אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר רמי לוי - אחד הנאשמים המרכזיים בפרשת "הולילנד של בית שמש" עיריית בית שמש | צילום: ויקיפדיה

יו"ר רמי לוי - אחד הנאשמים המרכזיים בפרשת "הולילנד של בית שמש"

כתב האישום בפרשת שחיתות הבנייה, שהוגש אתמול נגד בכירים בעיריית בית שמש, כולל גם אישומי מרמה, הפרת אמונים וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות נגד מרדכי ברקוביץ - כיום יו"ר רמי לוי. המעשים המיוחסים לו בוצעו, לכאורה, כשכיהן כיועץ משפטי חיצוני לעירייה ולוועדה המקומית לתכנון ובנייה

08.12.2021, 12:39 | עמיר קורץ

יו"ר רשת רמי לוי שיווק השקמה, עו"ד מרדכי ברקוביץ, הוא אחד הנאשמים בפרשת השחיתות המכונה "הולילנד של בית שמש", וזאת במסגרת תפקידו הקודם כיועץ המשפטי לעיריית בית שמש ולוועדה המקומית לתכנון ובנייה. 

אתמול אחר הצהריים הגישה פרקליטות מחוז ירושלים כתב אישום עב כרס נגד 18 נאשמים (אנשים וחברות). הפרקליטות מזכירה את ברקוביץ כאחד הנאשמים המרכזיים בפרשה, והוא מואשם בעבירות של מרמה, הפרת אמונים וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. לצדו נאשמים עובדי ציבור בכירים בבית שמש, יזמים, קבלנים מקומיים ועורכי דין.

קראו עוד בכלכליסט:

יצוין כי חוק החברות אינו מונע כהונה של אדם שמוגש נגדו כתב אישום כדירקטור בחברה ציבורית, וזו תוגבל למשך חמש שנים רק אם הוא מורשע בבית המשפט. 

חברת רמי לוי דיווחה על האישום נגד היו"ר שלה בשעת לילה מאוחרת, 23:57, וציינה כי הדבר נודע לה בשעה 16:50. עוד הודגש בדיווח כי האישומים נגדו אינם נוגעים לתפקידו כיו"ר דירקטוריון החברה. החברה ציינה כי אישומי המרמה והפרת האמונים נגד ברקוביץ הם בשל פעולות שנעשו על ידו, לכאורה, בשנים 2018-2014, בעת שכיהן כיועץ משפטי חיצוני לעיריית בית שמש ולוועדת המשנה לתכנון ובנייה. 

החברה הוסיפה כי "למען הסר ספק, החשדות אינם מתייחסים לפעולות כלשהן, הנוגעות לתפקידו של מר ברקוביץ כיו"ר דירקטוריון החברה. לעמדתם של יועציו המשפטיים של מר ברקוביץ, סיכויי הרשעתו בתיק הינם נמוכים".

רמי לוי. הפעם החברה דיווחה על האירוע באותו יום, טלי מאייר רמי לוי. הפעם החברה דיווחה על האירוע באותו יום | טלי מאייר רמי לוי. הפעם החברה דיווחה על האירוע באותו יום, טלי מאייר

הפעם יש לציין, הדיווח של חברת רמי לוי נעשה באותו יום, בניגוד לפעם הקודמת, כאשר ברקוביץ זומן לשימוע בטרם כתב אישום – דבר שהחברה דיווחה עליו באיחור ניכר של שמונה ימים, כפי שנחשף באוגוסט 2020 ב"כלכליסט". 

יצויין כי כאשר ברקוביץ נחקר כחשוד עם פרוץ החקירה הגלויה בפרשה ב-2018 בחרו בחברת רמי לוי לא לדווח על חקירתו ביאל"כ (היחידה הארצית לפשיעה כלכלית) בלהב 433 במשטרה, ועל פשיטת החוקרים על ביתו, כפי שפורסם ב"כלכליסט".

"המיזם העברייני הוקם בדרכי מרמה ושחיתות"

כתב האישום בפרשה הוגש לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד עובדי ציבור בכירים לשעבר בעיריית בית שמש, יזמים ועורכי דין, המואשמים – כל אחד לפי חלקו - בביצוע עבירות שוחד, הפרת אמונים, מרמה וזיוף בנסיבות מחמירות, עבירות על חוקי תכנון ובנייה, עבירות מס, הלבנת הון ועוד. 

לפי כתב האישום, שאותו הגישו עורכי הדין זהר גיאת, סאמי חוראני וצור חוטה, מדובר בפרשה שעניינה קשר מושחת שנרקם בין יזמים ועסקנים לבין בעלי תפקידים בעיריית בית שמש, בשנים 2010 עד 2018, ובפעולות העברייניות הרבות שבוצעו במהלך בניית פרויקט מקרקעין רחב היקף על מגרש בעיר. 

לטענת הפרקליטות, הקמת הפרויקט השאפתני התאפשרה רק בשל שחיתות חמורה של עובדי ציבור בכירים בעירית בית שמש באותן שנים -  ביניהם סגן ראש העיר דאז ויו"ר ועדת המשנה לתכנון ובנייה משה מונטג (המשמש כמנכ"ל "הגמ"ח המרכזי") המואשם, בין היתר, בעבירות מרמה והפרת אמונים רבות; מהנדס העיר לשעבר דני צרפתי, המואשם לצד עבירות המרמה והפרת האמונים גם בקבלת שוחד מאחד היזמים; והיועץ המשפטי של הוועדה המקומית לשעבר מוטי ברקוביץ, החשוד בעבירות מרמה והפרת אמונים. 

עיריית בית שמש, צילום: ויקיפדיה עיריית בית שמש | צילום: ויקיפדיה עיריית בית שמש, צילום: ויקיפדיה

באישום מתואר כיצד הוקם על המגרש, שיועד לבניית מוסד תורני צנוע במידותיו, קומפלקס רחב ממדים, הכולל קומות מסחר ושלושה מגדלי מגורים – עם עשרות דירות בכל מגדל. "המיזם העברייני", כפי שהוא מכונה באישום, הוקם ומומש "בדרכי מרמה ושחיתות, על ידי הנאשמים, איש לפי חלקו". 

עוד עולה מכתב האישום, כי המרכז התורני שלו יועד המגרש אמו היה להיות מבנה בן 3 קומות לתועלת תושבי השכונה, אולם באמצעות פעולות מרמה מתוחכמות ושחיתות שלטונית, הוקם עליו קומפלקס בנייה רב קומות, הכולל מרכז מסחרי בן 3 קומות ו- 3 מגדלים ובהם עשרות דירות מגורים, אשר נמכרו במחיר מוזל למשפחות בקהילה החרדית - תוך התעלמות מחוקי התכנון ותוך ביצוע עבירות מס והלבנת הון חמורות.

"הפער הדרמטי בין יעודו המקורי של המגרש על פי התב"ע לבין פרויקט הנדל"ן האדיר שהוקם בו", נטען בכתב האישום, "הושג באמצעות שורה ארוכה ומתוחכמת של מעשי מרמה והסתרה, בנוגע למהות האמיתית של הפרויקט". 

עוד צוין באישום, כי "הפרויקט לא יכול היה לקום באופן זה, אלמלא עבירות המרמה והפרת האמונים המיוחסות לעובדי הציבור מונטג, צרפתי וברקוביץ... מדובר במעשים רבים, המהווים – כל מעשה לבדו ובמצטבר - עבירה של מרמה והפרת אמונים. עובדי הציבור אישרו במהלך התקופה מתן היתרי בנייה לפרוייקט, כשהם מצויים בניגוד עניינים חריף, באופן החורג מכללי התב"ע ודיני התכנון והבנייה, ותוך התעלמות מחובת האמון שהם חבים לציבור. מדובר בהפרת אמונים מתמשכת, מצטברת ומחריפה לאורך התקופה".  

שמו של ברקוביץ נמצא אמנם במה שהפרקליטות הגדירה כרשימת "הנאשמים המרכזיים בפרשה", אולם עיון בכתב האישום מגלה כי חלקו, לכאורה, במעשי השחיתות פחות מזה של עובדי הציבור האחרים המואשמים בפרשה – מונטג וצרפתי. 

הפרקליטות ציינה כי פרויקט הבנייה נתפס בידי המשטרה, כדי למנוע את המשך בנייתו, בהחלטה שקיבלה את אישורו של בית המשפט העליון, והמדינה תבקש את חילוטו. יצוין עוד, כי מלבד החקירה ביאל"כ בלהב 433, התיק נחקר גם בידי פקיד שומה חקירות ירושלים, מע"מ רמלה והרשות לאיסור הלבנת הון.

מהפרקליטים שהגישו את כתב האישום נמסר כי הוא "מתאר התנהלות עבריינית ארוכת שנים, של יזמים ועובדי ציבור, אשר פעלו בדרכי רמייה ושחיתות, כדי לקדם אינטרסים פרטיים, תוך פגיעה קשה באינטרס הציבורי, התחמקות מתשלום אגרות ומסים בעשרות מיליוני שקלים, ופגיעה חמורה בתקינות פעולתם של רשויות השלטון המקומי".

עו"ד איתן פלג, המייצג את ברקוביץ, מסר בתגובה: "הראיות נגד עו"ד ברקוביץ אינן מבססות את האמור בכתב האישום. עו"ד ברקוביץ הוא עתיר זכויות והישגים, ושירת באמונה את הציבור שנים רבות. אנחנו ננהל את המשפט באולם המשפט ולא בתקשורת, ומאמינים שבסופו של המשפט עו"ד ברקוביץ יזוכה מכל אשמה".

עו"ד עמית חדד ונועה מילשטיין, המייצגים את משה מונטג מסרו בתגובה: "אנו שמחים שבתום שימוע ארוך, קיבלה הפרקליטות את טענותינו שמרשנו מעולם לא קיבל שוחד ומשוכנעים שלאחר שבית המשפט ייחשף לכל הטיעונים, מרשנו יזוכה מכל המיוחס לו".

עו״ד עודד סבוראי ממשרד סבוראי, שחם-שביט, המייצג את דני צרפתי מסר בתגובה: ״צרפתי לא היה שותף לקשר השוחד, שככל שהתקיים, התנהל שלא בידיעתו. הוא עצמו נפל קרבן להתנהלות של גורמים בעלי אינטרס כלכלי שהוסווה בפניו כאילו שהם נציגי עמותה המשרתת את הציבור, ושל הממונה עליו בעיריה, שהסתיר מפניו את האינטרס הכלכלי שלו עצמו בפרויקט. הם ניצלו את מצבו הרפואי הקשה ואת היותו טרוד בקבלת טיפולים רפואיים קשים ומצילי חיים, הציגו בפניו מצגי שווא, וקיבלו ממנו - גורם נטול עניין בפרויקט - אישורים שניתנו תחת אותם מצגי שווא. כשהתגבש אצל צרפתי חשד שהתנהלה מאחורי גבו אופרציה מרמתית, הוא פנה ופירט את הדברים בפני יועמ״ש העיריה ובפני מבקר המדינה".












תגיות