אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשימת המועמדים הסופית למשרת היועמ"ש: למה סער רוצה את גלי בהרב-מיארה? מימין עו"ד גלי בהרב-מיארה, רז נזרי ורועי שיינדורף | צילומים: יואב דודקביץ, יאיר שגיא

פרשנות

רשימת המועמדים הסופית למשרת היועמ"ש: למה סער רוצה את גלי בהרב-מיארה?

עוד ברשימה, המשנים של מנדלבליט רז נזרי ורועי שיינדורף, השופטת מיכל אגמון, עו"ד איל ינון, עו"ד איתי אופיר, הפרופסורים אריאל בנדור וברק מדינה וד"ר אביעד בקשי. סער מגדיר את בהרב-מיארה כ"מקצוענית", אלא שהיא חסרת נסיון בתחום החשוב ביותר של היועץ - המנהלי-ציבורי-חוקתי

05.01.2022, 15:19 | משה גורלי

ברגע ששר המשפטים גדעון סער פרסם את שלושת המועמדים מטעמו למשרת היועץ המשפטי לממשלה נדמה שלא רק הרשימה נסגרה, אלא גם המועדף, ליתר דיוק המועדפת, שעליה בעצם הכריז השר: עו"ד גלי בהרב-מיארה. שני המועמדים הנוספים של השר הם המשנים של היועץ היוצא אביחי מנדלבליט, עו"ד רז נזרי (ציבורי-חוקתי ותפקידים מיוחדים) ורועי שיינדורף (בינלאומי).

קראו עוד בכלכליסט:



מלבדם פורסמה היום (ד') הרשימה הסופית שכוללת גם את השופטת המחוזית ד"ר מיכל אגמון, היועץ המשפטי לשעבר של הכנסת עו"ד איל ינון, עו"ד איתי אופיר, פרופ' אריאל בנדור, פרופ' ברק מדינה וד"ר אביעד בקשי מ'קהלת'.  

אם לא תקרה הפתעה בלתי צפויה תיבחר לתפקיד בהרב-מיארה. המועמדים שיקבלו ארבעה קולות בוועדה יעלו לבחירת הממשלה. ייתכן שיותר מאחד/אחת יעלו לגמר. אבל גם אם מועמדים נוספים יקבלו ארבעה קולות - מביניהם תיבחר בהרב-מיארה.

בהרב-מיארה כיהנה בעבר במשך שמונה שנים כפרקליטת מחוז תל אביב (אזרחי), הפרקליטות האזרחית הגדולה בארץ, המונה כ-200 עובדים ובהם כ-130 עורכי דין. מאז פרישתה שימשה יועצת במשרד עורכי הדין "תדמור ושות'". 

בתיקי נזיקין שהגישו פלסטינים מהשטחים נגד המדינה הובילה קו של התנגדות לתביעות כך שגם הימין הפוליטי לא יתנגד לה. אגב, סער טרח לשווק את דימויה הימני של בהרב-מיארה בכותרת בולטת ב"מקור ראשון" שכללה שורת סופרלטיבים: "מקצוענית, דומיננטית, בלי ניסיון פלילי, מחזיקה (כנראה) בעמדות לאומיות". 

מימין: עו"ד גלי בהרב-מיארה והמשנים ליועמ"ש, רז נזרי ורועי שיינדורף , צילומים: יואב דודקביץ, יאיר שגיא מימין: עו"ד גלי בהרב-מיארה והמשנים ליועמ"ש, רז נזרי ורועי שיינדורף | צילומים: יואב דודקביץ, יאיר שגיא מימין: עו"ד גלי בהרב-מיארה והמשנים ליועמ"ש, רז נזרי ורועי שיינדורף , צילומים: יואב דודקביץ, יאיר שגיא

שלוש שורות כותרת שמדגישות את העדר הניסיון הפלילי (וזה יתרון כי סער מתכנן לפצל את התפקיד ולהוציא ממנו את הפלילי), וכמובן את העמדות הלאומיות. נכס חזק נוסף שלה היא היותה אישה וסער יוכל לרשום את מינוי האישה הראשונה לתפקיד. נשיא מדינה ויועץ משפטי הם שתי הפסגות שרגל נשית טרם דרכה עליהן.

לא מועמדת מושלמת

ובכל זאת, המועמדת אינה מושלמת. בהרב-מיארה עסקה בעיקר בתחום האזרחי כאשר העיסוק החשוב ביותר של היועץ הוא התחום המנהלי-ציבורי-חוקתי. ולתחום זה חשיבות מיוחדת בגלל שעל היועץ לדעת לתת תשובות מיידיות כשהוא נשאל על כך, למשל כש"מתקילים" אותו בישיבות ממשלה. בתחומי המשפט האזרחי וגם הפלילי (תחום נוסף שבהרב-מיארה לא התנסתה בו) יש ליועץ זמן תגובה ארוך יותר. והוא משיב רק לאחר עבודת צוות והתייעצות עם בכירי המשרד.

פרופ פרופ' אריאל בנדור | דן אנד ברדסטריט פרופ

מבחינת התאמת רוחב רז נזרי הוא לכאורה המועמד הטבעי ביותר. הוא בעל הניסיון המגוון ביותר, היחיד שכיהן כמשנה ליועץ בשלושת התחומים העיקריים של עיסוק היועמ"ש - פלילי, ציבורי ומנהלי. הוא הופקד בין היתר על הקמת גוף הביקורת על הפרקליטות, על מערכות הבחירות ועל המאבק בקורונה. שותף מרכזי לכל הנושאים הרגישים שהיו אצל היועצים המשפטיים בעשרים השנים האחרונות, בכל תחומי המשפט, כולל כל התיקים הפליליים הבולטים של אישי ציבור. כולל תיק נתניהו שם היה ה'סמן המקל', תכונה שלבטח הייתה מסייעת אילו נתניהו היה בשלטון. בממשלה הנוכחית, ובמיוחד אצל סער הפוזיציה הזו תיזקף לחובתו.

הפרופסורים מדינה ובנדור הם מומחים מובהקים למשפט חוקתי ואילו אצל שיינדורף נמהל התחום הציבורי-החוקתי בתוך מומחיותו במשפט הבינלאומי. 

השופטת אגמון היא "שחקנית חוזרת" במועמדויות למשרות הבכירות. היא כיכבה בעבר ברשימות המועמדים לבית המשפט העליון ולפרקליט המדינה. הסירובים שספגה, מסתבר, לא מרתיעים ולא מפילים את רוחה והנה היא שוב מועמדת. אגמון היא משפטנית מעולה, אבל 'לא צפויה'. לא מישהי שפוליטיקאים יפקידו בידה את המפתח להחלטות חשובות ביותר, במיוחד שנוגעות לעצמם. ואת האיפיון הזה ניתן לקרוא גם כמחמאה וגם לא.

השופטת מיכל אגמון גונן. "לא צפויה" , צילום: אוראל כהן השופטת מיכל אגמון גונן. "לא צפויה" | צילום: אוראל כהן השופטת מיכל אגמון גונן. "לא צפויה" , צילום: אוראל כהן

לד"ר אביעד בקשי מ'קהלת' אין סיכוי אצל גדעון סער, למרות ודווקא בגלל קרבתו לאיילת שקד ששואבת מ'קהלת' את התשתית האינטלקטואלית לדעותיה ורעיונותיה. בין סער לשקד יש מאבק פוליטי ואידיאולוגי על ייצוג הימין הישראל. כעת ובעתיד. סער בודד לעמדת מיעוט את שקד ואת שמחה רוטמן בוועדה לבחירת שופטים, ואין שום סיכוי שיקדם מועמד "מטעמה" לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. עו"ד איתי אופיר הוא מועמד ראוי אבל עדיין לא למשרת יועץ משפטי לממשלה. הקפיצה לכיסא הזה היא גשר אחד רחוק מדי עבורו.

מה בעצם רוצה סער? סער מחפש ביועץ המשפטי הבא שלוש תכונות: שמרנות בתחום המשפט הציבורי; ליברליזם "סניגוריאלי" בתחום המשפט הפלילי; יכולת ניהול מוכחת שחיונית להובלת הרפורמות שמבקש השר לקדם ובראשן פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה. צריך לזכור שלסער פחות משנתיים בכס השר כך שאם ברצונו להשיק ולקדם משמעותית את הרפורמות, ויש לו עוד חוץ מהפיצול, הוא זקוק למנהל טוב. ואת הרקורד הטוב ביותר בתחום הזה מציגה בהרב-מיארה.


תגיות