אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפד מגביר קצב בצמצום התמיכה וצופה שלוש העלאות ריבית ב-2022 יו"ר הפד ג'רום פאוול | צילום: איי אף פי

הפד מגביר קצב בצמצום התמיכה וצופה שלוש העלאות ריבית ב-2022

תוכנית הסיוע של הבנק המרכזי האמריקאי, שכללה רכישות אג"ח ב-120 מיליארד דולר מדי חודש, תסתיים במרץ הקרוב; הפד יפחית את הרכישות ב-30 מיליארד דולר מדי חודש, אחרי שבנובמבר הודיע כבר על צמצום של 15 מיליארד דולר בחודש; פאוול: "הפד ישתמש בכלים שלו כדי למנוע 'התבצרות' של האינפלציה"

15.12.2021, 21:02 | מיקי גרינפלד

הבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב (פד), מאיץ את צמצום הסיוע שלו לכלכלה האמריקאית ומתכנן לסיים את תוכנית הרכישות עד מרץ 2022. הבנק צופה שלוש העלאות ריבית ב-2022. 

הבנק הותיר את הריבית בשיעור של 0%-0.25%, כצפוי. בנוסף להעלאות הריבית בשנה הבאה, הפד צופה שתי העלאות ריבית ב-2023 ושתי העלאות נוספות ב-2024. בה בעת, במסבת העיתונאים הדגיש היו"ר ג'רום פאוול כי "החלטות הריבית שלנו יהיו תלויות כמובן במצב הכלכלי. ואם אנחנו נראה שיש האטה אז המדיניות שלנו לגבי העלאות ריבית תותאם למצב". 

במקביל הודיע הפד על האצת הקצב של צמצום תוכנית ההרחבה הכמותית - התמיכה העצומה שהעניק הבנק למשק האמריקאי לאורך כל תקופת משבר הקורונה. 

הבנק מכפיל את היקף הצמצום של תוכנית הרכישות, ויקטין ב-30 מיליארד דולר מדי חודש את התוכנית שכללה רכישות אג"ח ב-120 מיליארד דולר בחודש, כך שהיא תסתיים בחודש מרץ הקרוב - במקום ביוני לפי התוכנית המקורית.  

ג ג'רום פאוול יו"ר הפד, ברקע בניין הפדרל ריזרב | צילום: בלומברג, Federal Reserve ג


במסיבת העיתונאים אמר היו"ר כי הוא צופה שהאינפלציה העומדת כיום על 6.8% תחזור ליעד הפד של סביב 2% בטווח ממוצע בסוף 2022 -  "זה היעד שלנו ואני מאמין כי נעמוד בו". פאוול הוסיף כי "הפד ישתמש בכלים שלו כדי למנוע 'התבצרות' של האינפלציה". 

פאוול חזר והדגיש כי כרגע התוכנית היא לסיים עם רכישות האג"ח באמצע מרץ 2022: "יתכן כי נסיים עם רכישות האג"ח לפני מרץ אבל בכל מקרה לא נתחיל להעלות את הריבית לפני שאנחנו מסיימים עם הרכישות". פאוול אמר כי הוא מרוצה מהתאוששות שוק העבודה ואמר כי "הכלכלה תגיע לתעסוקה מלאה עד סוף 2022". 

בה בעת, היו"ר ציין כי "האפשרות של העלאת ריבית לפני ששוק העבודה יהיה במצב של תעסוקה מלאה - אפשרית בהחלט". היו"ר אף הוסיף כי "חזרה לשיעור השתתפות גבוה בשוק העבודה יכולה לקחת זמן". 

לבנק המרכזי בארה"ב יש חופש בכל הנוגע לכמה ניתן להעלות את הריבית בכל הודעה. עם זאת, סביר להניח כי אם לא יקרה משהו דרמטי, גובה הריבית יעלה בכל החלטה בשיעור של 0.25%. לכן, בהתחשב בכך שהריבית כיום בארה"ב נמצאת ברמה אפסית, שיעור הריבית בסוף 2023 צפוי לעמוד על 1.5%.

הפד העלה את תחזיות האינפלציה ל-2022 לרמה של 2.6% מהתחזית הקודמת לאינפלציה של 2.2%. הפד מעריך שקצב הצמיחה של הכלכלה האמריקאית יעמוד על 4% בשנה הבאה, לעומת תחזית מוקדמת לצמיחה של 3.8%. הבנק שוב השמיט את המילה "חולפת" בהתייחסותו לאינפלציה, לאחר שבשלבים מוקדמים יותר של המגפה השתמש בה. 

"חוסר איזון בהיצע וביקוש, הקשור למגפה ולפתיחה המחודשת של הכלכלה, ממשיך לתרום לרמות גבוהות של אינפלציה", כתב הפד בהצהרה שהתלוותה להחלטת הריבית. עוד כתב הבנק כי "צמיחה במשרות הייתה יציבה בחודשים האחרונים, וכן שיעור האבטלה ירד באופן משמעותי".

בהחלטת הריבית הקודמת של הבנק, בתחילת נובמבר, הודיע הפד לראשונה על צמצום תוכנית הרכישות, והכריז אז על צמצום של 15 מיליארד דולר בחודש - 10 מיליארד דולר באג"ח ו-5 מיליארד דולר באג"ח מגובה משכנתאות. בקצב הזה, תוכנית הרכישות צפויה הייתה להסתיים ביוני 2022. 

"חוסר איזון בהיצע וביקוש, הקשור למגפה ולפתיחה המחודשת של הכלכלה, ממשיך לתרום לרמות גבוהות של אינפלציה", כתב הפד בהצהרה שהתלוותה להחלטת הריבית היום. עוד כתב הבנק כי "צמיחה במשרות הייתה יציבה בחודשים האחרונים, וכן שיעור האבטלה ירד באופן משמעותי".

צמצום המאזן

קודמתו של פאוול בתפקיד, ג'נט ילן (כיום שרת האוצר), שסגרה את תוכנית ההרחבה הכמותית השלישית שהוביל הפד בתגובה למשבר הפיננסי, החלה לצמצם את המאזן בספטמבר 2017  - היה זה כשהריבית הועלתה ל-1%-1.25% והסכום במאזן עמד על 4.9 טריליון דולר. 

 הסכום במאזן הפד בינואר 2020 - רגע לפני המגיפה - עמד על 4.1 טריליון דולר. לאחר רכישות הענק של הפד הוא עומד היום על 8.7 טריליון דולר. במסיבת העיתונאים הערב אמר היו"ר כי יש הבדלים בין שתי התקופות, ושאכן הנושא עלה לדיון בוועדת השוק החופשי - אך עדיין מוקדם מדי לקבל החלטות. "אני עוסק בנושא של המאזן – למדנו שהדבר הכי טוב הוא להיות זהיר, לנקוט בגישה מתודולוגית של ביצוע התאמות", אמר היו"ר.  

השפעת האומיקרון 

פאוול ציין כי אכן הזן החדש של הקורונה מהוו סיכון לצמיחה הכלכלית, אך הוא לא משנה כרגע את התוכניות של הפד לצמצם את סכום הרכישות. "להתקדם לסיום הטאפרינג (קיצוץ סכום הרכישות; מ"ג) הוא הדבר הנכון לעשות. לאומיקרון אין באמת קשר לזה". 

היו"ר ציין כי "יש הרבה אי וודאות ולכן אנחנו התייחסנו לזן הקורונה בהצהרת הבנק כסיכון לבריאת הציבור ולכלכלה". בה הבעת, הדגיש פאוול: "האמריקאים למדו להתמודד עם זנים חדשים. גל אחרי גל, האנשים לומדים לחיות עם זה יותר ויותר. האנשים מתחסנים". 


תגיות