אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוועדה לתשתיות לאומיות נגד שרת האנרגיה: עדיפות לתחנות כוח במרכז, לפני אשקלון עידן עופר ברקע תחנת הכוח של OPC ב חדרה | צילום: אתר החברה, סיון פרג'

הוועדה לתשתיות לאומיות נגד שרת האנרגיה: עדיפות לתחנות כוח במרכז, לפני אשקלון

הות"ל אישרה את התוכניות להקמת תחנת כוח חדשה במרכז הארץ (תחנת קסם) וכן הרחבת תחנת OPC של עידן עופר בחדרה. מנגד הרחבת תחנת הכוח דוראד באשקלון תתאפשר רק אם קסם, חדרה או ריינדיר לא יצאו לפועל

27.12.2021, 19:39 | ענת רואה

הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) החליטה היום לאשר תכניות להקמת שתי תחנות כוח חדשות: הראשונה היא תחנת הכוח קסם, תחנה חדשה לגמרי שאמורה לקום באזור צומת קסם. השנייה היא התוכנית להרחבת תחנת הכוח OPC בחדרה שבשליטת עידן עופר. 

קראו עוד בכלכליסט:

לצד החלטה זו, הוחלט לאשר גם את התוכניות להרחבת תחנת הכוח דוראד באשקלון, אולם זאת אך ורק בכפוף לתנאי, שאחת מהתחנות שאושרו קודם לכן – חדרה, קסם או ריינדיר – תבוטל. כלומר בפועל הות"ל לא הסתפקה באישור תוכניות והעברתן לממשלה לצורך תיעדוף ובחירה מי מכל התחנות המאושרות לקדם בפועל, אלא ערכה את הדירוג בעצמה.

בעבר כבר אישר הות"ל גם את התוכנית להקמת תחנת כוח חדשה נוספת בשרון – ריינדיר. יוצא כי שתי התחנות החדשות, קסם וריינדיר, יזכו בעדיפות על פני הרחבת תחנת דוראד. התחנה הרביעית שעמדה היום לדיון בפני הועדה, OPC מישור רותם, לא אושרה בשלב זה. לפי הוועדה, יש כרגע צורך בשתי תחנות בלבד, ולכן נערך התעדוף. 

תחנת הכוח של דוראד באשקלון. נדחקת בינתיים לאחור, צילום: בני מור תחנת הכוח של דוראד באשקלון. נדחקת בינתיים לאחור | צילום: בני מור תחנת הכוח של דוראד באשקלון. נדחקת בינתיים לאחור, צילום: בני מור

ההחלטה אינה עומדת בקנה אחד עם עמדתה של שרת האנרגיה קארין אלהרר אשר סבורה, בהתאם למדיניות קודמת של הממשלה ובדומה לעמדתו של קודמה בתפקיד שר האנרגיה לשעבר יובל שטייניץ, כי יש למצות תחילה הרחבה של תחנות כוח קיימות, ולהעדיף זאת על פני הקמת תחנות כוח חדשות. 

ההצדקה להקמת תחנת כוח חדשה במרכז הארץ היתה נעוצה עד כה בעיקר בטענה שתחנת הכוח רידינג צפויה להיסגר, וכך נוצר קושי באספקת החשמל למרכז הארץ. עם זאת, בימים האחרונים הוחלט להאריך את הפעלתה של רידינג עד סוף 2030 וייתכן שבפועל אפילו עד סוף 2032. משרד האוצר מעוניין לקדם תחנת כוח חדשה במרכז הארץ, בכדי לפעול להקדים את סגירת תחנת רידינג, שכן התחנה ממוקמת על קרקעות באיזור מהיקרים ביותר בארץ.

מהוועדה לתשתיות לאומיות נמסר כי "במסגרת ההערכות האנרגטית של מדינת ישראל לשנת 2040, אישרה היום הוות"ל שלוש תחנות כוח בגז טבעי, שייתנו מענה לגידול בצריכה באזור מטרופולין גוש דן. התחנות משלימות את המלאי התכנוני הנדרש לשם הבטחת תפקוד משק החשמל והן ישמשו עתודה תכנונית נוספת למלאי הקיים. תחנות הכוח נבחרו בהתאם לקריטריונים שקבעה המועצה הארצית לתכנון ובניה ביום 10.11.2020, לפיהם התוכניות שיקודמו יעמדו בתנאים הבאים: קרבה לאזורי הצריכה, תוך צמצום רשת ההולכה; העדפה לתכנון תוספת יחידות ייצור שתיעשה באמצעות שדרוג או הרחבה של אתרים קיימים; מתן עדיפות לקליטה של אנרגיה מתחדשת ברשת ההולכה; העדפה ליחידות ייצור שאותן ניתן להקים בטכנולוגיה מיטבית".

יו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון כרמל אסיף איזק מסר בתגובה להחלטה על הקמת תחנת הכוח OPC 2: "האיגוד ייאבק בהחלטת הוות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח OPC 2 במישור המקצועי והציבורי. חוות הדעת שהגשנו קובעת בפירוש שהקמת התחנה תגרום לפגיעה משמעותית באיכות הסביבה ואיכות חיי התושבים.  לחוות הדעת שותפות 18 רשויות מקומיות שבהן מתגוררים 750 אלף תושבים. יש לפעול להקמת וביסוס אנרגיות מתחדשות במרחב האיגוד - ולא להקים תחנות כוח חדשות הפועלות באמצעות דלקים פוסילים בדמות גז טבעי."

השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, מסרה בתגובה: "היה מקום לדחות את ארבע התוכניות. קידום ייצור חשמל באנרגיה מתחדשת, אגירה וצמצום השימוש בדלקים פוסיליים הוא יעד לאומי אסטרטגי של ישראל, אשר הכרחי לצמצום פליטות גזי החממה, זיהום האוויר, התחלואה והתמותה הנובעים ממנו. 

"בנוסף, ישראל התחייבה לקדם מעבר לכלכלה דלת פחמן, כחלק מהתהליך הבין-לאומי למאבק במשבר האקלים. לפי דיווחי רשות החשמל לגבי צורכי המשק, ועל בסיס עבודות עומק שבוצעו במשרד להגנת הסביבה בסיוע מומחים בתחום החשמל, ניתן לספק את תוספת הייצור הנדרשת למשק בעשור הקרוב באמצעות אנרגיה סולארית המשלבת אגירה, תוך הגברת אמינות אספקת החשמל והשגת חיסכון עצום למשק הנאמד במיליארדי שקלים.  

"בעקבות עבודות אלה, בעקבות הגדלת יעדי האנרגיות המתחדשות על-ידי הממשלה, ובהתחשב בהספק הייצור בתכניות מאושרות כיום – שלהן יש יתירות תכנונית של לפחות 1,200 מגוואט, אין צורך לקדם הספק נוסף בתחנות פוסיליות, ועל אחת כמה וכמה לא תחנות כוח המאפשרות הפעלה כתחנת פיקר (מחזור פתוח)".

תגיות