אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בליכוד יורים בתוך הנגמ"ש: אמסלם מנסה לבלום את ברקת מימין: דוד אמסלם וניר ברקת | צילום: אבי מועלם

פוליטי כלכליסט

בליכוד יורים בתוך הנגמ"ש: אמסלם מנסה לבלום את ברקת

ועדת השרים לחקיקה צפויה לתמוך בהצעת החוק שתמנע מח"כ להוציא יותר מ-100 אלף שקל בשנה לקמפיין פוליטי. ח"כים בליכוד טוענים שבאמצעות השקעת כספים פרטיים מצליח ברקת להשיג אוהדים ותומכים במפלגה, ובכך פוגע במי שאין ברשותם את אותם משאבים

23.12.2021, 21:19 | צבי זרחיה

הקרבות הפנימיים בליכוד החלו לצאת החוצה, חצי שנה לאחר שבנימין נתניהו הודח מהשלטון, ושרי הליכוד החליפו את הלשכות המיניסטריאליות בלשכה פרלמנטרית בכנסת. 


קראו עוד בכלכליסט:


ועדת השרים לחקיקה תדון ביום שני הקרוב בהצעת חוק שהגיש ח"כ דודי אמסלם, שתמנע מחברי כנסת כמו עמיתו לסיעה ח"כ ניר ברקת להוציא מכספו הפרטי יותר מ-100 אלף שקל בשנה לצורך פעילות פוליטית שגרתית. לפי הצעת החוק, הסכום של 100 אלף שקל בשנה שיוכל נבחר ציבור להוציא ולקבל מבני משפחתו הקרובה ייחשב כתרומה, וכל ח"כ שמקבל תרומה כזו ידווח בכל תחילת חודש על היקפה לחשב הכנסת. 

ברקת, שנחשב לח"כ העשיר ביותר בליכוד, לא מוכן לקבל משכורת מהכנסת, ומשתמש בג'יפ מרצדס יוקרתי פרטי. הוא מעסיק סוללה של יועצים פוליטיים, אסטרטגיים ופעילים פוליטיים מכספו הפרטי, נוסף על שלושת היועצים הפרלמנטריים שלהם הוא זכאי מהכנסת. 

ביוני 2021 ערך ברקת כנס להצגת חזונו בגני התערוכה בתל אביב בהשתתפות כ-4,000 אנשים ובהם חברי כנסת, ראשי ערים וחברי מרכז המפלגה. באירוע המושקע הוגשה ארוחת ערב. 

ח"כים בליכוד טוענים כי בעצם באמצעות השקעת כספים פרטיים בקמפיין הפוליטי הוא מצליח להשיג אוהדים ותומכים במפלגה, ובכך פוגע בהם - כשלהם אין את אותם משאבים כספיים.  

ניר ברקת, צילום: אלכס קולומויסקי ניר ברקת | צילום: אלכס קולומויסקי ניר ברקת, צילום: אלכס קולומויסקי

ועדת השרים לחקיקה צפויה לאשר את הצעת החוק הזו, והמשמעות היא שחברי הכנסת מהקואליציה יתבקשו לתמוך בה. לפיכך סיכוייה להתקבל בשבוע הבא בקריאה הטרומית - גבוהים. 

אישורה של הצעת החוק בקריאה השנייה והשלישית יחסום את האפשרות של ברקת, כמו גם של ח"כים אחרים (למשל יולי אדלשטיין, שרעייתו אירנה נבזלין היא בתו של האוליגרך ליאוניד נבזלין), להשתמש בכספם כדי לגייס תומכים פוליטיים. בעבר כשיזם ההייטק אראל מרגלית כיהן כחבר כנסת מטעם העבודה, גם הוא מימן מכספו יועצים.

אמסלם נחשב לאחד התומכים הפוליטיים והנאמנים  של יו"ר הליכוד, ח"כ בנימין נתניהו. בהצעת החוק הסביר אמסלם: "עד היום המקרה של מועמד בעל הון אשר באמצעות משאבין הבלתי נדלים או משאבים של קרובו מנסה להשתלט על מערכות פוליטיות לא הוגדר בחוק בצורה ממצה. השמירה על איזון ושוויון נבחרים ובין מועמדים מהותי בדמוקרטיה הישראלית על מנת לשמור את המגוון הגדול של אוכלוסיות שונות ונציגים שונים בכנסת. לעתים קמפיין של מועמד עשיר לא יאפשר למועמדים איכותיים שאינם בעלי הון עתק להיבחר ולייצג את המגזר שממנו הם מגיעים. לכן יש להטיל מגבלות על שימוש בכספם הפרטי של נבחרים ומועמדים לכנסת, על מנת לוודא שלא רק אנשים בעלי הון עצמי גבוה יהיו מיוצגים בדמוקרטיה הישראלית, ושלא בעל המאה יהיה בעל הדעה".

חבר הכנסת דוד אמסלם, אלכס קולמויסקי חבר הכנסת דוד אמסלם | אלכס קולמויסקי חבר הכנסת דוד אמסלם, אלכס קולמויסקי


ברקת פוזל להתמודדות על ראשות מפלגת הליכוד לאחר פרישתו של נתניהו, אך בינתיים טרם הודיע על כך באופן רשמי. לעומתו, שר הבריאות לשעבר יולי אדלשטיין כבר הכריז לפני כמה חודשים על כוונתו להתמודד על ראשות הליכוד. במפלגה מעריכים כי ב"יום שאחרי נתניהו" עשויים להתמודד על ראשות המפלגה גם ישראל כץ, גלעד ארדן, מירי רגב ואבי דיכטר. 

אישורה של הצעת החוק יחסום את הוצאת הכספים הפרטיים על ידי ברקת לפעילות פוליטית. ח"כים בליכוד אומרים שקיבלו פניות מנציגיו שביקשו לדעת כיצד יצביעו. גם כאלה שלא רצו להודיע במפורש על תמיכתם בהצעת החוק, אומרים בחדרי חדרים שהיא נחוצה כדי למנוע מפוליטיקאים שהם טייקונים להשפיע על הבוחרים באמצעות כספם. 

תגיות