אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בתקווה לחזור ל־80% מפעילות 2019, אתרי הסקי נפתחו מחדש אתר סקי בורמיו באלפים האיטלקיים | צילום: איי אף פי

בתקווה לחזור ל־80% מפעילות 2019, אתרי הסקי נפתחו מחדש

בצל חששות כבדים מהתפשטות וריאנט האומיקרון, עונת החורף נפתחה באתרים היוקרתיים בהרי האלפים של שוויץ, צרפת ואיטליה. באוסטריה, שיעור ההתחסנות הנמוך מאיים על החזרה לשגרה במדרונות הסקי, האחראיים על 4% מהתמ"ג

13.12.2021, 21:12 | סאם ג'ונס, פייננשל טיימס

ביום הראשון של העונה באחד מאתרי הסקי המובילים באירופה, הצוות משייט בין שולחנות ומוזג שמפניה צוננת ויין, מזגזג בין אנגלית, צרפתית, איטלקית וגרמנית ומקדם בברכה אורחים מרחבי היבשת, אחרי כמעט שנתיים של הפרות קשות בצל מגפת הקורונה.


קראו עוד בכלכליסט:


אך אי־הוודאות המתמשכת הקשתה על ההיערכות לפתיחה בשבועות שקדמו לכך. הפינדלרהוף נוהג להצטייד ברוב המזון והיין באוקטובר לפני בוא השלג הראשון, אך השנה הוא הביא רק מחצית מהכמות הרגילה. "אנחנו קצת יותר זהירים, במיוחד כאן בהרים", ציין המנהל פרנסיס שוורי. "אנחנו פשוט לא יודעים אם הממשלה תסגור שוב עסקים לחודש או חודשיים. כולם פוחדים קצת יותר, המצב יכול להשתנות מיום אחד לשני".

ברים מלאים עד אפס מקום

ברחבי האלפים, עונת החורף נפתחה בחשש, זאת בצל הזכרונות מאביב 2020. אז, אתרים אלפיניים כמו אישגל באוסטריה הפכו לכרי הדבקה לקורונה כאשר נשארו פתוחים גם כאשר המגפה השתוללה באיטליה השכנה. מבקרים מרחבי היבשת חגגו בברים מלאים עד אפס מקום ולקחו את הנגיף הביתה, מה שגרם לגל הדבקות בינלאומי. 

אתר סקי בורמיו באלפים האיטלקיים, צילום: איי אף פי אתר סקי בורמיו באלפים האיטלקיים | צילום: איי אף פי אתר סקי בורמיו באלפים האיטלקיים, צילום: איי אף פי

השנה, הרשויות פועלות במשנה זהירות. באוסטריה, שנכנסה לסגר בשלהי נובמבר, שיעור ההתחסנות הנמוך במדינה, בשילוב התפרצות וריאנט האומיקרון, סתמו את הגולל על התקוות לחזרה קלה לשגרה בתעשיית ספורט ההרים שלה, ששוויה עשרות מיליארדי דולרים. מסעדות וברים ברחבי מרבית המדינה נפתחו בשבוע שעבר מחדש, ואילו אתרי הסקי החלו לחזור לפעילות השבוע.

בצרפת ובאיטליה, העצבנות לגבי המגבלות הפוטנציאליות מורגשת היטב. בעונה הקודמת, שתי המדינות סגרו מוקדם את אתרי הסקי בגלל החשש לגל נוסף של המגפה. 

ראש הממשלה הצרפתי ז'אן קסטקס אמר בנובמבר במהלך ביקור במאניגו, בהוט־סאבואה, כי הוא מעוניין להבטיח "עונה מכובדת". מסכות יהיו חובה במעליות הסקי, הוא אמר, אבל הדגיש כי תידרש בחינה מחודשת של המצב. תעודות התחסנות, בדיקה שלילית או תעודת מחלים יידרשו על מנת לקבל גישה למדרונות הסקי.

באיטליה, רק מבקרים שחוסנו באופן מלא, יציגו בדיקה שלילית או תעודת מחלים, יוכלו להיכנס לחללים ציבוריים סגורים ומקומות בידור, כולל באתרי הסקי. 

כל המבקרים בשוויץ יידרשו לבדיקת PCR שלילית לפני הטיסה ולבדיקה נוספת או בדיקת אנטיגן בין ארבעה לשבעה ימים אחרי הגעתם. ברן הודיעה ביום שישי האחרון כי כניסה למקומות אירוח תחייב מעתה הוכחת התחסנות או החלמה. בדיקה שלילית לבד, לא תספק.

ב־27 בנובמבר, הממשלה הפדרלית השיתה בידוד בן עשרה ימים לכל המגיעים ממדינות שבהן דווחו מקרי הדבקה באומיקרון. ברן ביטלה את הדרישה ימים ספורים לאחר מכן, אבל בקנטונים האלפיניים הנזק כבר נעשה — אלפי הזמנות לחודש דצמבר בוטלו. לפי העיתון NZZ, מלון אחד בצרמאט הפסיד הזמנות בשווי 160 אלף יורו, יום לאחר שהוטלה דרישת הבידוד.

סקוט, חובב סקי מלונדון שעומד בתור למעלית, אמר כי חובת הבידוד כמעט והרסה את תוכניותיו. "בדרך כלל אני עושה כמה שיותר סקי במהלך העונה", הוא אמר. "זה בטוח מזיק למקומיים, כל כך הרבה עסקים שהלכו לאיבוד. חייבת להיות עקביות". 

האזור משלם מחיר כלכלי כבד במקרה של פגיעה בעונת פעילויות החורף. באלפים לבדם, תיירות החורף שולטת בכלכלות המקומיות ואחראית לעד מחצית מהמשרות בכפרים מסוימים בעונת השיא. סקי אחראי על כמחצית מהכנסות שוויץ מתיירות ותורם כ־2.5% לתמ"ג, כך לפי נתוני הממשלה. באוסטריה, לפי נתונים רשמיים, התעשייה מהווה עד 4% מהתמ"ג. לשם השוואה, ייצור מכוניות בגרמניה אחראי על 5% מהתמ"ג.

"איש לא רוצה לחזור על אירועי העונה הקודמת, כשמיליארדים בהכנסות אבדו. הביטחון קריטי כאן", אומר מרטין נידגר, מנכ"ל איגוד התיירות השוויצרי. "בידודים הם מחסל התיירות מספר אחת, אי אפשר ליפות את התמונה".

השנה הוא מעריך כי מספר הגולשים במדרונות עשוי להגיע לכ־80% מנתוני שיא עונת 2019, אם הממשלות לא ייתפסו לבהלה. הוא מקווה כי המוניטין של שוויץ כמדינה מאורגנת ונקייה יעניקו לתיירים את התחושה כי היא בטוחה ופתוחה. "יש לנו חיסונים שעובדים, יש לנו משטר בדיקות ועוד 12 חודשי ניסיון שצברנו", הוא אומר. "הדרך הפרגמטית, הליברלית עומדת כמובן בראש מעייננו". 

לובסטרים וקוויאר נזרקו לפח

חרף אי־הוודאות, בצרמאט ההכנות למסיבות הגדולות של עונת החגים נמצאות בעיצומן. כריסטינה וילאנו, מנהלת בר היין אלסי'ז נזכרת בערב השנה החדשה ב־2020, אז נאלצה להשליך לפח לובסטרים, קוויאר וצדפות שנרכשו לערב גאלה שכל השולחנות אליו הוזמנו, ובוטל בעקבות סגר שהשיתו הרשויות באתר ב־28 בדצמבר. המקום לא חזר לעבוד משך החורף כולו. "זה היה ממש גרוע. הרבה כסף שהפסדנו, בכינו. אנחנו מקום קטן וקונים רק אוכל טרי", ציינה.

וילאנו שומרת על אופטימיות לגבי השבועות הבאים. בערב שישי אחד באחרונה, הבר היה מלא בלקוחות שהזמינו יינות בורדו ובורגונדי ונהנו ממגשים של חלזונות וגבינת בלפר קנולה מותכת מקומית. 

"אנחנו לא בטוחים מה יקרה בשבועות הקרובים. צריך להמתין ולראות מדי יום ולראות מה יקרה עם הווריאנט החדש", היא מציינת. "הממשלה כמובן צריכה לפעול באופן אופטימלי. אבל זה נמשך כבר זמן רב מדי ועשינו כל מה שביקשו מאיתנו, עם החיסונים, המסכות, שמירת המרחק. אנחנו צריכים גם לחשוב על הפרנסה שלנו".




תגיות