אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרד בתי המלון הקטנים: מתאחדים נגד הרשתות הגדולות מלון ישרוטל המלך שלמה | רוני בלחסן

בלעדי

מרד בתי המלון הקטנים: מתאחדים נגד הרשתות הגדולות

עשרות בתי מלון מקימים איגוד מתחרה להתאחדות המלונות; לטענתם, שליטת הרשתות הגדולות בהתאחדות הובילה למתן מענקי סיוע לישרוטל, פתאל ודן הרווחיות על חשבון המלונות שמצויים בקשיים. ההתאחדות: פועלים בשקיפות

05.01.2022, 06:00 | יובל שדה

המשבר בתעשיית התיירות, שליטתן של ישרוטל, פתאל ודן בהתאחדות המלונות והיבחרו של אבי ניסנקורן לתפקיד נשיא ההתאחדות הובילו לכך שלראשונה זה 90 שנה קם ארגון מייצג מתחרה להתאחדות. הארגון, שזכה לשם הזמני "איגוד המלונות העצמאיים", כבר מקבל תמיכה מעשרות מלונות והקמתו הובילה לגל עזיבת מלונות את ההתאחדות הוותיקה. במשרד האוצר מתייחסים אליו כבר עכשיו כאל גוף מייצג ומתנהלים מולו במשא ומתן על הסיוע לענף.

קראו עוד בכלכליסט:

נכון לעכשיו, כ־11 מלונות עזבו את התאחדות המלונות ביום חמישי האחרון כדי להימנע מתשלום דמי החבר השנתיים ולהצטרף לאיגוד החדש שקורם עור וגידים בימים אלו. אליהם הצטרפו כ־20 מלונות עצמאיים שלא היו מאוגדים בעבר תחת ההתאחדות. בין המלונות שחברו לאיגוד החדש נכללים מלון רוטשילד תל אביב, מלון דיאגילב תל אביב; מלון יהודה ירושלים; מלון קיבוץ לביא; והמלונות הטבריינים אסטוריה גליליי, אמילי, אביב, רויאל פלאזה ודונה גרציה.   

 ,   ,

"יש נוספים שחוששים"

באיגוד טוענים כי ישנם מלונות נוספים שהצטרפו אליהם אך חוששים להצהיר על כך בפומבי מתוך פחד שלא יזכו לקבל את מענקי הסיוע מהמדינה (למרות שאין קשר בין הדברים). עוד הם מוסיפים, כי התאחדות המלונות ניסתה לעצור את המהלך ולהעניק למלונות הפורשים פטור מתשלום דמי חבר.

את מהלך הפיצול הובילו ישי ברנע, שהתמודד נגד ניסנקורן והפסיד לו ושימש עד לאחרונה כיו"ר התאחדות המלונות בירושלים; אבי זנדברג, מלונאי מטבריה, חבר הוועדה הארגונית בהתאחדות המלונות ועד לאחרונה יו"ר התאחדות המלונות בטבריה; ציפי נטל, אחותו של זנדברג, מנהלת הכספים של מלון אסטוריה גליליי ומי שמייצגת לאחרונה את המלונות העצמאיים במו"מ מול האוצר; ומעוז ינון – מלונאי ופעיל חברתי, ממייסדי קבוצת אברהם (אברהם הוסטל) וחבר מועצת התאחדות המלונות בישראל. אף שינון הוא ממובילי המהלך, קבוצת אברהם החליטה שלא לפרוש מההתאחדות. ינון אמר ל"כלכליסט" כי בשנים האחרונות שיווי המשקל בהתאחדות התערער לטובת הרשתות הגדולות והן שולטות במוסדות ההתאחדות. "בתור יזם שהתחיל משלושה חדרים בנצרת אני מאמין גדול בתחרות וחדשנות. אני חושב שאם יוקם גוף אלטרנטיבי חדש שייצג את האינטרסים של המלונות הקטנים, הדבר יביא ברכה לענף כולו ולמשק הישראלי".

נשיא התאחדות התאחדות המלונות אבי ניסנקורן, צילום: תומריקו נשיא התאחדות התאחדות המלונות אבי ניסנקורן | צילום: תומריקו נשיא התאחדות התאחדות המלונות אבי ניסנקורן, צילום: תומריקו

ציפי נטל ואבי זנדברג החלו לגלגל את רעיון הפרישה מהתאחדות המלונות כבר עם חתימת ההסכם הקיבוצי בענף בשנת 2017, וזאת אף שאביהם היה ממקימי ההתאחדות. גורמים בממשלה אמרו ל"כלכליסט" כי זנדברג מקורב לשר האוצר אביגדור ליברמן. לדברי נטל, מה שהאיץ את תהליך ההיפרדות היה כמה מהלכים שהובילה ההתאחדות במשבר הקורונה. בין היתר היא מתייחסת למענקי הסיוע שניתנו לישרוטל, פתאל ודן הרווחיות וזאת על חשבון המלונות שהיו במצב קשה. בנוסף, נטל מצביעה על מהלכים שההתאחדות הובילה ויצרו העדפה דה־פקטו לרשתות הגדולות: המהלך הראשון הוא קידום חוק "איים ירוקים" שנתן מענה לאילת וים המלח בלבד והותיר את טבריה מאחור. השני הוא מענק הסיוע של המדינה שנתן יתרון למלונות האילתיים מפני שהם היו פטורים ממע"מ (מאז החלטה זו השתנתה). השלישי הוא מאבק שהוביל נשיא ההתאחדות הקודם אמיר חייק מול האוצר, שאפשר סיוע של 95% הנחה בארנונה לעסקים שמחזורם בשנת 2019 היה מעל 400 מיליון שקל ונפגעו בשיעור של 60% - מתווה שמכוון רק לרשתות הגדולות. 

הקרב על הנשיאות

ההחלטה הסופית לפרוש מההתאחדות התקבלה עם היבחרו של ניסנקורן, מועמדו ומקורבו של הנשיא הקודם חייק, לתפקיד נשיא ההתאחדות בסוף אוקטובר. הפורשים ביקשו מביהמ"ש לעצור את הבחירות מכיוון שלטענתם ניסנקורן לא היה יכול להתמודד מפני שאינו מלונאי ואין לו ניסיון בתחום. עוד הם טענו כי לפי תקנון ההתאחדות, רק למלונות גדולים (מעל 100 חדרים) יש זכות הצבעה, מה שמוביל ליתרון מובנה למועמד רשתות המלונות. ביהמ"ש דחה את בקשתם. מהתאחדות המלונות נמסר כי "מדובר ב"מיחזור של טענות של מי שהפסידו בהתמודדות לנשיאות ההתאחדות. זו פעילות מבדלת ממניעים אישיים וזרים. ההתאחדות תמשיך לפעול בשקיפות למען המלונאות והתיירות".

תגיות