אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעל השליטה העתידי באיילון ישלם לה עד 3 מיליון שקל אמיל וינשל | צילום: ורדי כהנא

בעל השליטה העתידי באיילון ישלם לה עד 3 מיליון שקל

אמיר וינשל, בעל השליטה בווישור שרכשה את השליטה באיילון, ישלם את הסכום על התקופה שבה כיהן כמנכ"ל איילון. הסכום יושב לאחר הליך גישור בין וינשל לאיילון, בנוגע לכספים אותם נדרשו לשלם לרשות המסים

06.01.2022, 07:20 | אלמוג עזר

אם יצליח להתגבר על המכשול שמציב בפניו חוק הריכוזיות, במהלך השנה הקרובה אמיל וינשל יהפוך לבעל השליטה בחברת הביטוח איילון , שבעבר כיהן כמנכ"ל שלה. אולם עוד לפני כן, הוא יידרש להחזיר לה 2‑3 מיליון שקל.


קראו עוד בכלכליסט:

השבוע הוציאה חברת איילון אחזקות, החברה־האם הציבורית של חברת הביטוח הפרטית איילון, זימון לאסיפת בעלי מניות, שעל סדר יומה אישור פשרה משפטית בינה לבין וינשל. הפשרה נוגעת לכספים שחייבים הצדדים למס הכנסה ולכספים שכבר שולמו לרשויות המס על תקופת כהונתו של וינשל כמנכ"ל איילון ביטוח, בין השנים 2012 ו־2015.

במסגרת הפשרה ישיב וינשל לאיילון 2‑3 מיליון שקל, כשמיליון שקל יועברו על ידי החברה למס הכנסה. התשלום יבוצע עד חודש מרץ 2022. לאחר התשלום תוכל איילון לקבל החזר מס של 2.6 מיליון שקל (ששילמה בעשור הקודם), בהתאם להסכם שחתמה עם רשויות המס. זאת, מאחר שווינשל יוותר על זכויות המע"מ ממס הכנסה. בסופה של הפשרה, בין וינשל, איילון ורשויות המס, איילון תיהנה מסכום של עד 4.6 מיליון שקל שיוזרמו להונה העצמי. 

אמיל וינשל, בעל השליטה בווישור
, צילום: ורדי כהנא אמיל וינשל, בעל השליטה בווישור | צילום: ורדי כהנא אמיל וינשל, בעל השליטה בווישור
, צילום: ורדי כהנא

הפשרה נחתמה לאחר תהליך גישור בין הצדדים, בהובלת השופט בדימוס יצחק ענבר. בשנים שבהן כיהן וינשל כמנכ"ל איילון, שכרו שולם דרך דמי ניהול לחברת הייעוץ שלו. לפי איילון, במסגרת יחסי העבודה בין הצדדים הוסכם כי לא התקיימו בין וינשל לבין איילון הסכמי עובד־מעביד, וחברת הייעוץ תישא על עצמה את התחייבויות מס הכנסה וביטוח לאומי. בעקבות דרישת תשלום מע"מ ומס הכנסה, שהתקבלו באיילון מרשויות המס לאחר עזיבתו של וינשל את התפקיד, פנתה חברת הביטוח לווינשל כדי שזה יסגור את חובותיו וישיב לה את המע"מ ששילמה עבור העסקתו.

וינשל סירב, בטענה כי הסכם סיום עבודתו לווה בהתחייבויות שהיו לאיילון כלפיו ובתמורה החברה גם סילקה את כל ההתחייבויות שהיו לה בגין העסקתו. בנוסף, טען וינשל כי לוי רחמני, יו"ר איילון לשעבר ובעל השליטה של החברה, שנפטר ב־2019, אישר שהסכם סיום ההעסקה ממצה כל טענות עתידיות כספיות שיהיו לחברת הביטוח נגדו. 

כמו כן, הסביר וינשל כי עלויות שכרו כללו מע"מ וכל ניסיון של חברת הביטוח לדרוש זאת בחזרה אינו הוגן. שני הצדדים לא הגיעו לידי הסכמות ועל כן פנו לבית משפט.

וינשל: "לנושא אין קשר לעסקת ווישור־איילון"

נכון לאוקטובר 2021, הסכום שאותו דרשה איילון מווינשל צמח לכמעט 10 מיליון שקל, בעקבות ריבית והצמדה. 8.2 מיליון שקל עבור מס בין השנים 2012 ו־2015, עוד 1.5 מיליון שקל עבור 2016 ו־200 אלף שקל עלויות משפט. איילון היתה מוכנה לוותר על הסכום ששילמה לרשות המסים, במידה שווינשל היה משיב לה את עלויות המע"מ בגין תקופת העסקתו, שמסתכמות ב־5.7 מיליון שקל.

האפשרות להפחתת הסכום נוצרה בעקבות פתיחת ערוץ מקביל של איילון מול רשויות המס. רשות המסים הגיעה לפשרה עם איילון, שאושרה במרץ 2021 בבית המשפט, להפחית את תשלום המס של חברת הביטוח ל־6 מיליון שקל. רשויות המס אף אפשרו הפחתה נוספת לחובות של וינשל, במידה שזה ישלם בתוך שנה את חובותיו ויוותר על המע"מ. במקרה כזה, הסכום היה מופחת ל־4.6 מיליון שקל. עתה הפשרה הסופית בין הצדדים גורסת כי וינשל יחזיר עד 3 מיליון שקל לאיילון.

מאמיל וינשל נמסר בתגובה: "מדובר במחלוקת שנתגלעה לפני כמה שנים, ושהתעכבה, בין היתר, בשל הסדרה של הצדדים מול רשויות המס. הנושא הועבר להליך של גישור אצל השופט המומחה בדימוס, כב' השופט ענבר (סגן נשיא בימ"ש המחוזי בתל אביב), במטרה להגיע לפשרה, וכן על מנת שמר ענבר יכריע בנושא, וימליץ כיצד ראוי לסיים את הנושא בצורה הוגנת. יודגש, כי לנושא זה, שלגביו ניתן גילוי נרחב בדו"חות הכספיים של איילון זה כמה שנים, אין כל קשר לעסקת ווישור־איילון".

כאמור, הפשרה בין וינשל לאיילון נעשית למעשה בין החברה לבין הרוכש העתידי שלה. בסוף יוני 2021 נחתמה אחת העסקאות המפתיעות בשנים האחרונות בענף הביטוח הישראלי. חברת הביטוח הדיגיטלית ווישור, שבשליטת וינשל (65.7%), שמכהן גם כיו"ר שלה, הודיעה שתרכוש את איילון בשליטת יורשי לוי רחמני. 

ווישור, שהוקמה רק ב־2018 ובעת העסקה הונה העצמי הסתכם ב־115 מיליון שקל בלבד, התחייבה לרכוש את השליטה (50.4%) בחברת הביטוח בתמורה ל־354 מיליון שקל. בהמשך, וינשל צירף את חברת קיסריה של משפחת ברק כדי לעזור במימון העסקה. קיסריה תרכוש 17% ממניות איילון אחזקות לפי שווי דומה, והשתיים יחזיקו ב־67% מאיילון. בנוסף, קיסריה תרכוש 17% מווישור עצמה, מה שיגדיל בעקיפין את הנתח שלה באיילון. עסקה זו התקבלה בהפתעה בענף מאחר שזו היתה העסקה הראשונה של המשפחה בענף הביטוח הישראלי. העסקה אמורה להיות מושלמת עד חודש מאי.

עם זאת, בפני העסקה עומד מכשול בדמות דרישת רשות ני"ע להתייחס לחוק הריכוזיות, שכן בשל חברה־בת של איילון ביטוח שהנפיקה אג"ח, הרכישה יוצרת פירמידה בת שלוש שכבות שנחשבות לציבוריות, ואסורה על פי חוק הריכוזיות. על מנת להשלים את העסקה, וינשל יידרש למצוא פתרון לסוגיה הזו.

ווישור צללה ב־31% מאז חתימת העסקה

כך או כך, נראה כי המשקיעים אינם אופטימיים במיוחד לגבי העסקה המדוברת. מאז החתימה על ההסכם בין החברות, מניית ווישור צללה ב־31% ושווי השוק שלה עומד על 276 מיליון שקל. מניית איילון אחזקות ירדה ב־6% בתקופה הזו ושווי השוק של החברה עומד 500 מיליון שקל ‑ כ־200 מיליון שקל פחות מהשווי שבה ווישור רכשה את השליטה בה. זאת, בשעה שמדד חברות הביטוח עלה ב־22%.

תגיות