אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הונם המשותף של עשרת טייקוני הטכנולוגיה הגדולים בסין התכווץ השנה ב-80 מיליארד דולר קולין הואנג | צילום: בלומברג

הונם המשותף של עשרת טייקוני הטכנולוגיה הגדולים בסין התכווץ השנה ב-80 מיליארד דולר

מדד בלומברג חושף כי המיליארדרים הסינים איבדו קרוב לרבע מכלל הונם בשנת 2021. מנכ"ל Pinduoduo Inc קולין הואנג הפסיד השנה 42.9 מיליארד דולר. הסיבה: הקשחה קיצונית ברגולציה של הממשלה הקומוניסטית

30.12.2021, 16:39 | חדשות חוץ

זו היתה שנה שוברת שיאים עבור טייקוני האינטרנט של סין, אך לא בהכרח במובן החיובי. לפי מדד המיליארדרים של בלומברג, ההון המצרפי של עשרת טייקוני הטכנולוגיה הגדולים במדינה הצטמצם השנה ב-80 מיליארד דולר - זאת על רקע התגברות הרגולציה. הירידה מייצגת קרוב לרבע מכלל ההון שלהם, וזו הירידה השנתית החדה ביותר מאז 2012, כשפורסם המדד לראשונה. 

קראו עוד בכלכליסט:

מנכ"ל Pinduoduo Inc קולין הואנג הפסיד את הסכום הגבוה ביותר השנה - 42.9 מיליארד דולר - שני שלישים מהונו - לאחר שמניית פלטפורמת המסחר המקוון שלו צנחה בקרוב ל-70%. הונו של מייסד עליבאבא ג'ק מא, ששמר השנה על פרופיל נמוך בשל הצעדים שנקטו הרשויות נגד האימפריה שלו, התכווץ ב-13 מיליארד דולר. 

קולין הואנג מינוס 43 מיליארד, צילום: בלומברג קולין הואנג מינוס 43 מיליארד | צילום: בלומברג קולין הואנג מינוס 43 מיליארד, צילום: בלומברג

האדם שמייצג בדרך הטובה ביותר את רכבת ההרים שאפיינה השנה את ההון של חברות הטכנולוגיה הסינית הוא צ'נג ווי, מייסד חברת שיתופי הנסיעות דידי. בשבועות שלפני ההנפקה של  החברה בארצות הברית ביוני, המשקיעים חטפו מניות במסחר בשוקי המשנה ודחפו את הערכת השווי של החברה ל-95 מיליארד דולר. הונו של צ'נג ווי טיפס בעקבות זאת ל-6.7 מיליארד דולר. אולם האופוריה הסתיימה מהר. מניית החברה מבייג'ינג צנחה ביותר מ-60% מאז הכריזו הרשויות שהן פתחו בחקירה נגד החברה, והיא ביקשה להסיר את המניות שלה מהמסחר בבורסת ניו יורק, כך שהונו של ווי עומד כעת רק על 1.7 מיליארד דולר. 

הרגולציה המוגברת כלפי חברות הטכנולוגיה, בעיקר בתחום ההגבלים העסקיים, הפכה לשכיחה מאוד מאז הביטול ברגע האחרון של ההנפקה של חברת הפינטק אנט גרופ בשנה שעברה. השווי של חברות הטכנולוגיה - ובהן עליבאבא, טנסנט הולדינגס ומיטואן - הצטמצם משמעותית השנה לאחר שהללו נקנסו משלל סיבות, החל מהתנהלות מונופוליסטית ועד לאי דיווח על עסקאות. 

נשיא סין שי ג נשיא סין שי ג'ינפינג. תעשו ככה ביי-ביי למיליארדים | צילום: AFP נשיא סין שי ג

הרשויות בסין החלו להקדיש גם יותר תשומת לב לפרצות שאפשרו לחברות הטכנולוגיה לעקוף חלק מההגבלות הממשלתיות ולגייס הון ממשקיעים זרים. הממשלה השיתה לאחרונה רגולציות נרחבות שנועדו לפקח על מכירות של מניות בשווקים זרים, וקרוב לוודאי שיגבירו את הפיקוח סביב הנפקות זרות, שבמשך שני עשורים עברו כמעט בלי כל ביקורת. 

במקביל החודש חשפה רשות ני"ע האמריקאי (SEC) תוכנית שבמסגרתה יידרשו החברות הסיניות לעבור ביקורת חשבונאית בארצות הברית כדי להמשיך להיסחר בבורסה בניו יורק. המהלך עלול להוביל להסרתן מהמסחר של מאות חברות סיניות שיונפקו מחדש בהונג קונג או בסין. 

"בשלב זה נראה שהימים הטובים ביותר של סקטור הטכנולוגיה הסיני מאחוריו", אמר צ'ן זהיוו, מנהל מכון אסיה העולמי באוניברסיטת הונג קונג. "בלי גישה לשוקי ההון האמריקאיים, העבר של הסקטור הטכנולוגי הסיני היה נראה אחרת לגמרי".

עם זאת, מייסד בייטדאנס זהאנג יימינג נהנה דווקא מעלייה בהונו האישי השנה, שהתרחב ב-19.5 מיליארד דולר. אחת  הסיבות לכך היא שהוא שמר את החברה, שבבעלותה אפליקציית טיקטוק כפרטית, וכך היא היתה מוגנת מהתנודות בשוקי ההון. זהאנג ניסה גם לשמור על פרופיל נמוך נוכח הרגולציות, ובמאי הכריז על פרישתו מתפקיד מנכ"ל החברה. בחודש שעבר הוא פרש גם מהדירקטוריון. 

בכירים נוספים בתעשיית הטכנולוגיה במדינה הקומוניסטית נקטו גישה דומה. סו הואה, ממייסדי אפליקציית הסטרימינג Kuaishou Technology, פרש בנובמבר מתפקיד המנכ"ל, תשעה חודשים בלבד לאחר הנפקת החברה בהונג קונג. בספטמבר הכריזו ב-JD.COM על מינוי נשיא חדש והודיעו כי היו"ר ריצ'רד ליו יתמקד באסטרטגיות ארוכות טווח. 

מנכ"ל עליבאבא ג מנכ"ל עליבאבא ג'ק מא. התכווץ ב-13 מיליארד דולר | צילומים: רויוטרס , גטי אימג'ס מנכ"ל עליבאבא ג

על אף הירידה בהון האישי, מיליארדי הטכנולוגיה הסיניים הגדילו את התרומות שלהם לצדקה - זאת בתגובה לאסטרטגיית "שגשוג משותף" לצמצום אי השוויון, עליה הכריז נשיא המדינה שי ג'ינפינג. ליי ג'ון משיאומי וונג שינג ממיטואן תרמו אחזקות בשווי 2.2 מיליארד דולר ו-2.3 מיליארד דולר, בהתאמה, לצדקה - סיבה נוספת להתכווצות הונם האישי. 

צ'ן מאוניברסיטת הונג קונג ציין כי על רקע צמצום הנוכחות הציבורית של טייקונים כמו ג'ק מא, התעשייה זקוקה לעיצוב מחדש של אסטרטגיית הליבה שלה לצמיחה חדשה בעתיד. "אני חושב שהימים הטובים עוד ישובו בשלב מסוים, לאחר חיבוטי נפש והערכה מחדש של מה שהניע את תור הזהב של שני העשורים האחרונים", אמר. 



תגיות