אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאיפה הכסף לקורבט? מאחורי פשיטת הענק של המשטרה בדרום מכוניות שהוחרמו במבצע "מסלול בטוח" | צילום: דוברות המשטרה

מאיפה הכסף לקורבט? מאחורי פשיטת הענק של המשטרה בדרום

מאות שוטרים ואנשי רשות המסים הגיעו אתמול עם שחר לבתי חשודים בדרום באחת הפשיטות הגדולות במסגרת מבצע "מסלול בטוח" לטיפול בפשיעה בחברה הערבית. בין המכוניות שהוחרמו: קורבט ופורשה. האכיפה מגיעה לאחר שנים של הפקרות: "איך אתה מטפל בפושעים? אתה חותך להם את צינור החמצן, פוגע ברכוש"

16.12.2021, 08:29 | עמיר קורץ

"איך אתה מטפל בפושעים? אתה חותך להם את צינור החמצן, פוגע להם ברכוש שלהם, תופס רכבים וציוד - וזה מה שהכי כואב להם", כך אמר אמש (יום ד') ל"כלכליסט" גורם בכיר ברשות המסים על רקע פשיטה נרחבת שביצעו אתמול לפנות בוקר משטרת ישראל ורשות המסים על מעלימי וחייבי מס באזור הנגב. 



מדובר באחת הפשיטות הגדולות של המשטרה ורשות המסים, שהפעם פעלו גם בשיתוף הפרקליטות, במסגרת המבצע המתגלגל "מסלול בטוח" לטיפול בפשיעה בחברה הערבית. בפשיטה שיצאה לדרך אתמול לפנות בוקר השתתפו כ-200 שוטרים שפשטו על בתי החשודים, שחובם לרשויות המס עומד על מיליוני שקלים ובבעלותם רכבי יוקרה בשווי מאות אלפי שקלים כל אחד. בין היתר הוחרמו 12 רכבי יוקרה מדגמי קורבט, פורשה, רוביקון ולנד רובר וכן סכומי כסף גבוהים – בהתאם לצווים שהוציאה רשות המסים לחייבים. 

ברשות המסים אמרו ל"כלכליסט" כי המבצע דרש הוצאת צווים בבית המשפט משום שמדובר לא רק בתפיסת כלי רכב ורכוש של אנשים שמתחמקים במשך תקופה ארוכה מלשלם את חובות המס שלהם – חובות שכבר הפכו לחלוטים (במקרים אלה לא נדרשת הוצאת צו בבית משפט). הפעם מדובר היה גם בתפיסת כלי רכב ורכוש של אנשים שהתעורר לגביהם חשד שהם מעלימים מסים ומבריחים נכסים. 

קראו עוד בכלכליסט:

אחת המכוניות שהוחרמו במבצע, צילום: דוברות המשטרה אחת המכוניות שהוחרמו במבצע | צילום: דוברות המשטרה אחת המכוניות שהוחרמו במבצע, צילום: דוברות המשטרה
מאות שוטרים ואנשי רשות המסים השתתפו, צילום: דוברות המשטרה מאות שוטרים ואנשי רשות המסים השתתפו | צילום: דוברות המשטרה מאות שוטרים ואנשי רשות המסים השתתפו, צילום: דוברות המשטרה

מדובר באנשים שבבדיקות הרשות התעורר לגביהם חשד כי סגנון חייהם, ובין השאר הרכב היוקרתי שבבעלותם, לא תואם את הכנסתם המוצהרת. עלה חשד שהמכוניות נרכשו באמצעות כספים שהועלמו ולא דווחו למס הכנסה, כלומר מפירות שהושגו בעבירה, כמו גם חשד כי אותם אנשים מבריחים נכסים ורכוש באופן מתוחכם באמצעות שימוש בחברות ורישומים כוזבים ומבצעים לכאורה עבירות הלבנת הון. 

"מדובר בחבר'ה שנוסעים בכלי רכב יקרים והם מוכרים לנו כמי שעוסקים גם בפשיעה", אמר סגן מפקד מרחב הנגב במשטרה, ניצב משנה אייל אזולאי. "כלי הרכב הללו, בשווי מיליוני שקלים, נתפסו על ידינו ותפסנו גם סכומי כסף גדולים ובכוונתנו לחקור עם רשות המסים כיצד הגיעו הכספים האלה שהושגו לאותם עבריינים. אנו פועלים במטרה לעבור מהגנה להתקפה כדי להגיע לאותם גורמים עברייניים שפוגעים בביטחון האישי של הציבור בנגב". 

הפעילות הנרחבת בוצעה בשיתוף פעולה בין שוטרים מתחנות מרחב הנגב (רהט, ערוער, דימונה ועיירות), מחלק הלבנת הון ימ"ר נגב, לוחמי יס"מ נגב ולוחמי יחידת יואב של המחוז הדרומי ועשרות חוקרים ועובדים מיחידות החקירות, השומה, מע״מ ואכיפת הגביה ברשות המסים ובשיתוף עם פרקליטות המדינה. במשטרה מספרים כי במהלך הפעילות ניסו מספר חשודים לברוח, אולם בסיוע מסוק משטרתי הם אותרו והובאו לחקירה. 

מבצע האכיפה "מסלול בטוח" נגד מחוללי פשיעה בחברה הערבית הוא חלק מהמאבק הלאומי למיגור הפשיעה במגזר הערבי ולחיזוק המשילות וההרתעה שנפגעו מאוד בשנים האחרונות, שהוציא לדרך המשרד לביטחון פנים בחודש אוקטובר, וכולל שיתוף פעולה בין-משרדי שאותו מנהל סגן השר לביטחון פנים, יואב סגלוביץ'. 

אכיפה מוגברת לאחר שנות הפקרות, צילום: דוברות המשטרה אכיפה מוגברת לאחר שנות הפקרות | צילום: דוברות המשטרה אכיפה מוגברת לאחר שנות הפקרות, צילום: דוברות המשטרה

אובדן הביטחון האישי של אזרחים רבים, בייחוד באזור הנגב, שהופקר בשנים האחרונות לטובת חדירה מאסיבית של ארגוני הפשיעה, הוא אחת הבעיות הלאומיות הקשות כיום בישראל, ושאיתה מנסים גופי האכיפה להתמודד. "מדינת ישראל והמשטרה איבדו את ההרתעה", אמר השר לביטחון הפנים עמר בר לב עם תחילת המבצע. דברים אלו נאמרו כשברקע ביקורת חריפה על המשטרה על אובדן המשילות, דו"ח חמור של מבקר המדינה על הכשל ארוך השנים במלחמה באמל"ח הלא-חוקי במגזר הערבי, ומספרם ההולך ומאמיר של הנרצחים בחברה הערבית, שהגיע השנה לשיאים חדשים וכולל כבר יותר מ-120 קורבנות.

"ההתמודדות שלנו עם הפשיעה ברחוב הערבי", אמר לפני חודשיים השר בר לב, "נשענת על ארבעה מרכיבים – יד חזקה, יד משתפת, שיתוף פעולה בין משרדי וחקיקה. היד החזקה היא האכיפה שבמסגרתה יינתן מענה בלתי מתפשר נגד האלימות והפשיעה ביישובים הערביים ובערים המעורבות".   

בחודשים האחרונים נערכו במסגרת המבצע, שאותו מובילה משטרת ישראל, פעולות רבות בשיתוף פעולה של כלל זרועות האכיפה. בין הפעולות שבוצעו: פשיטות בעזרת כוחות שיטור גדולים, חיפושים, תפיסת אמל"ח וסמים, החרמה וחילוט של רכוש, כלי רכב וכסף מזומן, עיכובים ומעצרים של חשודים ועוד.  

מאות עצורים, עשרות מכוניות וכלי נשק הוחרמו

לפי נתוני המשטרה, עוד לפני הפשיטה האחרונה בנגב, נעצרו עד כה במסגרת המבצע 335 חשודים - 97 מהם במחוז דרום, 106 במחוז מרכז, ו-48 מהם נעצרו בידי יחידת העלית של המשטרה, להב 433. 

בנוסף נתפסו 81 כלי נשק שונים, נתפסו עשרות שדות לגידול סמים, 49 פריטי רכוש חולטו ובנוסף חולטו 43 כלי רכב, רובם רכבי יוקרה בשווי גבוה, ונהרסו 21 מבנים לא-חוקיים. 

עוד עולה מהנתונים כי עד כה הוגשו 61 כתבי אישום ומתוכם 30 נאשמים נעצרו עד תום ההליכים. במסגרת הפעילות גם בוצעו 120 בקרות רישוי, נפתחו 100 תיקי חקירה בעבירות אלימות ובוצעו 308 חיפושים. 

הכניסה בכוחות מאסיביים בליווי משטרה, ליישובים ולכפרים ערביים, מאפשרת לחוקרי מס הכנסה להגיע למקומות שבעבר הם נמנעו מלהיכנס אליהם ולבצע שם פעילות אכיפה

ברשות המסים מציינים כי הם תפסו עוד עשרות כלי רכב מתחילת המבצע של חייבים במס (אנשים שלא נחשדו בעבירות פליליות שנחקרות בידי המשטרה), וכי בעקבות התפיסות הללו - אותם חייבים שילמו את חובם כדי לשחרר את כלי הרכב המעוקלים. לדברי גורמים ברשויות האכיפה, הכניסה בכוחות מאסיביים בליווי משטרה, ליישובים ולכפרים ערביים, מאפשרת לחוקרי מס הכנסה להגיע למקומות שבעבר הם נמנעו מלהיכנס אליהם ולבצע שם פעילות אכיפה. 

די להיזכר בנתונים שפרסם מבקר המדינה בדו"ח שלו באוגוסט השנה על אובדן המשילות בנגב, כשכתב כי מתוך 327 מבצעי אכיפה שערכה הרשות בשנים 2019-2016 באזור הנגב, רק מבצע אחד נערך ביישובי הפזורה הבדואית. "הימנעותה של רשות המסים מלהיכנס לאזורים אלו עלולה לגרום לאובדן מהותי של הכנסות ממסים ולהפחתת ההרתעה", כתב המבקר מתניהו אנגלמן. 

כעת, עשרות טפסי הצהרות הון הונפקו בבתיהם של אותם "מחוללי פשיעה", כפי שמגדירות אותן רשויות האכיפה, בהליך משותף למשטרה ולרשויות המס והמע"מ. 

כעת מנסות הרשויות בישראל לפגוע באותם "מחוללי פשיעה" באמצעות האכיפה הכלכלית, לגדוע את "צינור החמצן הכלכלי" שלהם ובכך לנסות ולפגוע במשפחות הפשע בחברה הערבית ובגורמים העבריינים ולחזק את ההרתעה ואת המשילות שאבדה. 

תגיות