אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אל תרוצו לעבוד מהבית עו"ד נועם שוק | צילום: אבישג שאר ישוב

אל תרוצו לעבוד מהבית

עבודה מהבית נראית ממבט ראשון נראית כהטבה של ממש לציבור העובדים. אולם אם אתם אנשים עובדים, רגע לפני שאתם בוחרים להישאר לעבוד מהבית, ישנם מספר דברים שכדאי לחשוב עליהם מראש

16.12.2021, 14:26 | נעם שוק, בשיתוף dun's 100

לאחרונה פורסמו עיקרי "עסקת החבילה" במשק, המתוכננת לצאת לפועל בעקבות הסכמות אליהן הגיעו המדינה, ההסתדרות ונציגי המעסיקים. במסגרת העסקה נכלל "מתווה לעבודה מרחוק במגזר הציבורי", או במילים פשוטות – עבודה מהבית.

מדובר באפשרות שממבט ראשון נראית כהטבה של ממש לציבור העובדים. אולם אם אתם אנשים עובדים, רגע לפני שאתם בוחרים להישאר לעבוד מהבית, ישנם מספר דברים שכדאי לחשוב עליהם מראש.

ראשית, נדרשת הסדרה מדוקדקת של סביבת העבודה ותנאיה. בנוסף עולה גם סוגיית השתת העלויות שכפועל יוצא מהמעבר לעבודה מהבית, עוברות מכתפי המעסיק לעובד. בתוך העלויות ניתן למנות הוצאות חשמל, אינטרנט, טיפול בתקלות, בעיות טכניות שונות הצצות חדשות לבקרים בשימוש בזום וכיו"ב.

אולם בעוד שנושאים אלו הם ברי פתרון, ככל שתגובשנה הסכמות מתאימות אל מול המעסיק, ישנן סוגיות מהותיות מעבר להיבטים טכניים וכלכליים.

הסוגייה המשמעותית ביותר הנגזרת מהאפשרות לעבודה מהבית נוגעת לטשטוש הגבולות בין עבודה למנוחה. הבית מהווה עבור העובד סביבה בטוחה בו הוא מבלה את שעות הפנאי שלו, ואשר דרכו הוא מבטא עולם ערכים של זוגיות ומשפחה. ביתו של העובד הוא מבצרו. לפיכך, טשטוש הגבולות הפיסיים בין מקום העבודה לביתו של העובד עלול לגרום לפגיעה בערכים הללו. ביטוי מעשי לכך יכול להיות בכך שהמעסיק יבקש מהעובד להתקין בביתו כלי מעקב שונים (כגון מצלמות, תוכנות מעקב על המחשב האישי וכדו'), אשר יגרמו לפגיעה של ממש בפרטיותו של העובד. טשטוש הגבולות יגרום גם לכך שהמרחב המוגן של העובד ישחק. לשם הדוגמה, העובד עלול להיות חשוף בתוך ביתו להטרדות מיניות והתנכלויות שייעשו באמצעות כלי העבודה הווירטואליים, ומבלי שיהיה לעובד מרחב פרטי ומפלט לברוח אליו, כפי שהיה הבית עבורו עד כה.

עו"ד נועם שוק, צילום: אבישג שאר ישוב עו"ד נועם שוק | צילום: אבישג שאר ישוב עו"ד נועם שוק, צילום: אבישג שאר ישוב




מעבר לכך, ישנם מקצועות שאופי העיסוק בהם אינו מאפשר עבודה מהבית, כך שרק קבוצת עובדים מסוימת תוכל לנצל אפשרות זו. ניתן לשער שהבדלים אלו בתנאי ההעסקה של העובדים עלולים להביא לתחושות מרמור ולתפיסה שקיימת אפליה בין קבוצות עובדים שעד עתה היו מלוכדים ועבדו יחד שכם אל שכם.

בנוסף לכך, תפגע השייכות הארגונית של העובד למקום העבודה. המפגש הבלתי אמצעי במקום העבודה עם המעסיק, העובדים האחרים, ועם ההתרחשויות השונות במקום העבודה - יתפספס, וכתוצאה מכך גם ייפגע מעמדו של העובד במקום העבודה.

סוגיה נוספת שכדאי לקחת בחשבון היא שצמצום יכולת הפיקוח על העובד מצדו של המעסיק, עלול להביא להצרת צעדי העובד על ידי המעסיק. כאשר העובד נמצא תחת עינו הפקוחה של המעסיק המחויבות והמוטיבציה לעבודה גבוהות יותר, ואילו כאשר העובד יהיה בביתו וממילא תקטן יכולות הפיקוח, התוצאה תהיה ירידה במחויבות וממילא גם בתפוקות. מסלול זה יביא בסופו של דבר להתנגשויות בין העובד למעסיק.

ולבסוף, צריך להביא בחשבון אלמנטים ביטוחיים שונים. כך למשל, צריך יהיה לבחון באלו מקרים תוכר תאונה המתרחשת בבית כתאונת עבודה. בעוד שבמקום העבודה הקשר לעבודה ברור יותר, כאשר מדובר בעבודה מהבית יתכנו ויכוחים לגבי שייכות התאונה לעבודה.

אז אם אתם עובדים הבוחרים לממש את האפשרות לעבוד מהבית, עשו זאת בשום שכל ובזהירות.

נעם שוק הוא עו"ד במחלקת דיני עבודה במשרד חדד רוט שנהר הלפר ושות' , ושימש כשמונה שנים כעוזר משפטי לנשיאת בית הדין הארצי לעבודה. 


תגיות