אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם סוכני כדורגל "לוקחים" כסף מהכדורגל? סוכן השחקנים מינו ראיולה | צילום: רויטרס

האם סוכני כדורגל "לוקחים" כסף מהכדורגל?

כבר זמן רב שבפיפ"א מנהלים קמפיין נגד סוכני כדורגל ומנסים להוציא אותם מ"ממשפחת הכדורגל". זו טעות שפוגעת בעיקר במועדונים ובשחקנים לא מוכרים

20.12.2021, 09:03 | אוריאל דסקל

ביולי 2022 פיפ"א מתכננת להתערב בצורה אגרסיבית ביותר בדינמיקה של שוק העברות השחקנים - שגם כך הפך לשוק דועך בעקבות הקורונה.


קראו עוד בכלכליסט:


בפיפ"א מתכננים להגביל מאוד את עמלות הסוכנים. ההמלצה הקודמת של פיפ"א היא 3% בלבד מסכום ההעברה (ושאת רוב הכסף הסוכן יקבל על שירותו לשחקן ומהשחקן) ובארגון הכדורגל העולמי מתכננים חוק שימנע ממועדון לשלם לסוכן יותר מ-10% מסכום ההעברה כעמלה לסוכן. לפי חלק מטיוטות החוק שהודלפו, הסוכן יכול לבחור אם הוא רוצה 10% מההעברה או 6% מההעברה ו-3% מהשחקן במשך שנתיים-שלוש. כיום, סוכנים מסויימים יכולים לקבל מעל 15% מסכומי העברה.

בכל מקרה, המטרה היא להכניס את הסכומים שמשולמים לסוכנים לתוך מערכת העברות של פיפ"א (TMS) ובכך להעניק לארגון הכדורגל העולמי שליטה כמעט מלאה על שוק העמלות לסוכנים.

מאבק ארוך של פיפ"א בסוכנים

המהלך הזה הוא חלק ממאבק ארוך של פיפ"א נגד סוכני כדורגל. ב-2015 סיימו בפיפ"א את הקשר הישיר ושיתוף הפעולה עם ארגון של מספר סוכנים שנקרא Football Family. זה קרה מספר שנים לאחר שבפיפ"א החליטו לוותר על "רישיון" לסוכני כדורגל, שחולק על ידי התאחדויות הכדורגל המקומיות.  

ביטול הרישיון פתח את השוק להרבה מאוד בני משפחה של כדורגלנים ו"מתווכים" לא מפוקחים. השוק, ללא רגולציה, יצר הרבה מאוד צרות משפטיות לכדורגלנים ולקבוצות.

המצב הוא שהיום לפיפ"א אין שליטה חוקית על סוכנים או עמלותיהם, הארגון לא יכול להתערב בקונפליקטים בין שחקנים, סוכנים ומועדונים. 

הסוכנים, מן הסתם, מתנגדים מאוד לכל המהלכים הללו. גם בגלל צמצום הסכומים שהם מקבלים אבל גם בגלל ההתערבות הבוטה של הרגולטור בעבודה שלהם. 

מינו ראיולה, סוכן העל ההולנדי, אף טען שמדובר באבסורד מוחלט. "הם, המושחתים של פיפ"א, ישלטו על הכסף שלנו?!" תהה. סוכני-על אחרים גם כן חושבים שכל פגיעה בסוכנים תהיה פגיעה, בהכרח, בשוק העברות השחקנים.


מימין: ראיולה עם מריו בלוטלי. ארכיון, צילום: רויטרס מימין: ראיולה עם מריו בלוטלי. ארכיון | צילום: רויטרס מימין: ראיולה עם מריו בלוטלי. ארכיון, צילום: רויטרס


ג'ונתן בארנט, סוכן אנגלי משמעותי ביותר אף טוען שהגבלת העמלות נוגדת את החוק האירופי. כ-95% מעמלות הסוכנים משולמות באירופה - אז החוק האירופי מאוד רלוונטי לעניין. ייתכן שפיפ"א לא תוכל, חוקית, להגביל את עמלת הסוכנים.

לפיפ"א יש נתונים רבים משוק העברות השחקנים. הארגון פרסם בשבוע שעבר שהסוכנים קיבלו עמלות בשווי של יותר מ-500 מיליון דולר ב-2021. מה שילמו המועדונים על שחקנים ב-2021? את זה פיפ"א לא פרסם לצד פרסום עמלות הסוכנים, אבל ידוע שמועדונים הוציאו ב-2021 לפחות 3.72 מיליארד דולר על העברות בינלאומיות בלבד. בפיפ"א גם דיווחו על עלייה של 110% בסכומים שמקבלים הסוכנים מאז 2014. 

בפיפ"א וברשויות כדורגל רבות אחרות רוצים לשים דגש לא מחמיא על עמלות הסוכנים ויש לא מעט עסקני כדורגל שטוענים שהם לא "חלק ממשפחת הכדורגל", או שהסכומים הללו "יוצאים מהכדורגל". 

ואולם, מתוך 17,945 ההעברות האחרונות של שחקנים (גברים), פחות מ-20% נעשו עם מתווך. כרגע, תפקידם של סוכני כדורגלנים ב"משפחת הכדורגל" הוא להגן ולשמור על האינטרסים של השחקנים מול המועדונים. זאת מאחר שאיגודי הכדורגלנים פשוט לא משמעותיים כמו הסוכנים והכוח שיש להם בשוק. כך שהעברה ללא סוכן עשויה להתגלות כבעייתית עבור כדורגלנים.

כמו כן, בעשור האחרון קבוצות הוציאו 48.5 מיליארד דולר על רכישת שחקנים ממדינות אחרות (העברות בינלאומיות), ומתוך הסכום הזה, סוכנים קיבלו כ-3.5 מיליארד דולר. כלומר, פחות מ-7.5%. אז זה לא שהסוכנים אחראים על אינפלציה במחירי השחקנים. זה קשור הרבה יותר להתנהלות המועדונים.

רוב הסוכנים כיום אינם ז'ורג' מנדס או מינו ראיולה - שמקבלים עשרות מיליוני יורו בשנה על מספר בודד של העברות ענק. רוב הסוכנים עובדים עבור השחקנים בעיקר, אבל גם הרבה מאוד עבור המועדונים שאין להם את האמצעים לשלוח סקאוטים ומנהלים ספורטיביים לכל קצוות תבל. אם זה בהצעת שחקנים משווקים לא מוכרים למועדונים, אם זה ביצירת קשרים בין אנשים בתוך המועדונים - הסוכנים הם בעלי ידע עצום על הנעשה במועדונים ובמובנים רבים מתפקדים כשמן או חומר סיכה בתוך המכונה שנקראת "כדורגל". 


ז ז'ורג' מנדס | צילום: רויטרס ז


אם הם זוכים לעמלה מכובדת על מעבר, זה כנראה שהם היו שווים אותה. האם אפשר להגביל אותה מבלי לפגוע, בהכרח, דווקא בשחקנים שאינם שווים מיליונים? כנראה שזה בלתי אפשרי. 

למשל, מה יהיה האינטרס הכספי של סוכן להביא שחקן מאפריקה לאירופה אם הוא יודע שהרווחיות עבורו היא כמעט אפסית? כמו כן, באין מגבלת שכר כמו תקרת שכר, אפשר לעקוף את ההגבלות עם שורה של הסכמים מסחריים שכביכול נחתמים מחוץ לתקציב הקבוצה.

כאמור, בעשור האחרון כ-75% מההעברות היו ללא סכום העברה. רק 4% מההעברות היו בעלות של יותר ממיליון דולר עבור שחקן אחד. הגבלה אגרסיבית על עמלות הסוכנים תפגע פחות בסוכנים של 4% מההעברות הגדולות. מי שייפגע יותר יהיו הקבוצות הקטנות והשחקנים הפחות מוכרים.

תגיות