אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בקרוב בכיס שלכם: הכירו את המעבד המבטיח שיתניע את הטלפון הבא שתקנו מעבד סנאפדרגון 8, Gen 1 מתוצרת קוואלקום | צילום: יצרן

סקירה

בקרוב בכיס שלכם: הכירו את המעבד המבטיח שיתניע את הטלפון הבא שתקנו

מעבד הדגל החדש של קוואלקום הוא מפלצת ביצועים (לפחות על הנייר) ויש לו אפילו גנים ישראליים. הסנאפדרגון 8, Gen 1 יותקן בשנה הקרובה בסמארטפונים מבוססי אנדרואיד שייצאו לאור ויתמודד בשוק תחרותי בהרבה. יש לו כמה אסים בשרוול לשדרוג משמעותי של יכולות הצילום והמשחק ולצדם חיסכון באנרגיה. איך זה יעבוד והאם זה יספיק מול אייפון 13? קבלו הצצה

01.01.2022, 08:00 | רפאל קאהאן

בשנה הקרובה הוא כנראה יהיה בכיסם של רבים, אולי אצלכם. מעבד הסנאפדרגון 8, Gen 1 שהוצג לפני כחודשיים עתיד להתניע ב-2022 את מכשירי הדגל מבוססי אנדרואיד ואולי גם מחשבים בגרסה ייעודית. הוא קטן ומהיר יותר - על הנייר לפחות, מדובר במפלצת ביצועים שאמורה לתת פייט רציני לאפל, לשדרג מאוד את יכולות הסמארטפונים בצילום - גם בתנאי לילה קשים - ובמשחקים. אז מה יש במעבד החדש (שקטן ממטבע של 10 אגורות) והאם יצליח לעמוד במשימה מבלי להתחמם יותר מדי? קבלו הצצה. 

המעבד שאמור להביא יכולות חדשות לדור הסמארטפונים הבא, צילום: יצרן המעבד שאמור להביא יכולות חדשות לדור הסמארטפונים הבא | צילום: יצרן המעבד שאמור להביא יכולות חדשות לדור הסמארטפונים הבא, צילום: יצרן

נתחיל בהיכרות עם החברה המייצרת: קוואלקום היא המקבילה של אינטל בעולם שבבי המובייל. אם רוב מחשבי הווינדוס מריצים גרסה כזו או אחרת אחת מסדרות המעבדים של אינטל, כך גם רוב סמארטפוני אנדרואיד מונעים על ידי גרסה כזו או אחרת של שבבי סנאפדרגון. המעבד של קוואלקום זכה לשם מסובך. קוואלקום הסבירה שהשמות החדשים של שבבי סנאפדרגון כוללים את מספר הסדרה (8, 7, 6, 4 וכו') ואת מספר הדור שלהם (Gen - קיצור של Generation - דור באנגלית). הסיבה לשינוי לא ממש ברורה. בקוואלקום הסבירו במהלך אירוע החשיפה שמדובר בעצם בסגירת מעגל מול שבבי המחשבים החדשים. כדי לשמור על אחידות במסגרת שמות הדגמים, החברה העדיפה לקרוא לכל שבבי הסנאפדרגון באותה הצורה. 

קראו עוד בכלכליסט:

בינינו, הסיבה כנראה הרבה יותר פרקטית. ראשית, נראה שבחברה רצו להדגיש את שם המותג סנאפדרגון על פני מספר הדגם. ואולי פשוט המספרים מתחילים להיגמר - ה-888 היה הדגם האחרון השנה. מעבר לשם, המעבד החדש הוא כלי הנשק העיקרי של קוואלקום במלחמת השבבים השנה. בשנים עברו, לקוואלקום לא באמת הייתה תחרות, אך השנה המצב שונה לגמרי. מדיה-טק, סמסונג, גוגל ואפל השיקו השנה מעבדים שמיועדים להתמודד עם סדרת סנאפדרגון 8. מדיה-טק הפתיעה עם סדרת דיימנסיטי (Dimensity), סמסונג ממשיכה עם סדרת אקסינוס 2200, גוגל הציגה את מעבד הבית החדש שלה, ה-Tensor שמותקן במכשירי הפיקסל 6 החדשים ולאפל יש את שבבי A15 של האייפונים. 

השוק הפך לתחרותי וקשוח מאוד. אבל בינתיים, המתחרים העיקריים של קוואלקום הם סמסונג ומדיה-טק. בעוד הראשונה לא ממש הצליחה לדחוף את שבביה למכשירים אחרים מלבד סמארטפוני הגלקסי, מדיה-טק עוררה עניין בקרב יצרניות הסמארטפונים הסיניות בעיקר. לא ברור אם נראה בקרוב שמות גדולים משיקים סמארטפוני דיימנסיטי בסדרות הדגל, אך על פי הדיווחים לפחות שיאומי, Oppo ,Vivo ורילמי ישיקו מכשירים עם המעבד הזה, כך שזו תהיה שנה מעניינת מאוד. 

שיאומי 12 יעשה שימוש במעבד החדש, צילום: יצרן שיאומי 12 יעשה שימוש במעבד החדש | צילום: יצרן שיאומי 12 יעשה שימוש במעבד החדש, צילום: יצרן
על הנייר: יכולות משופרות של צילום לילה, צילום: יצרן על הנייר: יכולות משופרות של צילום לילה | צילום: יצרן על הנייר: יכולות משופרות של צילום לילה, צילום: יצרן

תוצאות מוקדמות של מבחני ביצועים הראו שה-8 מסוגל פוטנציאלית להתחרות ראש בראש ב-A15 של אפל. הפעם הראשונה מזה שנים ששבב של קוואלקום הצליח בכך. עם זאת, סקירות ראשוניות הראו ביצועים פושרים בכל הנוגע למשחקים

על פניו יש למעבד סנאפדרגון 8 את כל המעלות כדי לשמור על מקומו כמוביל הלהקה, אבל כמה סקירות מקדימות העלו חשש שמא הפעם זה אולי לא יילך לו כל כך בקלות. נתחיל עם הדברים המדאיגים. ה-8 מיוצר בגודל של 4 ננומטר, 1 ננומטר פחות מהדור הקודם (888). גודל השבב משפיע ישירות על צריכת החשמל שלו ובעיקר על העוצמה. ככל שהשבב קטן יותר ומהיר, כך הוא נדרש למנגנון קירור יעיל. בעיית החום כבר הבליחה בשנה שעברה וגרמה לכך שמכשירים רבים שצוידו ב-888 סבלו מהאטה מובנית בגלל הגבלת עוצמת העיבוד שנכנסת לפעולה ברגע שהטמפרטורה עולה מעל רף מסוים. התוצאה, מכשירים רבים אולי הציגו על הנייר ביצועים מרשימים - אבל בחיים האמיתיים סבלו מקפיאות וגמגומים בעת הפעלת אפליקציות עתירות משאבים כגון משחקים. 

תוצאות מוקדמות של מבחני ביצועים הראו שה-8 מסוגל פוטנציאלית להתחרות ראש בראש ב-A15 של אפל. הפעם הראשונה מזה שנים ששבב של קוואלקום הצליח בכך. עם זאת, סקירות ראשוניות של מכשירים שכבר הושקו עמו הראו ביצועים פושרים בכל הנוגע למשחקים. אבל חשוב לציין שמדובר בתוצאות שעשויות להשתנות ממכשיר למכשיר בהתאם להתאמה שביצעה היצרנית לשבב.

חיסכון באנרגיה, יותר זמן בין טעינות

בואו נדבר קצת טכנולוגיה, ה-8 הוא מפלצת ביצועים - לפחות תיאורטית. הוא מצויד בארכיטקטורה בת שלוש מקבצי ליבות. שלוש הליבות מבוססות על ארכיטקטורת ARM V9 העוצמתית. ישנה ליבת הביצועים X2 במהירות של עד 3 גיגה-הרץ; שלוש ליבות לשימוש שוטף במהירות של עד 2.5 גיגה-הרץ וארבע ליבות חסכוניות במהירות של עד 1.8 גיגה-הרץ. הליבות פועלות בהתאם לדרישות האפליקציות, אך מדובר בארכיטקטורה חדשה לגמרי, ולכן המפתחים יתאימו את האפליקציות שלהם לשימוש יעיל בליבות הללו. זה תהליך שעשוי לקחת כמה חודשים. משחקים יזכו לעדכון מהיר, אך אפליקציות פחות דורשניות כגון יישומי אופיס, תקשורת, בידור או של בתי עסק וארגונים עשויות לחכות קצת יותר - אם בכלל.

המפתחים יתאימו את האפליקציות לשימוש יעיל בליבות הללו. זה תהליך שעשוי לקחת כמה חודשים. משחקים יזכו לעדכון מהיר, אך אפליקציות פחות דורשניות כגון יישומי אופיס, תקשורת ובידור יחכו

הליבות החדשות אמורות לספק שיפור של עד 20% בעוצמה הזמינה לשימוש. בנוסף ה-8 חסכוני בכ-30% ביחס לדור הקודם של המעבדים וזאת במהירות מקבילה. אלה חדשות מעולות כי זה אומר שהסמארטפונים שלכם יחזיקו הרבה יותר זמן ללא טעינה מחדש. אם מכשיר חדיש היה מחזיק לכם יום ואף יותר, עם השבב החדש הוא עשוי להחזיק מעמד יומיים לפחות. כמובן שנתון זה הוא תיאורטי ומשתנה בהתאם למאפייני המשתמש. אגב, שבבי הדיימנסיטי של מדיה-טק מבוססים אף הם על ארכיטקטורת V9 של ARM כך שיהיה מעניין להשוות בבוא הזמן בין מכשירים שיצוידו במעבדים האלה. 

נסביר, ארכיטקטורת ARM משמשת כבסיס לעיצוב של מעבדים למכשירי מובייל ומחשבים. היא פותחה במהלך שנות ה-80 ומאז עברה כמה תהפוכות עד שהפכה למובילה מסוגה בזכות הזינוק בשימוש במכשירי מובייל. כיום, כמעט כל מעבדי הסמארטפונים מבוססים עליה כמו גם מעבד M1 של אפל. ARM היא כיום חברה בריטית בבעלות התאגיד היפני סופטבנק והיא מוכרת רשיונות לשימוש בטכנולוגיה שלה לכל ענקיות השבבים כגון קוואלקום, סמסונג או מדיה-טק.

תקווה לגיימרים

כל העוצמה הזו לא הותקנה סתם במעבד החדש. תעשיית משחקי המובייל כבר שווה כ-90 מיליארד דולר - יותר ממחצית כל שווי התחום שמאגד משחקי סמארטפונים, קונסולות ומחשבים והיקפו מוערך בכ-175 מיליארד דולר, מספר שצפוי לעלות. מעבד דגל שלא יוכל להתמודד עם דרישות משחקי המובייל החדשים לא יזכה לאהדת הקהל. כל שיהוק בביצועים עלול להיות מתורגם לאסון שיווקי מדרגה ראשונה. 

הנקודה השלישית החשובה אחרי משחקים ונצילות אנרגטית שתקבע אם המעבד יהיה להיט או פלופ היא יכולות הצילום. וכאן יש לנו נקודה ישראלית. מצלמת הסנאפדרגון 8 פותחה ברובה בישראל. היא כוללת כמה שדרוגים: מעבד תמונה 18 ביט לעומת 14 ביט בדור הקודם, זיהוי פנים מבוסס AI, תיקון עיוותים אוטומטי ומצב לילה משופר. מעבד התמונה מאפשר צילום של עד 240 תמונות של 12 מגה-פיקסל בשנייה אחת (!). זיהוי הפנים מסוגל לזהות עד פי 2 יותר פרטים. תיקון העיוותים מתקן את התמונות שמתקבלות בצילומי זווית רחבה - חסל סדר תמונות עם שוליים מעוגלים. מצב הלילה מאפשר שילוב של עד 30 תמונות כדי לסחוט כל טיפת אור שמתקבלת דרך החיישן ולתרגם אותן לתמונה בהירה גם במצבי תאורה קשים ביותר. 

גודל השבב לעומת מטבע של 10 אגורות, קוואלקום גודל השבב לעומת מטבע של 10 אגורות | קוואלקום גודל השבב לעומת מטבע של 10 אגורות, קוואלקום
פייט ראש בראש עם המעבדים של אפל, צילום: AP פייט ראש בראש עם המעבדים של אפל | צילום: AP פייט ראש בראש עם המעבדים של אפל, צילום: AP

מצלמות איכותיות הפכו לאחת התכונות העיקריות דרכן היצרניות מוכרות את המכשירים שלהן. ושילוב של מצלמה בעלת ביצועים מתקדמים עם יכולות גיימינג וצריכת חשמל חסכונית הן נקודות חשובות מאוד כדי לנצח בקרב על תודעת הציבור - קרב שבו אפל מתמודדת בקלות כבר שנים - למרות שכיום מכשירי דגל רבים מספקים יכולות לא פחותות משל האייפון, ולפעמים אף יותר. בקוואלקום הסבירו לכלכליסט: "היכולות של סנפדראגון מקיפות יותר היות שהשבב כולל מודם עדכני, מעבד תחרותי, צריכת חשמל אופטימלית וכו'. כיום אין מתחרה שיש לו את סך החלקים ברמה שקוואלקום מציעה. לאפל אין מודם, למדיה טק אין מעבד תמונה מתקדם ולסמסונג יש אתגרים משמעותיים. לראיה, אפילו הגלקסי S22 ישתמש בסנפדראגון בכמה שווקים משמעותיים ולא באקסינוס (מתוצרת סמסונג)". 

גאווה מקומית: שורת פיתוחים ישראליים במעבד

הנקודה הישראלית משמעותית מאוד כאן: הצוותים בארץ שותפים לפיתוח ממשקים כגון USB, UFS, PCIe, שמחברים שבבים שונים בערכה (מעבד מובייל כולל כמה שבבים שלכל אחד מהם תפקיד מסוים). הישראלים גם השתתפו בפיתוח מערכת ההפעלה למעבד Secure Processor שנמצא בתוך השבב ושמספק את תכונות האבטחה ומיועד להגן על תוכן רגיש ונתונים פרטיים. בנוסף, חלק מהמודם 5G מפותח בארץ. זאת ועוד, בקוואלקום גם התגאו שהמעבד החדש מסוגל להפעיל מחשבים - בדיוק כמו שבב M1 של אפל - אם כי כרגע לא ברור אם הוא מסוגל לספק ביצועים מקבילים לאלה של שבבי המק או השבבים של אינטל ו-AMD למחשבי PC. 

עד לאחרונה קשה היה לדמיין מחשב שבלבו מעבד של "סמארטפון", אך מאז שאפל הוכיחה שאפשר ואף הכתה חלק ממעבדי דור 10 של אינטל תוך כדי, יצרני מחשבים רבים שוקלים ברצינות לעבור לפחות חלקית לפלטפורמות ARM וקוואלקום רוצה להיות שם כשזה יקרה

זו נקודה חשובה שכן השוק כבר מוכן פסיכולוגית לעבור לשימוש במעבדי ARM גם במחשבים אישיים. עד לאחרונה קשה היה לדמיין מחשב שבלבו מעבד של "סמארטפון", אך מאז שאפל הוכיחה שאפשר ואף הכתה חלק ממעבדי דור 10 של אינטל תוך כדי, יצרני מחשבים רבים שוקלים ברצינות לעבור לפחות חלקית לפלטפורמות ARM וקוואלקום רוצה להיות שם כשזה יקרה. היא כבר שותפה של מיקרוסופט - כפי שפורסם - והגרסאות החדשות של ווינדוס אף יכללו תמיכה בהפעלה של אפליקציות אנדרואיד שצפויות להגיע בהמשך השנה לווינדוס 11. 

בינתיים, רוב היצרניות המשמעותיות ישיקו סמארטפונים וטאבלטים שבלבם הסנאפדרגון 8. מוטורולה הייתה הראשונה לפני כחודש, שיאומי הציגה את ה-12 לפני כמה ימים ובהמשך צפויים להגיע ה-Oppo Find X4 החדש, הרילמי GT 2, מכשירי הדגל הבאים של וואן פלוס, סוני, שארפ, ואולי אפילו נראה קאמבק של נוקיה למשחק, אף שלא הרשימה עד כה. האיום היחיד כיום על תפוצת המעבד החדש יהיה ביכולת של סמסונג, היצרנית בפועל שלו, לעמוד בדרישות השוק למרות המשבר הקשוח שפוקד את עולם השבבים בחודשים האחרונים.  

תגיות