אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך להוזלה משמעותית בשוק הגבינות? האוצר הסיר מכסים על שורת מוצרי חלב מוצרי חלב | צילום: יריב כץ

בדרך להוזלה משמעותית בשוק הגבינות? האוצר הסיר מכסים על שורת מוצרי חלב

ליברמן חתם על הצו - והמכסים על יוגורטים, מעדנים וגבינות עד 5% שומן - בוטלו. עוד כולל המהלך הגדלת היקף הגבינות הקשות שמיובאות בפטור ממכס. לא בטוח שההוזלות יגולגלו לצרכנים

06.12.2021, 13:23 | שלמה טייטלבאום

שר האוצר ליברמן חתם על צו שיבטל את המכסים על מוצרי חלב רכים, הצו הינו יישום של הסכם החלב שנחתם בינואר של שנה זו, תחת הממשלה הקודמת. המהלך צפוי להביא לירידת מחירים ולהגדלת מגוון המוצרים שיהיו זמינים לצרכן הישראלי.


קראו עוד בכלכליסט:


כיום מוטל מכס של כ-5.5 שקלים על יוגורטים ומעדנים לקילו, ומכס של 8 שקלים לק"ג גבינה שיש בה עד 5% שומן, וכעת מכסים אלו מבוטלים. 


שר האוצר אביגדור ליברמן, צילום: אלעד גרשגורן שר האוצר אביגדור ליברמן | צילום: אלעד גרשגורן שר האוצר אביגדור ליברמן, צילום: אלעד גרשגורן


כאמור, מדובר בהסכם שנחתם בינואר האחרון בין משרדי האוצר למשרד החקלאות, נציגי ענף החלב הסכימו לפתוח את הייבוא לקטגוריה זו, בשל התפיסה שלהם כי מוצרי חלב אלו אינם סחירים, ויהיה קשה מאוד לייבא אותם ארצה. למעשה בהסכם החלב קטגוריית מוצרים זו מכונה 'מוצרי חלב לא סחירים'. 

לא בטוח שמחירי היוגורט והגבינות לצרכן יוזלו

יש להבין כי אם הייבוא היה אפשרי בקלות מאירופה לקטגוריית מוצרי חלב זו, הרי שנציגי ענף החלב לא היו מאפשרים זאת, מכיוון שלמעלה מ-40% מהחלב המקומי הולך לייצור מוצרים אלו.  בזמן חתימת ההסכם שר החקלאות היה אלון שוסטר, אשר באופן עקבי העדיף את ההגנה על החקלאות המקומית על פני פתיחה ליבוא והוזלת מחירים.

למעשה אם מקבלים את נתוני האוצר עצמם, הרי שיש אינדיקציה נוספת לכך שבשוק זה יש חסמי יבוא נוספים. שכן לדברי האוצר המחיר באירופה לק"ג יוגורט הוא כ-8.5 שקלים, ובישראל כ-17 שקלים לק"ג, כך שכבר כיום – לדברי האוצר – הייבוא לישראל אמור להיות רווחי, גם לאחר תשלום המכס. ואכן, האוצר בהודעתו אכן נזהר לתת תחזית כי מחירי היוגורט והגבינות הרכות יוזלו. 


מקרר גבינות, צילום: אוראל כהן מקרר גבינות | צילום: אוראל כהן מקרר גבינות, צילום: אוראל כהן


כך שהצעד המשמעותי יותר הוא הגדלת המכסות הפטורות ממכס לייבוא גבינות קשות, כך שהמכסה הפטורה ממכס תעמוד בשנת 2021 על 1,400 טון, בשנת 2022 על 3,114 טון, ובשנת 2023 המכסה הפטורה תעמוד על 5,051 טון בשנה. 

לגבי הצעד הזה, לא נמנעו באוצר מלתת תחזיות לירידת מחירים, כך לדברי האוצר, הגבינות המיובאות עשוי להיות זולות ב-10 שקל לעומת המחיר המפוקח בישראל. אם זה המצב הרי שמדובר בחסכון כלכלי זניח יחסית לאזרחי ישראל של כ-14 מיליון שקל בשנת 2021, כ-31 מיליון שקל ב-2022, וכ-50 מיליון שקל בשנת 2023. 

שר האוצר ליברמן אמר עם החתימה כי "מוצרי החלב בישראל יקרים ב-79% מהממוצע ב-OECD, ופתיחת שוק החלב לתחרות היא צעד ראשון בסל פתרונות לטיפול ביוקר המחייה, בעקבות הפחתת המכסים הצרכן הישראלי יוכל ליהנות ממגוון מוצרי חלב במחירים זולים, תוך שמירה על החקלאות המקומית". 

שר החקלאות עודד פורר אמר כי: "תחרות חופשית משיגה עבורנו שלושה יעדים: מחיר טוב לצרכן, מבחר גדול יותר של מוצרים ומחייבת גם את השוק המקומי להשתפר. זהו עוד צעד ברפורמה שאנחנו מובילים לפתיחת השוק ולחיזוק החקלאות המקומית".

אלעד מלכא, העומד בראש הלובי הציבורי האינטרס שלנו, אשר פועל לקידום פתיחת המשק לייבא ולעידוד תחרות אמר לכלכליסט, כי "מדובר בצעד קטן בבחינת טיפת יבוא בים של תכנון מרכזי. לא בטוח עד כמה ניתן יהיה לייבא יוגורטים ומעדנים והגדלת מכסות ייבוא גבינות קשות מגדילה את התחרות במעט בלבד. על מנת לטפל מחירי המזון בישראל נדרשים צעדים אמיצים ונרחבים יותר. שרי האוצר והחקלאות יכולים לעשות צעדים כאלו ממש עכשיו בכלל ענפי החקלאות".

ליאור שמחה, מנכ"ל יצרני החלב בישראל מסר, " אנו שמחים ששרי האוצר והחקלאות מחויבים להסכם ולעקרונותיו המנחים למען אזרחי המדינה. לצד זאת, נפתח השוק בהדרגה לייבוא של מוצרי חלב וכולנו תקווה שהיבואנים ישמרו על איכות החלב והרגולציה המחמירה הקיימת בארץ. כמו כן, אנו קוראים ליבואנים כבר עכשיו להוריד את המחירים בעקבות שער הדולר הנמוך, כולל במחירי החמאה המיובאת שנפתחה לפני כשנתיים לייבוא ועדיין יקרה יותר משמעותית מהחמאה המקומית - וכפועל יוצא מכך לסייע לנו, יצרני החלב, במאבק ביוקר המחייה. אנו משוכנעים כי השרים ימשיכו להיות מחויבים ליציבות ענף החלב, שתוביל להשקעות ארוכות טווח בחקלאות הישראלית ובעידוד התוצרת המקומית, שלאיכותה ולערכיה הייחודיים אין אח ורע בעולם".


תגיות