אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"2021 לא תחזור על עצמה": מה קרן ההשתלמות שלך עשתה השנה? | שאטרסטוק

"2021 לא תחזור על עצמה": מה קרן ההשתלמות שלך עשתה השנה?

קרן ההשתלמות המצטיינת של 2021 שייכת לאנליסט עם תשואה של 15.65%, כך לפי אתר פאנדר. מיטב דש התברג למקום השני בטבלה, ואילו מור, שהוביל ב־2020, ירד למקום השלישי. אלטשולר שחם סוגר את הטבלה, ואיבד גם את המקום הראשון בתשואה ל־3 שנים

06.01.2022, 17:43 | אלמוג עזר

שנת 2021 היתה חלומית עבור החוסכים. הריבית הנמוכה והנזילות הגבוהה בשווקים שהזרימו הבנקים המרכזיים צבעו את שווקי המניות ברוב העולם בירוק בוהק. 

קראו עוד בכלכליסט:

מדדי המניות ת"א־125 ות"א־35 טיפסו ב־31% וב־32% בהתאמה ושניהם הגיעו לשיאים חדשים. בארה"ב, מדדי S&P 500 והנאסד"ק עלו ב־27% וביותר מ־21% בהתאמה ורשמו שיאים חדשים גם כן. בהתאם, גם קרנות ההשתלמות במסלול הכללי שחשיפתן למניות נעה בין 45% ל־55% רשמו תשואות דו־ספרתיות לאורך 2021. 

לפי אינדיקציות ראשונות של אתר פאנדר, התשואה הממוצעת של קרנות ההשתלמות ב־2021 עמדה על 14.3%, כמעט פי שלושה מהתשואה ממוצעת של 5.5% שנרשמה ב־2020, השנה שבה פרצה הקורונה והביאה לצניחה חדה במדדים. בהתאם, שוק קרנות ההשתלמות צמח ב־18% בשנה החולפת ל־314 מיליארד שקל לעומת צמיחה בשיעור של 4.6% בשנת 2020.


אנליסט קפץ מהתחתית לצמרת,  אנליסט קפץ מהתחתית לצמרת אנליסט קפץ מהתחתית לצמרת,


אוקטובר ויוני המשוגעים

הקרן המצטיינת של 2021 שייכת לאנליסט עם תשואה של 15.65%. הקרן, בניהולו של נועם רוקח, היא קטנה יחסית ומנהלת כ־4 מיליארד שקל עם חשיפת יתר למניות (כמעט 55%) לעומת המתחרות. לפי קלי, הקרן רשמה תשואה של 1.85% בדצמבר, תשואה ממוצעת במסלול הכללי, אך הצטיינותה בחודשים אוקטובר ויוני העניקו לה את ראשות הטבלה, זאת אחרי שב־2020 הקרן דשדשה בתחתית הטבלה, ואחת ממובילות 2020, הקרן של אלטשולר שחם, סיימה את 2021 בתחתית הטבלה.

לדברי רוקח, הגדלת החשיפה של הקרן, עוד בשנה שעברה, לתחום הנדל"ן המניב, עם מניות כמו ביג, מליסרון ועזריאלי, הביאה לתשואה עודפת לעומת השוק. "לצד הנדל"ן החזקנו גם את מניות הבנקים בשיעור גבוה ואת מניית ישראכרט", אמר רוקח. 

נועם רוקח. מנהל את קרן ההשתלמות המצטיינת של 2021,  אלון פורת נועם רוקח. מנהל את קרן ההשתלמות המצטיינת של 2021 | אלון פורת נועם רוקח. מנהל את קרן ההשתלמות המצטיינת של 2021,  אלון פורת

"בשוקי חו"ל החזקנו במניית השבבים אינבידיה בטכנולוגיה. כל הפוזיציות הללו עלו בעשרות אחוזים לאורך 2021. באופן כללי העדפנו חשיפה לארה"ב וחשיפת חסר לאירופה ואסיה". רוקח מוסיף כי "אמנם זו היתה שנה נהדרת למניות, אך גם האג"ח הקונצריות השיאו תשואה נאה בעקבות הצפי לעלייה באינפלציה. אנחנו מגדירים בבית את תשואת האג"ח כ'נס פח השמן', מאחר שבניגוד למניות אף אחד לא חזה או קיווה שדווקא הרכיב הזה יניב תשואה של עד 10% בשנה".

מה היה הפספוס שלכם השנה?

"תשואת החסר של אסיה הפתיעה אותנו. הגדלנו מעט חשיפה בתחילת השנה לאסיה וזה לא הועיל לקרן. האנרגיה הירוקה גם לא עבדה השנה, השוק העדיף להשקיע באנרגיה פוסילית שנפגעה משמעותית יותר במשבר. ניתן לטעון שהאנרגיה הירוקה זיהמה את התיק. אני עדיין חושב שזה תחום טוב ועל כן אנחנו שומרים חשיפה אליו. המכפילים (FFO) של חלק מהחברות בתחום משקפים היום רווחיות הגיונית יותר של בין 3 ל־4 שנים קדימה".

ב־2020 הקרן שלכם מוקמה בשליש התחתון עם תשואה של 4%. שיניתם את המתודולוגיה בעקבות זאת?

"חשוב להסתכל על תשואות של קופות גמל על פני שנים. אני חושב שהתשואה של 2020 נבעה מכך שקנינו מניות קצת מוקדם מדי, אבל הפירות של המהלך הבשילו השנה".

2020 היתה גם שנה של הנפקות חדשות בשוק המקומי. האם הן עזרו לכם להגדיל את התשואה?

"לא. השוק התאפיין בהנפקה של חברות איכותיות אבל גם בכאלה שלא היו צריכות להגיע לשוק והירידה החדה בשווי של חלקן כמה חודשים לאחר ההנפקה מעידה על כך. שיטת ההנפקות בישראל עברה לשיטה של מכרז מפלה שמאפשר השתתפות של שחקנים מעטים, בעיקר מוסדיים שנהנים מעדיפות במחיר במכרז. אלו יודעים שלמניות יהיה ביקוש טכני בעקבות כניסה למדדים בהמשך, ומוכרים אותן בשווי גבוה מערכן. כך המשתתפים בהנפקה מרוויחים על חשבון שאר המשקיעים הרגילים. השיטה עזרה לשוק ההון לצמוח אבל יש לה בעיות. לכן לדעתי במכרז הראשוני צריך לקבוע שיהיו יותר משתתפים".

האתגר של השווקים: המחיר

מה לגבי השנה הבאה?

"התשואה של 2021 היא חד־פעמית ולא תחזור. אנו מאמינים כי ב־2022 שוקי המניות יתכנסו לתשואה חד־ספרתית גבוהה. ההנחה שלנו היא שהכלכלה תמשיך לצמוח אבל בשיעורים קטנים יותר. האתגר של השווקים הוא המחיר ולא הכלכלה. רמת המחירים התייקרה בשנה האחרונה - זה נכון לגבי המניות, לגבי מרווחי אג"ח קונצרני ואנחנו מרגישים את זה גם במחירים היומיומיים שיוצרים אינפלציה. האתגר בשנה הבאה הוא גם העלאות הריבית של השוק והפסקת התמיכה של הבנק המרכזי, מדובר ברוח נגדית לשווקים. אם הכלכלה תהיה סבירה והעלאות הריבית יהיו מדידות והאינפלציה נשלטת שוק המניות ישרוד את השנה הבאה והשווקים יהיו סבירים".

תסתפקו בתשואה של 6% בשוק המניות שנה הבאה?

"כן, אחרי שנה כזו, 7%-6% זה מספיק". 

ההעדפות של מיטב דש

הקרן של מיטב דש היא הסגנית ל־2021 והמצטיינת מבין הקרנות הגדולות, שמנהלות יותר מ־7 מיליארד שקל. הקרן, בניהולו של גיא מני, עלתה ב־15.37%. התשואה החזויה של הקרן שמנהלת 10.5 מיליארד שקל לדצמבר נאמדת ב־1.55%. את 2020 סיימה הקרן עם תשואה של 6.2%, התשואה הגבוהה ביותר מבין הקרנות הגדולות. הקרן של מיטב דש מוטה לשוק המניות המקומי עם חשיפה גבוהה למניות הבנקים בהם פועלים, לאומי ודיסקונט, ולמניות נדל"ן בהן דמרי. בחו"ל מעדיף מנהל הקרן מניות עם תזרים הכנסות קבוע כמו קורנית ו־ICL (כי"ל). 

במקום השלישי נמצאת הקרן של מור עם תשואה של 14.7%. הקרן, בניהול אורי קרן, נמצאת בצמרת זה השנה השנייה ברציפות לאחר שב־2020 הניבה את התשואה הגבוהה ביותר - 14.2%. בעקבות זאת מור הפכה להיות המגייסת הגדולה בשוק הגמל וקרן ההשתלמות שלה צמחה מ־2 מיליארד שקל ל־6 מיליארד שקל.

סין פגעה באלטשולר שחם

2021 לא היתה השנה של אלטשולר שחם, בית ההשקעות בעל קרן ההשתלמות הגדולה ביותר, עם נכסים שנושקים ל־70 מיליארד שקל. הקרן של אלטשולר שחם חתמה את 2021 עם תשואה של 10.5%, תשואה גבוהה מאוד בשנים רגילות, אבל מאכזבת לעומת תשואה שנתית ממוצעת של יותר מ־14% בענף. התשואה הנמוכה יחסית בקרן של אלטשולר שחם, שסוגרת את טבלת התשואות, הפכה אותה לקרן עם הניודים (מעבר של חוסך מחברה אחת לאחרת) השליליים הגבוה ביותר. כמו כן איבדה החברה את ראשות הטבלה בתשואה לשלוש שנים, לאחר שהחזיקה בתואר זה במשך זמן רב, והפסידה אותו כעת לקרן ההשתלמות של מיטב דש.

תשואת החסר של הקרן נבעה בעיקר מהחשיפה של אלטשולר שחם לשוק הסיני בכלל ולחברות ענק סיניות כמו עליבאבא וטנסט בפרט, בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה. שוק המניות הסיני רשם תשואה שלילית השנה בעקבות קשיים שהערים הממשל הסיני על חברות הטכנולוגיה הגדולות במדינה כדי להחליש את כוחן. בחודשים האחרונים שינה אלטשולר שחם את השקפתו בנוגע לחברות הטכנולוגיה ובתוך כך חיסל את השקעתו גם בחברת עליבאבא ועבר להשקיע בעיקר במדדים כלליים על שוקי המזרח.

תגיות