אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברה החרדית משתנה: 60% גולשים ברשת - כמחציתם ברשתות החברתיות חרדים | צילום: עמית שאבי

החברה החרדית משתנה: 60% גולשים ברשת - כמחציתם ברשתות החברתיות

לפי נתוני המכון הישראלי לדמוקרטיה ל-2021, מספר הסטודנטים החרדים ל-2020/2021 זינק ב-14%, לאחר מספר שנות קיפאון והם מהווים קרוב ל-5% מהלומדים. עורכי המחקר: "הטכנולוגיה חדרה לעולם החרדי מפאת צורכי פרנסה וגם בגלל חשיפה גוברת לתרבות הצריכה והפנאי. מחשב הפך ממותרות או טאבו לצורך קיומי, בייחוד בקורונה"

30.12.2021, 06:02 | שחר אילן

שינויים משמעותיים בחברה החרדית: עלייה גדולה חלה במספר הסטודנטים החרדים לאחר תקופה של קיפאון והם מהווים קרוב ל-5% מהסטודנטים. 60% מהחרדים משתמשים באינטרנט וקרוב לחצי מהמשתמשים ברשת משתמשים בווטסאפ וברשתות החברתיות. 

כך עולה משנתון החברה החרדית של המכון הישראלי לדמוקרטיה לשנת 2021 שמתפרסם היום בעריכת ד"ר גלעד מלאך וד"ר לי כהנר.


קראו עוד בכלכליסט:


אחרי כמה שנות קיפאון התחדשה העלייה הגדולה במספר הסטודנטים החרדים. בשנת תשפ"א (2020/21) קפץ מספר הסטודנטים החרדים בקרוב ל-2,000 תלמידים, גידול של כ-14%, והגיע ל-14,700. שיעור הסטודנטים החרדים מכלל הסטודנטים, שעמד בשנת הלימודים תש"ע (2009/10) על 2%, קפץ בשנת הלימודים תשפ"א (2020/21) ל־4.5%. 


חרדים בבני ברק, צילום: ענר גרין חרדים בבני ברק | צילום: ענר גרין חרדים בבני ברק, צילום: ענר גרין


כהנר ומלאך כותבים ש"עלייה גדולה נרשמה בשנה זו גם בקרב כלל אוכלוסיית הסטודנטים בישראל (5.5%). יש לשער אפוא שחלק ניכר מן העלייה קשור במגפת הקורונה, שבעקבותיה סטודנטים רבים התחילו את לימודיהם האקדמיים. בשנים הקרובות ניתן יהיה לראות אם אכן מדובר בשינוי מגמה ובחזרה לגידול המהיר במספר הסטודנטים החרדים".


סטודנטים וסטודנטיות חרדים במוסדות להשכלה גבוהה,  סטודנטים וסטודנטיות חרדים במוסדות להשכלה גבוהה סטודנטים וסטודנטיות חרדים במוסדות להשכלה גבוהה,


5% מהנשים החרדיות עוסקות בתחום ההייטק. שיעורן מתקרב לזה של הנשים היהודיות הלא חרדיות (7%). לעומת זאת רק 3% מהגברים החרדים עוסקים בהייטק, לעומת 14% מהגברים היהודים הלא חרדים. נראה אם כן שהמאמצים לשילוב נשים חרדיות במקצועות עתירי ידע נושאים פרי, בין היתר בשל העובדה שהן לומדות תוכנית ליבה מלאה, ואילו שילוב הגברים החרדים נתקל בקשיים גדולים בהרבה.

המחשב והאינטרנט הפכו לחלק מהחיים החרדיים. על פי השנתון, בשנים 2019–2020 השתמשו 62% מהחרדים בני 20+ במחשב, פער לא גדול מ-79% מקרב היהודים הלא חרדים. בשנים 2020-2007 נרשמה עלייה דרמטית מ־44% ל־62% באחוז המשתמשים במחשב. 


משתמשים באינטרנט מקרב בני 20 פלוס,  משתמשים באינטרנט מקרב בני 20 פלוס משתמשים באינטרנט מקרב בני 20 פלוס,


שיעור החרדים המשתמשים באינטרנט עלה במהירות עם פרוץ הקורונה והגיע ל-64%, כמעט שני שליש. זאת לעומת 28% בלבד ב-2008. אצל יהודים לא חרדים החשיפה לרשת היא של 92ֵ%. ל- 61% מהחרדים יש מחשב בבית. למרות הטאבו על טלפונים חכמים, 30% מהחרדים מתחברים לרשת דרך הטלפון הנייד.

הנתונים הבאים מעידים עוד יותר על חדירת הרשת לחיים החרדיים: 50% מהחרדים הגולשים  שהם 30% מהחרדים, נמצאים ברשתות החברתיות. 46% מהגולשים החרדים משתמשים בוואטסאפ. למרות זאת הדרך המועדפת (43%) על חרדים לעמוד בקשר עם משרדי ממשלה היא הטלפון ורק 25% מעדיפים להשתמש ברשת.


עובדות חרדיות בהייטק, צילום: גיא אסיאג עובדות חרדיות בהייטק | צילום: גיא אסיאג עובדות חרדיות בהייטק, צילום: גיא אסיאג


מלאך וכהנר מסבירים ש"הסיבה לעלייה בשימוש במחשב בחברה החרדית היא חדירה כללית של טכנולוגיה לעולם החרדי, גם מפאת צורכי פרנסה וגם בגלל חשיפה הולכת וגוברת לתרבות הצריכה והפנאי. מגמות אלו מתחזקות גם בהשפעת הגידול במספר המועסקים והסטודנטים החרדים. מגפת הקורונה שפרצה בישראל במרץ 2020 הדגישה את הצורך במחשב אישי בכל בית גם בקרב המשפחות החרדיות. מחשב הפך ממותרות או טאבו לצורך קיומי".

לדבריהם, "החברה החרדית נחלקת כיום לשלוש קבוצות עיקריות בכל הקשור לאינטרנט: הקבוצה הראשונה, השמרנית, נוטה להתעלם מן החידושים הדיגיטליים וממשיכה להחרים את השימוש באינטרנט; השנייה, הפרגמטית, מזהה את הצורך בשימוש באינטרנט ומאמצת אותו לצורך תקשורת, מידע, חיי העבודה ומגוון שירותים, תוך כדי הסתייגות מן הפונקציות החברתיות שהרשת מציעה; הקבוצה השלישית, המודרנית, מאמצת את מרבית החידושים הטמונים באינטרנט. המשתייכים לקבוצה זו משתמשים במגוון הפלטפורמות שברשת, בכלל זה החברתיות, ואינם רואים באינטרנט איום לאורח חייהם".

תגיות