אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יועץ המס דוד חוטינר: "תשלום המס אינו גזרת גורל" דוד חוטינר | צילום:שניאור שיף

יועץ המס דוד חוטינר: "תשלום המס אינו גזרת גורל"

לקראת שנה המס 2022, שוחחנו עם יועץ המס דוד חוטינר, כדי לקבל ממנו כמה עצות מקצועיות שיכולות לעזור לנו להוריד את נטל המס

28.12.2021, 14:50 | בשיתוף Visionet

2021 הייתה שנה כלכלית מאתגרת: התנהלות עסקית בצל הקורונה שכבר היה נדמה שנעלמה והחליטה לשוב, בחירות טעונות לכנסת, מבצע "שומר החומות" ועוד. עסקים רבים שהצליחו להגיע לשורת רווח, מגלים לא אחת בתקופת הדו"ח השנתי, כי חבות המס שלהם הייתה גבוהה במיוחד השנה. עם זאת, ישנן לא מעט דרכים להוריד את שיעור המס השנתי, וליהנות מרווחים גדולים יותר. שוחחנו עם יועץ המס דוד חוטינר, כדי לשמוע מה אנחנו יכולים לעשות כדי לשלם פחות מיסים. 

"החוק מאפשר המון דרכים להורדת נטל המס", אומר דוד. "מדובר בדרכים במסגרת החוק כמובן, והן רצויות ומבורכות. השופט האמריקאי האגדי, לרנד הנד, אמר פעם כי “Anyone may so arrange his affairs that his taxes shall be as low as possible" (על כל אדם לארגן את עסקיו וענייניו כך שנטל המס המוטל עליו יהיה נמוך ככל האפשר). עם זאת, חשוב לעשות זאת בעזרת ייעוץ מקצועי: יש כאלו שמנסים לעשות את הדו"ח השנתי שלהם בעצמם. כאשר הם עושים זאת, הם עלולים לעשות כל מיני טעויות שיכולות לעלות להם ביוקר. למשל: הכנסת הוצאות שמס הכנסה לא מכיר בהן, כגון הכנסת חשבונית ללא מע"מ בדיווח למע"מ. פקיד השומה יכול לראות זאת בדו"ח, ולהחליט להטיל קנסות על הנישום, הכל בגלל טעות קטנה. כדי להימנע מכך מלכתחילה, עדיף להיוועץ עם איש מקצוע". 

דוד חוטינר, צילום:שניאור שיף דוד חוטינר | צילום:שניאור שיף דוד חוטינר, צילום:שניאור שיף

ניכוי יסודי

דוד חוטינר הוא יועץ מס המתמחה במתן שירות לעסקים קטנים. לפי דוד, עסק צריך להתמקד לא רק בהכנסות, אלא גם בתכנון הוצאות: "תכנון ההוצאות הוא אחד ההיבטים החשובים בניהול עסק. המון החלטות חשובות נובעות מהנושא", אומר דוד. "למשל: נניח ויש לך עוסק פטור. כיום תקרת ההכנסות לעוסק פטור היא כמאה אלף שקלים בשנה; אם עברת את התקרה הזאת אפילו בחמישה שקלים במשך שנתיים ברציפות, אתה הופך אוטומטית לעוסק מורשה; לעובדה זו יש משמעויות יקרות עבור עסקים מבחינת נטל המס, התנהלות מול מע"מ וכדומה, ולכן כדאי להימנע מכך אם אפשר. 

בנוסף, היבט נוסף של תכנון הוצאות הם מצבים בהם שורת הרווח שלנו צפויה להיות גדולה: יכול להיות ששווה לנו להקדים הוצאות גדולות לשנת המס הנוכחית, כגון הוצאות שיווק, קניית ציוד וכדומה, כדי שנוכל להוריד את נטל המס בסוף השנה. מצד שני, צריך לדעת אילו הוצאות כדאי להקדים כדי להפחית את נטל המס ואילו לאו; למשל: כאשר אנו רוכשים מה שמכונה 'רכוש קבוע', לא ניתן להכיר מיידית בעלות הרכישה הזאת כהוצאה לצורך מס. למשל: אם קניתי מזגן לעסק, אי אפשר לקחת את כל העלות שלו כהוצאה בדו"ח השנתי הנוכחי. לעומת זאת, אפשר לקבל עליו 10% בשנה למשך עשר שנים דרך דו"ח פחת. 

דין מיוחד קיים להוצאות מזון; למשל: הוצאות על כיבוד קל, שתיה חמה, קפה וסוכר, יהיו מוכרות בשיעור של 80% מהעלות. לעומת זאת, ארוחה במסעדות למשל, לא מקבלת הכרה על ידי מס הכנסה (אלא בנסיבות מיוחדות של אורחים מחו"ל ובתנאים מסוימים מאוד). גם בנושא של בגדים לעבודה יש כל מיני דקויות: ביגוד עסקי, קרי ביגוד שיכול לשמש רק בעבודה, כגון חלוק רופא, גלימת עורך דין, בגדי עבודה למוסך וכדומה, זו הוצאה מוכרת במלואה. לעומת זאת, ביגוד שניתן להשתמש בו גם לאחר העבודה, אולי לא מוכר כהוצאה או מוכר חלקית. גם הוצאות רכב: אפשר לנכות הוצאות בניכוי שווי רכב או 45% מההוצאה, הגבוה ביניהם".

מה עוד שווה לדעת?

דוד: "יש את הנושא של פתיחת קרן השתלמות לעסקים. כעת אפשר להכיר בהוצאות קרן השתלמות לצורך מס בתנאים הבאים: עד הכנסה שנתית של 263,000 שקלים, בשיעור של 4.5% (כלומר, 11,835 שקלים). מעבר לכך, יש רק פטור ממס רווחי הון עד גובה מסוים בשיעור שנתי. כלומר, אם אני אפקיד 18,480 בשנה, אהיה פטור מרווחי הון עד הגובה הזה בעת פירעון קרן ההשתלמות. 

היבט חשוב נוסף נוגע לקרנות הפנסיה. כיום עצמאים מחויבים להפקיד לעצמם לקרן הפנסיה. אפשר להכיר בחלק מההוצאה הזאת לצורך מס בתנאים הבאים: עד 5275 שקלים, אפשר להכיר בשיעור של 4.5%. בין 5275 שקלים ל-10,752,  אפשר להכיר בשיעור של 12.55%. כלומר, אפשר להכיר בכמעט 900 שקלים בחודש, או 10,762 שקלים בשנה. הניכוי בקרנות הפנסיה הוא גבוה יותר מהזיכוי (בניגוד לקרנות השתלמות, שם המצב הפוך), כלומר ההטבה מתחלק לשניים: 16.5% מתוך הסכום שהפקדתי, 5.5% זיכוי מס בשיעור 35%, וכן 11% לניכוי לפי שיעור המס השולי".

הנושא של מס שבח

דוד חוטינר נותן שירות אישי, יסודי ומקצועי ללקוחותיו בתור יועץ מס, אולם אחד מתחומי ההתמחות הנוספים שלו הוא פריסת שבח מקרקעין. "אנשים רבים אינם מודעים לאפשרות הזאת", אומר דוד. "מבקר המדינה אמר לאחרונה כי בכל שנה יש מיליארדים של שקלים שמגיעים להחזרים בהחזרי מס, אולם הם נותרים ללא דורש. למשל, פריסה של ארבע שנים אחורה: אם אין לנישום הרבה הכנסות נוספות, הוא חותך את המס בצורה משמעותית. אפשרות נוספת היא מצב שבו הנכס רשום על שני בני הזוג, והשבח יכול להתחלק לשניים; כל אחד מהם יפרוס את המס אחורה, ובמצב שבו נניח בת הזוג היא עקרת בית ללא הכנסות, יש כאן אפשרות להפחתה רצינית של המס". 

לפרטים נוספים, ניתן לפנות לדוד חוטינר במייל davch@013.net.il או בטלפון 0523455324.


תגיות