אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה זורקת את עלות הבדיקות על הציבור מתחם בדיקות קורונה ביד אליהו, תל אביב | יאיר שגיא

מגפה יקרה

המדינה זורקת את עלות הבדיקות על הציבור

אחרי שמדיניות הבדיקות והבידודים העבירה את האחריות למלחמה במגפה על האזרחים, עכשיו גדלות גם העלויות שמוטלות עליהם. בנוסף, השפעת מכה בעוצמה כשמספר המאושפזים מכפיל את עצמו מדי שבוע

06.01.2022, 12:00 | אדריאן פילוט

1. אחרי התמונות של התורים הארוכים לבדיקות קורונה (שהפכו בעצמן למחולל הדבקות) ולחצים כבדים מצד של קופות החולים ומשרד האוצר, הודיעו אתמול במשרד הבריאות על שינוי מדיניות בדיקות ובידודים. ההודעה מגיעה על רקע כחצי מיליון בדיקות (PCR ומהירות), שבוצעו ביומיים האחרונים.


קראו עוד בכלכליסט:


המתכונת החדשה, שנחשפה אתמול ב"כלכליסט" מחלקת את האוכלוסייה בין מחוסנים ללא מחוסנים, ובמידה מסוימת גם בין בני 60 ומעלה לבני פחות מ־60. בקרב המחוסנים ישנו מעבר משמעתי מבדיקות PCR - שהיא בדיקה יותר מהימנה - לבדיקות אנטיגן.

 זאת, למעט אוכלוסייה בסיכון (למשל, בני 60 ומעלה) שיילכו ישירות ל־PCR (הם גם יכולים וזכאים לקבל טיפול תרופתי). המחוסנים גם יזכו לפטור מבידוד במקרה של תוצאות שליליות (כולל בני 60 ומעלה). לגבי הלא מחוסנים, הם יילכו הישר לאנטיגן מוסדי או מפוקח, ולא יזכו לפטור מבידוד בשום תרחיש. 

תור לבדיקת קורונה אנטיגן בכיכר הבימה בתל אביב, מוטי קמחי תור לבדיקת קורונה אנטיגן בכיכר הבימה בתל אביב | מוטי קמחי תור לבדיקת קורונה אנטיגן בכיכר הבימה בתל אביב, מוטי קמחי

לפיכך, למרות הלחצים, חגיגת הבדיקות (או "טרלול הבדיקות", תלוי את מי שואלים) תימשך. ההבדל העיקרי הוא שהלחץ על בדיקות PCR עשוי לרדת, עקב הנהירה לבדיקות מהירות (אנטיגן). 

עם זאת, מה שהצליח להרתיח את דמם של לא מעט ישראלים הסתתר בחלק השני של ההודעה של מטה קורונה: "בדיקות אנטיגן ביתיות - במימון הנבדק. יובהר כי עד לשבוע הבא ייתכנו קשיי זמינות ברשתות השיווק, הציבור מתבקש להתאזר בסבלנות. בדיקת אנטיגן מפוקחת במקרה של חשיפה למאומת - במימון המדינה".

המצב החדש מייצר מציאות שבה שבה 5 מיליון מחוסנים מתחת לגיל 60 עשויים להתחיל לשלם מכיסם הפרטי לבדיקות קורונה לאחר שהם נחשפו למאומת, ולחסוך את התורים הגדולים. יש גם אפשרות אחרת: שהם יתחילו לא לבצע או "לפברק" את הבדיקה הביתית, שכן הם לא ירצו לעמוד בתור או לא ירצו לשלם.

המציאות החדשה מייצרת מתעשרים "חדשים־ישנים": משפחת קופלר, הבעלים של סופר־פארם; משפחת לוי, הבעלים של רמי לוי, וכמובן איציק אברהכהן, מנכ"ל שופרסל, שמחזיקה ברשת הפארם BE. לאלו מצטרפים כמובן המתעשרים "הישנים" יותר שהקורונה יצרה - יבואני הבדיקות, שכפי שפרוסם ב"כלכליסט" בימים האחרונים, מבצעים עסקאות מול המדינה במאות מיליוני שקלים בחודש (בעיקר בגל החמישי המרובה נדבקים).

אסור להתבלבל, בדיקות ה־PCR ובדיקות האנטיגן המוסדיות ממומנות בכסף של האזרחים. הרי הכסף הזה מגיע בחלקו מקופת המדינה, ששייך לאזרחיה, ולא יגיע למיטות אשפוז במחלקות פנימיות וגם לא לתוספת מכשירי MRI. כל ההבדל הוא כי כעת חלק מהכסף יירד גם מה"נטו" של האזרחים ולא רק מה"ברוטו", כלומר מההכנסה הפנויה אחרי מס, לעומת הכסף מהמסים והפרשות לביטוח לאומי. מסקנה: טרפת הבדיקות תימשך.


מתווה בדיקות קורונה, משרד הבריאות מתווה בדיקות קורונה | משרד הבריאות מתווה בדיקות קורונה, משרד הבריאות


2. בזמן שמספר המאושפזים מקורונה הגיע אתמול ל־237 בכל הארץ (רק מחציתם קשה), ישראל מתמודדת עם תחלואה קשה של שפעת, שלא מקבלת את תשומת הלב הנדרשת. לפי הדו"ח השבועי לניטור תחלואת דמוי שפעת שפרסם משרד הבריאות, הנתונים מטרידים במיוחד.

לפי הדו"ח השבועי שמתייחס לשבוע ה־52, השבוע האחרון של שנת 2021, מספר המאושפזים המצטבר בגלל שפעת מאז תחילת העונה בספטמבר 2021 זינק לרמה של 2,825, לעומת 1,849 בשבוע שלפניו. כלומר תוספת של 976 חולים חדשים בשבוע אחד (שיעור גידול של יותר מ־52%). זאת, לעומת 1,088 שבועיים לפני כן (שבוע ה־50) ולעומת 565 מאושפזים בשבוע ה־49. משמעות הדבר היא שבתוך חודש ימים זינק מספר המאושפזים (לא "חולים", אלא מאושפזים ממש) בגלל שפעת פי 5. 

משרד הבריאות מגיש את נתוני השפעת לפי "מלאים" מתחילת העונה ולא כמה התווספו בכל שבוע. הדרך הפשוטה לחשב כמה הצטרפו בכל שבוע לעומת השבוע שחלף, הוא להחסיר מהנתון הכי מעודכן את הנתון הקודם. החישוב הזה לא מדויק לחלוטין, שכן במהלך השבוע ישנם מטופלים שמשתחררים או/ו לעיתים גם מתים, שכן כפי שמזכירים במשרד הבריאות "נגיף השפעת עלול לגרום לתחלואה קשה, כגון דלקת ריאות, סיבוכים אחרים בדרכי הנשימה, דלקת בשריר הלב ואף מוות".


אינפו השפעת מרימה ראש יותר מהאומיקרון,  אינפו השפעת מרימה ראש יותר מהאומיקרון אינפו השפעת מרימה ראש יותר מהאומיקרון,


מי שביקר את לאחרונה במחלקות הפנימיות הרגיש זאת. רק לצורך השוואה, מספר המאושפזים מקורונה מהווים כ־8% מסך המאושפזים בשפעת (בדומה לשבוע שעבר). הבעיה עם השפעת היא שהתמונה בקרב ילדים ונשים הרות קשה בהרבה: אם בשבוע ה־49 היו 239 ילדים מאושפזים עם שפעת, בשבוע ה־50 המספר זינק ל־401, ובשבוע ה־51 המספר טיפס ל־605, ובשבוע האחרון של 2021 המספר כבר עמד על 863 ילדים - פי 3.6 לעומת תחילת דצמבר. נזכיר כי בשבוע האחרון היו 14־15 ילדים מאושפזים מקורונה - כשרק אחד מהם במצב קשה נכון להיום. 

כאמור גם מספר הנשים בהריון שמאושפזות בגלל שפעת זינק ומ־39 מאושפזות בשבוע ה־49, ל־70 בשבוע ה־50, ל־124 בשבוע ה־51 ובשבוע האחרון זה כבר הגיע ל־181 - פי 4.6 תוך חודש.

תגיות