אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנפקה או מכירה? עובדי מגה רוצים מענק סניף מגה בעיר | צילום: שאול גולן

בלעדי

הנפקה או מכירה? עובדי מגה רוצים מענק

סעיף "מיזוג או שינוי מבני" בהסכם הקיבוצי ביינות ביתן קובע שאם היא תונפק, יקבלו העובדים 12 מיליון שקל. את המענק הם דורשים מאלקטרה צריכה, רוכשת השליטה

08.12.2021, 06:00 | אורנה יפת

בלב חילוקי הדעות בין עובדי יינות ביתן ומגה לבין הנהלת אלקטרה צריכה, שרכשה את השליטה בקבוצת יינות ביתן, שנחשפו אתמול באתר “כלכליסט”, עומד סעיף אחד עיקרי. 

העובדים טוענים כי הם זכאים למענק של 12 מיליון שקל, על פי ההסכם הקיבוצי שחתמה מולם הנהלת החברה בזמן שהיתה בבעלותו של נחום ביתן. ב־4 ביוני 2020, נחתם הסכם קיבוצי מיוחד בין מגה קמעונאות ויינות ביתן לבין הסתדרות העובדים. תחת הכותרת “מיזוג או שינוי מבני” נכתב בסעיף 20 להסכם: “ככל שתתבצע הנפקה ראשונה בבורסה של מניות קבוצת ביתן (או מי מהחברות), יהיו עובדי קבוצת ביתן זכאים למענק הנפקה חד־פעמי שישולם לעובדים תוך 90 ימים ממועד ההנפקה. המענק יהיה בעלות של 12 מיליון שקל. המענק יינתן על פי קריטריונים שייקבעו על ידי ועדה שתוקם על ידי נציגות העובדים”. 

קראו עוד בכלכליסט:


סניף מגה בעיר. העובדים רואים בסעיף כמשול ל”הנפקה פרטית”
, צילום: שאול גולן סניף מגה בעיר. העובדים רואים בסעיף כמשול ל”הנפקה פרטית” | צילום: שאול גולן סניף מגה בעיר. העובדים רואים בסעיף כמשול ל”הנפקה פרטית”
, צילום: שאול גולן

במאי האחרון אלקטרה צריכה השלימה רכישת שליטה בקבוצת יינות ביתן, שמעסיקה כ־4,000 עובדים מהמייסד נחום ביתן, לפי שווי של 400 מיליון שקל. אלקטרה שבבעלות קבוצת אלקו רכשה 35.5% וחברת הביטוח הפניקס רכשה 15% נוספים.

כעת, הפרשנות של הסעיף נתונה במחלוקת בין הצדדים. באלקטרה צריכה סבורים כי לא ניתן לפרש את הרכישה שלהם כ”הנפקה ראשונה”, בעוד העובדים רואים בשינוי שנעשה ברכישת השליטה במגה־ביתן כמהלך ששקול להנפקה.    

“סעיף 20 מופיע תחת הכותרת של מיזוג או שינוי מבנה, וזה מה שקרה בחברה”, טוען ראובן פרי, יו”ר חטיבת המסחר בהסתדרות המעו”ף שמייצגת את העובדים. “כוונת הצדדים היתה שאם נכנס משקיע, שקונה שליטה במגה־ביתן, עובדי החברה זכאים למענק תוך 90 ימים ממועד ההנפקה. באלקטרה מסתתרים מאחורי ‘הנפקה ראשונה’, אבל כוונת הצדדים זה מה שחשוב”. 

יו"ר ועד העובדים אייל אלי. מבקשים גם עדכוני שכר, צילום: דנה קופל יו"ר ועד העובדים אייל אלי. מבקשים גם עדכוני שכר | צילום: דנה קופל יו"ר ועד העובדים אייל אלי. מבקשים גם עדכוני שכר, צילום: דנה קופל

פרי השתתף אתמול בישיבת עובדי החברה שבה הוחלט לפתוח בסכסוך עבודה. “יש הסכם שנחתם ביוני 2020 בין הנהלת החברה הקודמת, לבין העובדים, וגם אני חתום עליו כנציג ההסתדרות, והוא קובע שמינואר 2021 כל עובדי מגה־יינות ביתן חברים בהסתדרות, וההסכמים שחלים על עובדי מגה חלים גם על עובדי יינות ביתן. על פי חוות דעת כלכלית לבקשתנו, הרכישה של אלקטרה את השליטה במגה יינות ביתן היא מעין הנפקה פרטית, וארוע כזה מזכה את העובדים במענק עליו הוסכם”. 

לדברי פרי, זו אינה הסיבה היחידה לסכסוך העבודה, כשלדבריו, העובדים לא קיבלו העלאת שכר מ־2016. “אין הסכמי שכר מעודכנים”, הוא טוען, “הקידום בדרגות הוא דבר שבשגרה, אבל אין להם תוספת שכר. במגה, בגלל הקשיים שהיו באותה העת ברשת, בכל שנה דחו אותנו עד שיהיו שנים טובות יותר, והגענו ל־2020 ועכשיו העובדים זכאים למענק מהרווחים. זה נכון לעובדי שתי הרשתות, שאמורים לקבל מענק מהרווח התפעולי”.  

מאלקטרה מוצרי צריכה נמסר: “אלקטרה מוצרי צריכה עומדת בכל ההסכמים ככתבם וכלשונם. עובדי הרשת זכו לבית יציב, אחרי שנים של חוסר יציבות, ואנו נמשיך לעשות הכל כדי לפתח את הרשת יחד עם העובדים, לטובת העובדים, וכלל בעלי העניין”. מרשת יינות ביתן ומגה נמסר: ״לא ידוע לנו על אי הסכמות או הפרות כפי הנטען”.

רשת יינות ביתן ומגה נמסר בתגובה: "לא ידוע לנו על אי הסכמות או הפרות כפי הנטען. נשיב לכל פנייה של העובדים ככל שזו תתקבל. הרשת עובדת בשיתוף פעולה עם הוועד ומעריכה את פועלו למען עובדי החברה".




תגיות