אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מונדיאל כל שנתיים: רעידת אדמה שתהרוס את עולם הכדורגל כפי שאנחנו מכירים אותו שחקני נבחרת צרפת חוגגים את הניצחון במונדיאל 2018 | צילום: גטי אימג'ס

מונדיאל כל שנתיים: רעידת אדמה שתהרוס את עולם הכדורגל כפי שאנחנו מכירים אותו

פיפ"א מתכננת להעלות השבוע לדיון את ההצעה להפוך את המונדיאל לאירוע של פעם בשנתיים; באופ"א וברוב עולם הכדורגל מתנגדים למהלך מסיבות כלכליות, בריאותיות וחברתיות: "הסיכון לירידה חדה ברמת העניין הוא עצום"

19.12.2021, 19:45 | אוריאל דסקל

פיפ"א, ארגון הכדורגל העולמי, דוחף בחודשים האחרונים את אג'נדת "המונדיאל כל שנתיים" - והשבוע הוא מתכנן להעלות את הנושא לדיון. המטרה היא להפוך את טורניר הכדורגל הגדול ביותר בעולם לאירוע של פעם בשנתיים - שינוי שיגרום לתנועות טקטוניות בלוחות הזמנים בענף. 


קראו עוד בכלכליסט:

כחלק מהקמפיין של פיפ"א (במימון סעודי) לשינוי המדובר, ערכו שם סקר בקרב 30,390 אנשים ברחבי העולם, שלפיו 63.7% מאוהדי הספורט מעוניינים לראות "יותר מונדיאלים". רוב העונים בחיוב לשאלה הזו (שאנחנו לא יודעים איך נוסחה) היו מאפריקה (76%) ואסיה (66%), כאשר באירופה רק 48% היו בעד מונדיאל כל שנתיים ובמדינות כגון גרמניה, אנגליה וצרפת רק 10% היו בעד.

ואולם לפי מחקר של ארגון הכדורגל האירופי אופ"א (שנערך על ידי חברת המחקר Oliver & Ohlbaum), המשמעויות המקצועיות והפיננסיות של קיום מונדיאל כל שנתיים הן עצומות וייצרו נזק משמעותי לכדורגל כמוצר וכענף: "תדירות גבוהה מדי של אירועי ספורט תוביל לעייפות של הצופים מהמשחק, מה שיביא לירידה בעניין ובנתוני הצפייה; תהיה קניבליזציה בעולם זכויות השידור בספורט ושחיקת עניין מסחרי של חברות רבות - תקשורת ושותפות מסחריות; יהיו פחות משחקי מוקדמות לנבחרות מה שיוביל להכנסה קטנה יותר ממשחקים בינלאומיים; חברות תקשורת וספונסרים לא ישקיעו את אותו הכסף על טורנירים בתדירות גבוהה". 


ג ג'יאני אינפנטינו נשיא פיפ"א | איי אף פי ג

לפי סקר שנכלל במחקר של Oliver & Ohlbaum, רק 35% מאוהדי הכדורגל בעולם סבורים שמונדיאל כל שנתיים יהווה שיפור לענף. באירופה, רק 25% מאמינים בכוח של מונדיאל כל שנתיים לשפר את הכדורגל. 40% מהאוהדים בעולם אמרו כי מונדיאל כל שנתיים יגרום להם לראות פחות משחקי נוק-אאוט; 30% צופים טוענו שזה יוריד מהיקף הצפייה שלהם במשחקי ליגת האלופות והליגות המקומיות, ו-60% סבורים שהיוקרה של הטורניר תקרוס. לפי המחקר של Oliver & Ohlbaum, אופ"א תאבד מיליארדים (לפחות 2.5 מיליארד יורו בין 2026 ל-2030).

החודש התפרסם מחקר נוסף שמראה שכדורגל המועדונים צפוי לאבד כ-8 מיליארד יורו אם המונדיאל ייהפך לאירוע של פעם בשנתיים. המחקר, שנערך לבקשת הליגות באירופה, מתמקד בחמש הליגות הגדולות באירופה, בליגות בצפון אמריקה (MLS והליגה המקסיקנית), בליגה האסייתית הגדולה ביותר - ה-J ליג היפנית ובליגה של דרום אפריקה.

לפי הדו"ח, 40 הליגות הגדולות ביותר בעולם יפסידו כ-5 מיליארד יורו בשנה בזכויות שידור בלבד. נקודת המוצא של המחקר היא שחברות התקשורת יוציאו יותר כסף על כדורגל נבחרות ומונדיאל וכך ייגמר הכסף לליגות המקומיות. מדובר על הפסדים שינבעו גם מהשינויים שייעשו בלוחות הזמנים - דבר שישפיע על ההכנסות  מימי משחק והסכמים מסחריים. 

והדבר הכי מסוכן לפי המחקר: מונדיאל כל שנתיים מהווה סיכון רציני לרמת העניין במשחק.



אוהדי נבחרת צרפת חוגגים את הניצחון במונדיאל 2018, צילום: איי פי אוהדי נבחרת צרפת חוגגים את הניצחון במונדיאל 2018 | צילום: איי פי אוהדי נבחרת צרפת חוגגים את הניצחון במונדיאל 2018, צילום: איי פי


פרנסואה גודאר, אנליסט בחברת מחקר התקשורת Enders Analysis, אמר לסוכנות רויטרס כי "הדאגה העיקרית שלי היא שבאיזושהי נקודה, ההיצע פשוט יקרוס. הסיכון לירידה חדה ברמת העניין הוא עצום, כי אתה מחליש את המוצר המרכזי שלך בכדורגל - הליגות המקומיות. אם אתה משנה את הכדורגל והופך את המונדיאל לאירוע של פעם בשנתיים, הרבה מהמשחקים בליגות המקומיות צריכים לעבור לאמצע השבוע, הרבה מהשחקנים לא יהיו זמינים עבורך בגלל עומס ופציעות".

במלים אחרות - כשיש יותר מדי כדורגל, אנשים פשוט יורדים מהמשחק. בשנים האחרונות הרייטינג של ליגת האלופות קרס ב-35%. לכן אופ"א משנה פורמט - כדי לנסות להציל טורניר שיותר מדי משחקים לא תמיד חשובים, פשוט הפכו אותו - או לפחות חלק ממנו - ללא מעניין.   

ולא רק הליגות המקומיות לגברים יאבדו הרבה כסף ועניין. גם הנשים יוצאות נגד ההצעה להכפיל את מספר המונדיאלים לגברים, דבר שיפגע בענף שלהן, שבשנים האחרונות גדל במהירות. 

פיפ"א, כמו במקרה הענקת אירוח המונדיאל לקטאר, הולכת נגד כל היגיון בריא ואינטרסים מסחריים ומקצועיים. והיא עושה זאת בגלל אינטרסים זרים של מדינה עשירה ומושחתת מאוד.

ג'יאני אינפנטינו, נשיא פיפ"א, אומר שמונדיאל כל שנתיים "יעניק הזדמנות" למדינות שלא נמצאות בצמרת הכדורגל. זה מאוד "רובין-הודי" מצידו, אבל אם בשביל לעשות זאת הליגות המקומיות יאבדו מיליארדים, פדרציות כדורגל יתנתקו מפיפ"א, ליגות יפסיקו לשלוח את השחקנים שלהן לנבחרות ושחקנים יקרסו תחת לחץ גופני ומנטלי בלתי אפשרי - אז אף אחד לא ירוויח מזה. 

תגיות