אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי ישראל: בריטניה וגרמניה שוקלות חיסון רביעי שוק חג המולד בלונדון, בימים האחרונים | צילום: אי פי איי

אחרי ישראל: בריטניה וגרמניה שוקלות חיסון רביעי

ישראל תהיה הראשונה בעולם שתחסן במנה רביעית של החיסון לקורונה. באירופה, שם האומיקרון משתולל, בוחנים את המהלך. "מעריך שזה יהיה הכרחי", אמר שר הבריאות הגרמני. שיא הנדבקים בבריטניה שוב נשבר: 119 אלף ביממה. בלונדון: 1 מכל 30 תושבים אובחן חיובי לנגיף בשבוע שעבר. סגר לילי בברצלונה, הגבלות באיטליה. יוון ביטלה אירועים לחג המולד ותחייב לעטות שתי מסכות באוטובוסים ובמרכולים. ומחוץ לאירופה: שיאי נדבקים באמירויות

23.12.2021, 20:00 | ynet

מספר הנדבקים היומי בקורונה בבריטניה ממשיך לשבור שיאים, והיום הגיע לכמעט 120 אלף. בריטניה הודיעה הערב (ה') שביממה האחרונה אובחנו 119,789 נדבקים בהשוואה ל-106,122 אתמול

בבריטניה, כמו במדינות רבות בעולם, מודאגים בימים אלה מההתפשטות הווריאנט אומיקרון שנחשב מידבק במיוחד. אתמול פורסם שעל רקע התפשטות האומיקרון בבריטניה חלה בשבוע אחד עלייה של כמעט 60% בתחלואה. לפי הנתונים, בשבוע שעבר באנגליה אובחנו 1.2 מיליון איש חיוביים לקורונה - 1 מכל 45 תושבים, שיא מתחילת המגפה. בלונדון המספר גבוה במיוחד: 1 מכל 30 תושבים אובחן חיובי בשבוע שעבר. בשבועיים הקודמים ממוצע הנדבקים באנגליה היה 1 על 60 תושבים. 

קראו עוד בכלכליסט:

כדי לבלום את התחלואה, לקראת חג המולד שיחול בסוף השבוע, חידשה ממשלת בריטניה את החובה לעטות מסכות בחנויות והורתה לתושבים להציג תעודות התחסנות בכניסה למועדוני לילה, ולמקומות הומי אדם אחרים. ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, הצהיר השבוע שהוא לא מתכוון להטיל הגבלות חדשות לפני חג המולד - אך עשוי לעשות זאת אחרי החג. 

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון מבקר במרכז חיסונים, החודש | צילום: איי אף פי ראש ממשלת בריטניה בוריס ג

בממשלת בריטניה מעודדים בינתיים ממחקרים ראשוניים שמהם עולה שזן האומיקרון לא קטלני כמו זן הדלתא. שר הבריאות, סאג'יד ג'אוויד, אמר ששני מחקרים שנערכו בנושא הם "חדשות מעודדות", אך ציין שעדיין יש להמתין עד שהתמונה תתבהר. גם אם האומיקרון אכן פחות מסוכן, קצב ההתפשטות המהיר שלו עלול לגרום לעומסים אדירים בבתי החולים בבריטניה. בעקבות התפשטות האומיקרון בתי חולים מדווחים על מחסור בכוח אדם, מכיוון שעובדים נדרשים להיות בבידוד.

כדי לבלום את האומיקרון עשויה בריטניה ללכת בעקבות ישראל - שהייתה המדינה הראשונה בעולם שאישרה להעניק מנה רביעית של החיסון לאזרחים מעל גיל 60, ולמי שנמצאים בקבוצות הסיכון. מדען המייעץ לממשלה אמר שייתכן שחלק מהבריטים יזדקקו למנה רביעית כדי להיות מוגנים מהווריאנט החדש, וציין שההחלטה צפויה להתקבל זמן קצר אחרי חגיגות השנה החדשה. פרופסור אדם פין, שחבר בוועדה שמייעצת לממשלה בנושא חיסונים, אמר: "אנשים שקיבלו את מנת הבוסטר מוקדם - אנשים מבוגרים ומי שנמצאים בקבוצות הסיכון - בהחלט עשויים לקבל מנה נוספת". 

בריטים בתור לחיסון קורונה, צילום: איי פי בריטים בתור לחיסון קורונה | צילום: איי פי בריטים בתור לחיסון קורונה, צילום: איי פי

"אני חושב שיהיו אנשים שיקבלו מנה רביעית. אני עדיין בספק רב אם מדובר בכולם, צריך לראות איך הדברים מתקדמים בגל הזה והלאה", אמר הפרופסור הבריטי שמייעץ לממשלה. "זה עדיין לא הוחלט, זה עדיין תחת בדיקה ודיונים, ואנחנו נספק המלצות על כך בשלב מסוים בשנה החדשה". פרופסור אנתוני הרנדן, סגן יו"ר הוועדה, אמר לטלגרף: "אנחנו צריכים לראות עוד מידע. הנסיבות שלנו שונות משל ישראל ואנחנו צריכים לראות עוד מידע על ירידה בחסינות ועל יעילות החיסון נגד אשפוז". 

מדינה נוספת ששוקלת לחסן במנה רביעית היא גרמניה. שר הבריאות החדש שלה, קרל לאוטרבך, אמר היום שלהערכתו הגרמנים יזדקקו למנה רביעית של החיסון כדי לייצר הגנה מקסימלית מול הנגיף. לאוטרבך, רופא ומדען בעברו, אמר: "כמדען, אני מעריך שחיסון רביעי יהיה הכרחי". 

שוק חג המולד בלונדון, בימים האחרונים, צילום: אי פי איי שוק חג המולד בלונדון, בימים האחרונים | צילום: אי פי איי שוק חג המולד בלונדון, בימים האחרונים, צילום: אי פי איי

לאוטרבך אמר שגרמניה טרם חוותה עלייה חדה בתחלואה כתוצאה מהתפשטות האומיקרון, בניגוד לנעשה במדינות אחרות באירופה. הוא מצפה שאחרי חג המולד וחגיגות השנה החדשה המגמה הזאת תורגש גם בגרמניה. מכון רוברט קוך, שאחראי על בקרת מחלות ומניעתן, דיווח היום על מקרה מוות ראשון בגרמניה של חולה שנדבק בזן האומיקרון. המכון ציין שגילו היה "בין 60 ל-79". לפי מכון רוברט קוך, נכון להיום יש בגרמניה 3,198 נשאים של זן האומיקרון – עלייה של 25% מאתמול. 

לקראת חג המולד והשנה החדשה קראה גרמניה לאזרחים לחגוג במתכונת מצומצמת - וללכת להתחסן. 70.7% מהאוכלוסייה מחוסנים בשתי מנות לפחות ו-35% מחוסנים גם במנת הבוסטר. 

קישוטי חג המולד בברלין, צילום: gettyimages קישוטי חג המולד בברלין | צילום: gettyimages קישוטי חג המולד בברלין, צילום: gettyimages

הקנצלר החדש של גרמניה, אולף שולץ, נפגש עם מנהיגי 16 מדינות המחוז וסיכם איתם על סדרת הגבלות חדשות שייכנסו לתוקף ב-28 בדצמבר. במסגרת ההגבלות תאסור גרמניה על התקהלויות פרטיות של יותר מ-10 אנשים – וגם אלה יוכלו להיפגש רק אם כולם מחוסנים או מחלימים. הכניסה למסעדות תמשיך להיות מותנית בהצגת תו ירוק, ואירועי ספורט ייערכו ללא קהל. 

איטליה הודיעה היום שהיא תקשיח את הגבלות הקורונה שלה. הערב היא דיווחה על זינוק במספר הנדבקים: 44,595 נדבקו ביממה האחרונה (הנתון הגבוה זה יותר משנה), לעומת 36,293 אתמול. עם זאת, מספר המאושפזים במחלקות לטיפול נמרץ נמוך משמעותית מהמספרים של חורף 2020. 

ראש ממשלת איטליה, מריו דראגי, אמר שארצו מתכננת בין השאר לחייב את האזרחים לעטות מסכות גם בשטחים פתוחים – כמו בספרד. בין הצעדים שאמורים לקבל את אישור הממשלה בהמשך היום תהיה הנחיה שמחייבת לעטות מסכות מסוג FFP2 (התקן האירופי המקביל ל-N95) במקומות ציבוריים כמו בתי קולנוע, תיאטראות ואירועי ספורט. ממשלתו של דראגי שוקלת גם לסגור את המועדונים ואת הדיסקוטקים עד ערב השנה החדשה. 

מתחסנים נגד קורונה באיטליה, צילום: רויטרס מתחסנים נגד קורונה באיטליה | צילום: רויטרס מתחסנים נגד קורונה באיטליה, צילום: רויטרס

בנוסף בוחנת ממשלת איטליה את הדרכים להגביר את הקצב של מבצע הבוסטר, ושוקלת לקצר את ההמתנה בין המנה השנייה של החיסון למנה השלישית - מחמישה לארבעה חודשים. 

מכון הבריאות הלאומי באיטליה אמר שנכון ל-20 בדצמבר האומיקרון אחראי ל-28% מהנדבקים בקורונה– לעומת 0.19% בלבד ב-6 בדצמבר. "למרות שמדובר בתוצאות ראשוניות, ההערכות מאשרות את קצב ההתפשטות האדיר של הווריאנט, שצפוי להיות הנפוץ ביותר תוך תקופה קצרה", מסר המכון. ההערכות הן שבתחילת ינואר יהפוך האומיקרון לזן הדומיננטי של הקורונה באירופה.

חבל קטלוניה בצפון מזרח ספרד - שבו נמצאת העיר ברצלונה - קיבל היום מבית המשפט אישור להטיל סגר לילי על התושבים. קטלוניה תאסור עליהם לעזוב את הבתים בין 01:00 ל-06:00, החל מהלילה. "המטרה היא לנסות להגביל, במהלך חג המולד, אינטראקציות חברתיות שבהן אין שימוש במסכות", אמר המנהיג האזורי של קטלוניה, פרננדו לופס מיראס. הממשלה האזורית של מיראס גם אוסרת על ריקודים במועדוני לילה, ומגבילה את מספר הסועדים במסעדות. 

בספרד הוסרו במהלך הקיץ רוב הגבלות הקורונה – בזכות שיעור התחסנות גבוה - אך בימים האחרונים העלה האומיקרון משמעותית את מספר הנדבקים. אתמול זינק מספר הנדבקים והגיע לכ-60,000 - ובכמה אזורים הוחלט להטיל הגבלות חדשות. ראש ממשלת ספרד פדרו סאנצ'ס הודיע אתמול שארצו מחדשת את החובה לעטות מסכות גם בשטחים פתוחים. 

ביוון הודיעו הרשויות על ביטול של מופעים לחג המולד, במסגרת הגבלות חדשות - שכוללות חובת עטיית מסכות בשטחים פתוחים ובכל המקומות הציבוריים. ההגבלות ייכנסו לתוקף בשישי. 

במסגרת ההגבלות היוונים יתבקשו לעטות שתי מסכות, או מסכה שמעניקה הגנה גבוהה, בתחבורה הציבורית ובמרכולים. שר הבריאות, תאנוס פלבריס, אמר שבשנה החדשה צפויות לחול הגבלות נוספות – בעיקר על אירועי תרבות וספורט, כדי למנוע אפשרות של סגר. "אנחנו עוקבים כל הזמן אחרי התחלואה כדי לראות את מאחורי זן הדלתא יש התפשטות של אומיקרון", אמר. אתמול דיווחה יוון על 5,641 נדבקים בקורונה. מספר הנשאים של האומיקרון נמוך בינתיים - רק כמה עשרות. 

גם מחוץ לאירופה מורגשת התפשטות האומיקרון: מדינות במפרץ הפרסי מדווחות על עלייה בנדבקים, אחרי חודשים של ירידה בתחלואה. בסעודיה, המדינה עם מספר התושבים הגבוה ביותר במפרץ, הודיעו היום על 252 נדבקים חדשים בקורונה. בסוף ספטמבר עמד מספר הנדבקים היומי בסעודיה על כ-50 בממוצע. כוויית דיווחה אתמול על 143 נדבקים חדשים – הכי הרבה מאז סוף אוגטסט. גם בעומאן, קטאר ובחריין חלה עלייה בתחלואה – אך לא בצורה משמעותית. 

באיחוד האמירויות דיווחו היום על מספר הנדבקים היומי הגבוה מאז חודש אוגוסט. ביממה האחרונה אובחנו באמירויות 1,002 נדבקים חדשים בקורונה – לעומת 665 אתמול.  רק לפני כמה שבועות עמד מספר הנדבקים היומי באמירויות על כ-50 בלבד, אך אז החל האומיקרון להתפשט במהרה גם שם.

שיעור המחוסנים באמירויות הוא מהגבוהים בעולם, ויותר מ-90% מחוסנים בשתי מנות. הרשויות דורשות לעטות מסכות, אך מעבר לכך אין הגבלות משמעותיות בשטח ובדובאי הפאבים, המסעדות, המלונות והחופים מלאים. עבור ענף התיירות באמירויות התקופה הנוכחית היא מהעמוסות בשנה.


תגיות