אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן תש"י נערכת להנפקת פעילות האנרגיה בפולין ב־1.8 מיליארד שקל טורבינות רוח | בלומברג

בלעדי

קרן תש"י נערכת להנפקת פעילות האנרגיה בפולין ב־1.8 מיליארד שקל

קרן ההשקעות, שבבעלות ירון קסטנבאום, הראל ביטוח ועו"ד יהודה רווה, השקיעה באחרונה 25 מיליון יורו נוספים בפרויקט טורבינות הרוח הגדול בפולין, המוחזק ומנוהל בידי חברת משב שבשליטתה, ועלתה בכך לנתח של 80%. ערן סער מונה למנכ"ל משב

03.01.2022, 06:00 | גולן חזני

לקראת הנפקת הפעילות בבורסת ת"א מגדילה קרן ההשקעות תש"י (תשתיות ישראל) את חלקה בפרויקט טורבינות הרוח הגדול בפולין, ונערכת להנפקת החברה שמחזיקה בו, משב אנרגיה, באחוזת בית. הקרן מתכננת לבצע את ההנפקה בעוד כחצי שנה לפי שווי של 1.8 מיליארד שקל (500 מיליון יורו).

קראו עוד בכלכליסט:

הפרויקט בפולין — הגדול מסוגו במדינה — הוא חווה של 81 טורבינות, שמפיקות 260 מגה־ואט. את עלות הקמתו, כ־300 מיליון יורו, מימנו בנקים מקומיים וזרים, ובהם הבנק האירופי לשיקום ופיתוח (ERBD — European Bank for Reconstruction and Development).

לכלכליסט נודע כי קרן תש"י השקיעה באחרונה 25 מיליון יורו נוספים במשב אנרגיה, שבנוסף לאחזקה בפרויקט גם מנהלת אותו. במשב שותפה גם קבוצת הראל ביטוח, שבשליטת יאיר המבורגר — שהיא גם השותפה הגדולה בתש"י ומשקיעת העוגן בקרן — וכן שותפות במשב קבוצת אשטרום הבורסאית וקרנות הפנסיה של המורים והגננות.

ירון קסטנבאום, שותף מנהל קרן תשתיות ישראל, צילום: אייל פרידמן ירון קסטנבאום, שותף מנהל קרן תשתיות ישראל | צילום: אייל פרידמן ירון קסטנבאום, שותף מנהל קרן תשתיות ישראל, צילום: אייל פרידמן

ההשקעה הנוכחית של תש"י היא, למעשה, רכישה של החלק שהחזיקה בחברת משב קרן האנרגיה המתחדשת הליוס (10%), ובכך עלתה תש"י, בניהולו של ידי ירון קסטנבאום, לאחזקה של 80% בפרויקט. הדברים עולים מעדכון שמסרה באחרונה הקרן למשקיעיה.

עוד נודע כי תש"י מינתה את ערן סער למנכ"ל משב אנרגיה, וזאת במטרה להפוך אותה לחברת אחזקות בתחום האנרגיה המתחדשת. סער ניהל בעבר את קבוצת אקויטל, שבשליטת חיים צוף וקובי מימון, וכן את החברות־הבנות של הקבוצה — ישראמקו, שמחזיקה בנתח ממאגר תמר, ונפטא. בספטמבר 2019 מונה סער למנכ"ל דסק"ש

ואי.די.בי, שהיו באותה עת בשליטת אדוארדו אלשטיין, ובפועל נכנס לתפקידים אלה שלושה חודשים לאחר מכן. סער לא שיתף פעולה עם כמה מהלכים שאלשטיין ביקש להוביל, דבר שגרם לחיכוכים בין השניים ולהתפטרותו של סער באפריל 2020.

מנכ"ל משב אנרגיה, ערן סער, צילום: אוראל כהן מנכ"ל משב אנרגיה, ערן סער | צילום: אוראל כהן מנכ"ל משב אנרגיה, ערן סער, צילום: אוראל כהן

זמן קצר לאחר מכן אלשטיין איבד את החברה לנושיה — מחזיקי האג"ח — שלהם היה חייב כ־2 מיליארד שקל.

בשוק החשמל המשוכלל של פולין פועלים כמה משווקי חשמל מקומיים מרכזיים, שמחזיקים ברשת החלוקה באזורי ייצור החשמל שבשליטת הממשל הפולני. לצדם פועלת בורסת חשמל, שבמסגרתה פעילים משווקי חשמל רבים נוספים.

שוק האנרגיות המתחדשות בפולין צומח גם הוא, וניתן למכור בו אנרגיות ממקורות מתחדשים בשוק הפתוח ובהסכמי PPA (Power Purchase Agreement), הנחתמים בין יצרני החשמל לגוף הרוכש.

בשנת 2020 הציג השוק זה צמיחה מהירה והגיע לנתח של 15.5% מהייצור הכולל של החשמל במדינה. בהתאם, יש חברות ישראליות נוספות שפעילות בשוק האנרגיה המתחדשת בפולין: החברות הבורסאיות אנרג'יקס שבשליטת אלוני חץ, דוראל שבשליטת דורי דודוביץ', ונופר אנרגיה שבשליטת עופר ינאי, וכן אפקון הפרטית של משפחת שמלצר, שבראשה עומד ישראל רייף.

תש"י, שבבעלות קסטנבאום, עו"ד יהודה רווה והראל, היא קרן פרייבט אקוויטי, המתמחה בהשקעה בחברות בתחומי האנרגיה, התחבורה, התשתיות, המים, איכות הסביבה, הלוגיסטיקה והתשתיות הדיגיטליות. הקרן מנהלת כיום נכסים בכ־10 מיליארד שקל, ומחזיקה, בין היתר, ב־5% מחברת דליה אנרגיה, שמפעילה את אחת מתחנות הכוח הפרטיות הגדולות בישראל. כמו כן, בימים אלה מתמודדת תש"י, יחד עם דלק רכב והחברה־הבת שלה ורידיס, על רכישת 50% ממניות חברת התחבורה אגד.

תגיות