תלמדנה את נקודות החוזק והתורפה שלהן ותדענה לדרוש את שלהן - כך גם המעסיקים יעברו שינוי ויתאימו את עצמם, כי הם יבינו שזו הדרך היחידה להשיג יעילות ותפוקה בעבודה

05.12.2021, 13:43 | תחיה בן צור

בחודשים האחרונים, הרשת געשה מדיונים על נשים ושכר. חלק מזה בשל החוק להעלאת גיל הפרישה לנשים, שיצר המון מחלוקות בקרב מקבלי ההחלטות, וחלק בשל קמפיין "שוות-משוות" שרץ מתחילת אוקטובר, אשר מטרתו העלאת המודעות לפערי השכר בין גברים לנשים. 

קראו עוד בכלכליסט:

זה לא חדש: בישראל של 2021 עדיין קיימים פערי שכר ואפליה בין גברים לנשים. הרבעון האחרון של השנה מסמן את הזמן הנוסף שלוקח לאשה ממוצעת בארץ להרוויח את אותו שכר שקיבלו עמיתיה הגברים בשנה הקודמת. למעשה, על כל שקל שמרוויח גבר - אישה מרוויחה 68 אגורות וייקחו עוד כ-97 שנים לסגור את הפער. שני אנשים בעלי השכלה זהה המבצעים את אותה עבודה, או באותו מקצוע, שעובדים את אותן השעות, עם אותן כישורים או ניסיון, חייבים לקבל את אותו השכר ללא קשר למין או כל מאפיין לא רלוונטי אחר.

אבל למרות שהשכר שלנו מכתיב לנו המון בהתנהלות היומיומית, ואסור לזלזל בו, הוא לא הפקטור היחיד שצריך לקחת בחשבון כשאנחנו נכנסות למקום עבודה חדש: היקף המשרה חשוב, שעות העבודה, היחס לעובדים וההטבות מסביב. המאבק הפמיניסטי לא שוכח את תפקידנו כאימהות. הוא מנסה לסגל לך אורח חיים מאוזן בין בית ומשפחה (גם עבור מי שאין לה ילדים או משפחה לפרנס) וכאן לא הכל נמדד רק בשכר. 

הרבה נשים לא מעריכות את עצמן כראוי ולא מדייקות במה שנדרש להן על מנת להרגיש מסופקות וחיוניות במקום העבודה. מרבית הנשים מעוניינות באיזון בין הבית לקריירה, אבל לא מצליחות ליישם את זה הלכה למעשה, בסוף משהו תמיד בא על חשבון משהו אחר. לעיתים קרובות, הידיעה כי יצטרכו לצאת מוקדם יום או יומיים בשבוע, או האחריות על ילד שעלול להיות חולה, תגרום להן, מלכתחילה, להרגיש שהן חייבות להתפשר על שכר או לבקש פחות כדי להצדיק את ההיעדרות, וזה לא צריך להיות ככה. 

דבר ראשון שכדאי לעשות בדרך לקבלת השכר הראוי זה להגדיר ולדייק את עבודת החלומות שלנו על כל הרבדים: מה הערך שאקבל מהמשרה או מהארגון ומה הערך שזה נותן לסביבה. למה זה מתאים לי וטוב עבורי וכמה אני יכולה לתרום וגם ולהרגיש סיפוק. כמה מהזמן שלי יוקדש לעבודה וכמה יוקדש למשפחה או לחיים הפרטיים שלי וכמובן, שאלת השאלות- מה יהיה השכר. 

צריך לזכור, להגיע למקום עבודה חדש זה בדיוק כמו לבנות תכנית עסקית בפתיחת עסק: את צריכה שיהיו בה חזון, יעדים ומטרות והליך עבודה מסודר. רק ככה תדעי לאן לכוון ומה לדרוש. 


ראיון עבודה, אם זומנת לראיון עבודה, עלייך להיות מוכנה למשא ומתן על תנאי העבודה והשכר, צילום: שאטרסטוק ראיון עבודה, אם זומנת לראיון עבודה, עלייך להיות מוכנה למשא ומתן על תנאי העבודה והשכר | צילום: שאטרסטוק ראיון עבודה, אם זומנת לראיון עבודה, עלייך להיות מוכנה למשא ומתן על תנאי העבודה והשכר, צילום: שאטרסטוק


אחרי שמצאת את המשרה הנחשקת וזימנו אותך לראיון, עליך להיות מוכנה למשא ומתן. נשים רגישות יותר לעימותים, בטח כשזה נוגע לתמורה עבור עבודתן. לדיונים על תנאי העבודה יש השפעה קריטית מעבר לנושא השכר, גם על התפתחות הקריירה שלנו וגם לתפיסה המקצועית וההישגית שלנו מול המעסיקים, ומול העובדים. עליך להגיע מוכנה לפגישה כזו עם כמה פרמטרים חשובים: 

1. סכומים או טווחי שכר. ידע מקדים הוא חשוב, איך תמצאי את הנתונים? חפשי טבלאות שכר ונסי לחשב לפי הנתונים האישיים שלך את הפער שלא מוזכר בטבלה. אופציה נוספת היא לשוחח עם מכרים, או לשאול בפורומים שמתעסקים בנושא. שם עשרות מגייסות מסייעות כל יום לנשים בשלב הזה בקריירה. תכנון נכון של תקציב הבית- הכנסות מול הוצאות (כולל הוצאות בלתי צפויות) יכול לתת לך הערכה של השכר שאת ראויה וצריכה לדרוש. ככל שתתכונני טוב יותר לשיחת השכר והתנאים, כך יגדלו הסיכויים שתקבלי את מה שתרצי ושמגיע לך. כשתגיעי לראיון העבודה, ותדעי איזה מספר יש לך בראש, גם יהיו לך התשובות הרציונאליות להסביר מדוע את שווה אותו. 

2. שעות העבודה. זהו פרמטר חשוב לא פחות. הרבה אימהות שיצאו לאסוף את הילדים מהמסגרות ממשיכות לעבוד שעות אחרי שהחתימו כרטיס ביציאה. הן זמינות בטלפון, עובדות מהמחשב בבית ומנהלות שיחות עם לקוחות או קולגות, ולמעשה, ממשיכות את יום העבודה לכאורה בשעות הפנאי שלהן . התנהלות כזאת, מבלי להבין שמדובר בשעות עבודה של ממש, ומבלי לדרוש על כך תמורה, תגרום למעסיקיך להתייחס לכך כחלק מהתפקיד ולפעמים לא יהססו להעמיס עליך מטלות או בקשות בשעות אלה. אם את יודעת שתהיה לך עבודה אחרי הצהריים או בסוף השבוע, באופן קבוע תדרשי תגמול עליה או הציבי גבולות מראש. ככל שתהיי בתפקיד יותר בכיר, כך תצטרכי להיות זמינה יותר. גם אם את עובדת מהבית, לחריגה משעות העבודה המקובלות יש השלכות ישירות שצריכות לבוא לידי ביטוי בשכר שלך.

3. הישגים וחוזקות. עליך להוביל להתקדמות ולשיפור מעמדך בעבודה על ציר הזמן. ערכי רשימה של יעדים שהצלחת להגיע אליהם בשנה האחרונה: הצלחות, מיזמים משמעותיים שהובלת או שהיית חלק משמעותי בהובלה שלהם. לכל אחת יש את החוזקות שלה ומקורות הכוח הפנימי שלה, זה לא הזמן להצטנע או להקטין את חלקך. קחי קרדיט. אם את מתקשה לעשות זאת בעצמך, היעזרי באנשים הקרובים אליך שאוהבים אותך ורוצים בהצלחתך. הם ישקפו לך בדיוק מי את ולמה את ראויה. 

4.   שיחת המשא ומתן בשלבי הראיונות (וגם אחרי תקופת העסקה מסוימת) היא זמן מצוין לדבר גם על התפקיד וה"טייטל" שלך. זה הזמן שלך לבחון את עצמך מה את שווה בעיניך ובעיני המעסיקים שלך. השיחה הזו משפיעה ישירות על המשך הקריירה שלך. 

אל תשכחי להתמקד בחוזקות שלך ובערך המוסף שאת מביאה לתפקיד. בדיוק כמו בהליך בניית של תכנית עסקית שציינתי מקודם - עליך להציג חזון, מטרות ויעדים. יש בך יכולת להמציא את עצמך מחדש בתוך הגדרות התפקיד וליצוק לתוכו עניין שישאיר אותך מסופקת במקום העבודה לאורך זמן. זכרי כי גם ליוזמות הפרטיות שלך, ושביצעת מעבר להגדרות התפקיד שלך, צריך וראוי שיהיה תגמול. את לא עובדת בחינם. 

5. קיבלת הצעה נמוכה ממה שציפית לה? אל תחששי לציין את הרף הנמוך שלך. אם תהיי אסרטיבית ומשכנעת  מספיק, כנראה שיפתח שלב נוסף במשא ומתן שיגביר את הסיכויים שלך לקבל את הסכום שנקבת בו או סכום דומה. אם את רואה שיש  עניין אובייקטיבי של קושי תקציבי- נסי להציע להגדיל את השכר בדרכים יצירתיות. בדקי אילו תנאים משופרים תוכלי להשיג: ימי חופשה נוספים, ימי מחלה מהיום הראשון, הוצאות רכב, קרן השתלמות, כוננויות, שיפור תנאים סוציאליים ועוד. זה לא פחות משמעותי וחשוב וזה שווה לא מעט כסף.

בעזרת עבודת הכנה טובה נוכל לצמצם את פערי השכר בין נשים וגברים במקומות העבודה. אם לא נשכיל עכשיו לעסוק  פערים האלו, מצב תעסוקת הנשים יחריף ותהיה נסיגה בהתקדמות שכן נעשתה בתחום בשנים האחרונות. ככל שיותר ויותר נשים תלמדנה את נקודות החוזק והתורפה שלהן ותדענה לדרוש את שלהן - כך גם המעסיקים יעברו שינוי ויתאימו את עצמם, כי הם יבינו שזו הדרך היחידה להשיג יעילות ותפוקה בעבודה. וזה שווה הרבה. 

הלימה בין השכר למיומנות ולכישורים שלך תביא אותך למצב אופטימלי של תפקוד וקידום משמעותי וזה בהחלט אפשרי.

הכותבת תחיה בן צור היא מומחית לתעסוקת נשים ומנהלת "פורום נשים בתעשיה- קהילת המנהלות" 

תגיות