אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאסק, התופעה המוגזמת של השנה אילון מאסק חוגג את שיגור החללית המאוישת של SpaceX. בשירות האלפיון | AFP

שוברת קודים

מאסק, התופעה המוגזמת של השנה

פולחן האישיות של אילון מאסק נסק בשנה החולפת לגבהים חדשים, והחריף את השאלה מה באמת מניע אותו. האומנם חזונו יציל את כדור הארץ או שבעצם לפנינו טיפוס ציני ואנוכי שמשחק בגורל ובחסכונות מעריציו

04.01.2022, 06:30 | ויקי אוסלנדר

השנה החולפת היתה רוויית חדשות ביזאריות בתחום הטכנולוגיה. הנה מקבץ קטן מהשבוע האחרון: בחור פיני שרכש טסלה מודל S (המודל היקר) ב־2013 גילה שהחלפת הסוללה ברכב תעלה לו 20 אלף יורו. כמחאה חיבר סביב הרכב, מתוצרת האיש העשיר בעולם אילון מאסק, 30 קילוגרם של דינמיט ופוצץ אותה, ואת ההפקה היוקרתית הנציח והעלה ליוטיוב. סרטון התדמית לגבריות רעילה צבר מיליוני צפיות וזכה לכתבות מרובות מבודחות על הקוריוז הלכאורה לא מזיק. 


קראו עוד בכלכליסט:


זמן קצר אחר כך דווח כי סין התלוננה באופן חריג לאו"ם שלווייני Starlink של SpaceX - גם של אילון מאסק - גלשו למסלולים לא להם וכמעט שהתנגשו פעמיים, ביולי ובאוקטובר, בתחנת החלל הסינית. 



אלון מאסק במפעל טסלה בסין , צילום: רויטרס אלון מאסק במפעל טסלה בסין | צילום: רויטרס אלון מאסק במפעל טסלה בסין , צילום: רויטרס


באותו זמן ממש הודיע מאסק ש־SpaceX תנחית אנשים על מאדים בעוד עשר שנים (טענה דומה השמיע גם לפני שלוש וחמש שנים), והסביר כי אז יחשוב מחדש על מבנה הממשלה שתקום שם (הוא כבר הודיע שלא יקבל על עצמו את החוק הבינלאומי, שלא מעניק זכות טריטוריאלית על גופים בחלל לאף אדם או מדינה). במקביל דווח שמאסק השלים מכירת מניות טסלה במיליארד דולר, שאותה ביצע לכאורה בעקבות משאל טוויטר (אך בעצם כי זמן האופציות פג); וחולל עוד קצת מהומה כשמחה על "החרפה" שמתלווית לכך שעליו לשלם מס של 11 מיליארד דולר השנה (שהם כ־5% בלבד מהכנסותיו השנה, כשהאמריקאי הממוצע משלם שיעור מס הכנסה שבין 14% ל־37%).

השנה החולפת היתה אם כן עמוסה בחדשות על מאסק, אפילו בסטנדרטים שלו. עד כדי כך שמגזין "טיים" בחר בו לאיש השנה שלו, ועוד באילו סופרלטיבים: "האיש ששואף להציל את כוכב הלכת שלנו ולהביא לנו אחד חדש: ליצן, גאון, אדון, איש חזון, תעשיין, שואו־מן; הכלאה מטורפת בין הממציא תומאס אדיסון, אנשי העסקים פי.טי. ברנום ואנדרו קרנגי ודוקטור מנהטן מ'השומרים': דמות קומיקס של אל־אדם כחול עור, שממציא מכוניות חשמליות ועובר למאדים".

1. את מי הוא בא לשרת

אין להתווכח על כך שמגיעות למאסק לא מעט נקודות זכות על ההייפ שיצר סביב מכוניות חשמליות והמסע לחלל. את אלו עשה במצוינות שהתבטאה בהצלחת החברות שהקים. אך האם הצלחת טסלה, SpaceX או כל מיזם אחר, משמעם שמאסק רוצה "להציל את הכוכב" או רק לממש את עצמו? האם האופן שבו הוא רואה את העתיד משרת את הכלל או רק אותו? האם הוא אוהב אדם או רק אדם מסוג מסוים?

על השאלה הראשונה קל יחסית לענות. מאסק הוא מעסיק בעייתי, בלשון המעטה. עובדים במפעלי טסלה לא חסכו בתיאורים, במיוחד בשנה האחרונה, של תנאי העסקה הקשים שהנהיג, בין היתר לחץ בלתי נסבל ולוחות זמנים לא סבירים שהובילו לשיעורי פציעה גבוהים. לאחרונה נחשף כי החברה סובלת מתרבות עמוקה של אפליה גזעית, במה שה"וושינגטון פוסט" כינה "סצינה מתקופת ג'ים קרואו". בעקבות זאת, וכשהחלו עובדיו לנסות להתאגד, הוא איים שייקח להם את האופציות אם ימשיכו לחשוב להשתמש בכלי המותר להם בחוק כדי להגן על עצמם מפני מעסיק ותנאי העסקה נצלניים שלו.


אילון מאסק חוגג את שיגור החללית המאוישת של SpaceX. בשירות האלפיון, AFP אילון מאסק חוגג את שיגור החללית המאוישת של SpaceX. בשירות האלפיון | AFP אילון מאסק חוגג את שיגור החללית המאוישת של SpaceX. בשירות האלפיון, AFP


לגזענות וללחץ בעבודה שרווחים במפעל של מאסק התווספו השנה גם שש תביעות שונות נגד טסלה של עובדות המפעל על הטרדה מינית, כשחלקן טוענות שההתנהגות המינית הרעילה התכופה של מאסק בטוויטר עודדה לעג והתעללות מינית בסביבת עבודה. לא רק בטסלה סובלים, גם עובדי SpaceX התלוננו השנה על שחיקה ותגמולים נמוכים שמנהיג מאסק. כל זאת מבלי בכלל להזכיר שכשפרצה הקורונה הוא לגמרי ביטל את הסכנה, סירב לסגור את מפעל טסלה למרות צו מחייב, והביא להתפרצות מקומית שכללה הדבקת 450 מעובדי המפעל. עובדים שהתלוננו שהוא מסכן את חייהם — פוטרו. 

ומה בדבר השאלה השנייה, האם חזונו משרת את הכלל? אף שטסלה ו־SpaceX נהנו מסובסידיות ותמיכות של הממשל האמריקאי שהסתכמו במעל 5 מיליארד דולר, ומאסק הודה שהן הצילו את החברות שלו, הוא מתנגד קולני לתשלום מס על הרווחים שכספי משלמי המיסים סייעו לו לייצר. הוא לא פאסיבי או שקט בהתנגדותו. תחקיר של "פרופבליקה" מיוני האחרון מצא שבעשור האחרון מאסק, כאמור האיש העשיר בעולם, שילם כ־3% מס אפקטיבי על הכנסותיו, הוא עשה זאת באמצעות התחמקויות ממס שרק עשירים כמותו יכולים למצוא בעזרת רואי חשבון יקרים. לא רק שהוא לוקח ולא מחזיר את שהוא חייב, אלא שהוא גם מנסה לסרס כל חקיקה שעלולה להיטיב עם הכלל: מאסק התנגד בקול להעלאת מס על עשירים וקרא שלא להעביר את החקיקה Build Back Better שנועדה לשקם את התשתיות המתפוררות במדינה, לסבסד תעשיות ירוקות שונות, ולהרחיב את הכיסויים הרפואיים של תושבי המדינה. 

בעשור האחרון מאסק שילם רק כ־3% מס אפקטיבי על הכנסותיו בזכות תעלולי מס שרק עשירים כמותו יכולים למצוא

הנימוק שלו לכל אלו פשוט - למה לו לשלם מיסים? הסביר ל"טיים", הרי אילו ישלם ביחס לעושרו האסטרונומי, זה "לא יייטיב עם אנשים", מכיוון שהממשלה "מטבעה לא מנהלת טובה של ההון" (רק הוא כנראה), והיא הרי תבזבז כספים אלו על דברים מטופשים כמו סובסידיות לחילוץ חברת רכב בשם טסלה, או לטובת הולכי רגל או משתמשים בתחבורה ציבורית. 

איור יונתן פופר איור יונתן פופר איור יונתן פופר


לאור התנגדויות אלו האם מאסק באמת מנסה לטפל במשבר האקלים? או שאולי הדחיפה האגרסיבית וההבטחות שלו בנושאים כמו מכוניות חשמליות, רכבים אוטונומיים ומנהרות תת קרקעיות שנועדו לחמוק פקקים (חברת בורינג שייסד) הם רק פתרונות שטייקון הטכנולוגיה מחפש עבור מעטים ועשירים ולא פתרונות התחבורה שכלל האנושות זקוקה להן?

נראה שמאסק בהחלט רוצה עולם טוב יותר, אבל זה עולם היפר־קפיטליסטי שנשלט על ידי הרעיונות שלו, ולכל רעיון אחר הוא לועג ומשתעשע בו להנאתו. כך למשל במשך כל השנה האחרונה היתל במיליוני העוקבים שלו ודחק בהם להשקיע במטבעות וירטואליים שידע שהם חסרי ערך, אדיש להפסדים הגדולים שימיט על אנשים שבניגוד אליו לא גדלו אל עושר עצום. הוא גם ניסה לבצע מניפולציות למחירי מניות החברות שלו באמצעות הצהרות כוזבות על כוונותיו למשל להפוך את טסלה לחברה פרטית, שיקר על כך שהמימון לכך בהישג יד ואף נקנס על כך על ידי הרגולטורים, רק כדי לעשות זאת שוב. ההתרסה שלו נגד כל חוק ותקנה, לשם שעשוע, נעשית כל הזמן מתוך ידיעה כי לצידו ניצבים הון משחית, וצבא עורכי דין, לוביסטים ועושי דברו שיגנו עליו מכל צרה ולא משנה כמה אנשים יפגעו בדרך.

2. נביא חורבן

ההתרסה שלו נגד הסדר הקיים, כשמאחוריו עבר עשיר ומיוחס והווה עשיר ומיוחס עוד יותר, הצליחה לגרום לרבים לדמות אותו כנביא, ממציא הגלגל וחלוץ החלל. לא מה שהוא באמת: ליברטיני מדומה, אוליגרך תאגידי וכוכב רשת, מתחמק ממסים שמנצל את הקופה הציבורית לעסקיו הפרטיים.

אפשר לקוות ש־2022 תהיה שונה, שבה נפסיק להלל אדם שמחזיק ומפעיל עוצמה לא פרופורציונלית; שיודע לינוק ביעלות משאבים ציבוריים, ולא להחזיר; שלועג למערכת שמצילה את עסקיו מפשיטת רגל; שמבטיח לשנע כל מי שירצה לחלל, כל עוד יש לו כמה מיליונים לכרטיס טיסה; שמבטיח שטכנולוגיית הנהיגה האוטונומית שהמציא בשלה, אבל זו אחראית למותם של עוד ועוד נהגים ושבאדישותו שולח את מאמיניו להמר את חסכונות חייהם.

תגיות