אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם זוהר לוי מזקק עוד סיבוב פיננסי או בדרך להשתלט על פז זוהר לוי יו"ר סאמיט

האם זוהר לוי מזקק עוד סיבוב פיננסי או בדרך להשתלט על פז

בשל דרישת רשות ני"ע דיווחה סאמיט שבשליטת לוי כי היא מחזיקה ב־4% מחברת האנרגיה והקמעונאות, עם אופציה להגדלת חלקה. ללוי יש היכולת הפיננסית להשתלט על פז, אך ככל הנראה הוא בונה על רווח גדול ומהיר, כמו זה שאיתו נפרד מכלכלית ירושלים

09.01.2022, 23:07 | גולן חזני

ממאבקים שהתרחשו בדירקטוריון, דרך הקרב על רכישת השליטה ועד למיזוג הענק עם פרשמרקט שהושלם בשבוע שעבר, חברת האנרגיה והקמעונאות פז לא מפסיקה לספק כותרות לשוק ההון המקומי. היום היא סיפקה למשקיעים אחת נוספת.


קראו עוד בכלכליסט:


דיווח משותף לה ולחברת הנדל"ן סאמיט שבשליטת זוהר לוי (45.4%) חשף כי לוי, באמצעות החברה שבשליטתו, מחזיק בנתח של כ־4% ממניות פז, וכן בנגזרים פיננסיים ביחס למניות שמהוות 2.7% מכלל מניות החברה. כלומר, ללוי וסאמיט יש אפשרות להגדיל את אחזקתם בפז ל־6.7% — שתציב את סאמיט כבעלת המניות הגדולה בפז שאינה גוף מוסדי (ראו תרשים). 

הדיווח לציבור נעשה בשל דרישה של רשות ני"ע בראשות ענת גואטה. "למיטב הבנתה של סאמיט, הגם שהמניות הכפופות לעסקאות הנגזריים הפיננסים אינן בבעלותה, הרי שעל פי עמדת רשות ניירות ערך, סאמיט עשויה להיחשב כמחזיקה לעניין חוק ניירות ערך במניות אלו, ולפיכך היא דיווחה למען הזהירות על הפיכתה לבעלת עניין בפז", לשון הדיווח.



משנודע שלוי הוא בעל עניין בפז, מניית חברת האנרגיה והקמעונאות שמנוהלת על ידי ניר שטרן התחילה לרוץ מעלה. את יום המסחר סיימה המניה בעליות של 7.7% - העלייה החדה במדד ת"א־125, שסיים את היום בירידה של 0.65%, והעלייה השנייה בגובהה של מניית פז עצמה בשנה האחרונה — ופז סיימה את יום המסחר בשווי שוק של 4.75 מיליארד שקל.  

את הזינוק במניית פז ניתן לקשור ללוי עצמו, שכן מרגע שנודע דבר היותו בעל מניות בפז, החלו להתרוצץ שמועות שלוי לוטש עיניים לשליטה בחברה שנסחרת ללא גרעין שליטה מאז שצדיק בינו הפיץ את המניות שלו בבורסה ב־2016 בעקבות חוק הריכוזיות שאילץ אותו לבחור בין האחזקה שלו בפז לשליטה שלו בבנק הבינלאומי. אולם ככל הנראה, לוי לא רוקם השתלטות על פז, אלא בונה על סיבוב פיננסי או תשואה יפה שתניב לו האחזקה. כך או כך, מדובר באיתות למשקיעים שלוי צופה אפסייד למניית פז.

המשקיעים יכולים להסתמך על הרקורד של לוי, שכבר ביצע סיבוב פיננסי מוצלח על חברת הנדל"ן כלכלית ירושלים (שכיום נקראת קבוצת מבנה, לאחר שהתמזגה עם החברה־הבת שלה מבני תעשייה), שגם היא נסחרת כיום ללא גרעין שליטה. 

כלכלית ירושלים היתה בשליטתו של אליעזר פישמן ויצאה מידיו בסוף 2015 בעקבות פשיטת הרגל שלו. מניות השליטה של פישמן בחברה עברו לבנק לאומי, בשל חוב של 2 מיליארד שקל כלפיו. לאומי לא הצליח למכור את השליטה לגורמים שאיתם ניהל משא ומתן, ובהם האחים נקש ויו"ר בנק הפועלים לשעבר שלמה נחמה, אבל הבנק גם לא היה מעוניין להזרים כסף לחברה שכרעה תחת חוב של 3 מיליארד שקל. לכן החליט המנכ"ל דודו זבידה לנקוט צעד דרמטי. במרץ 2016 הוא יצא לגיוס ענק של 750 מיליון שקל, סכום זהה לשווי השוק של החברה באותה עת, בהנפקת מניות בשיעור השווה ל־50% ממניות כלכלית ירושלים. לוי, באמצעות סאמיט, רכש מניות ב־230 מיליון שקל בהנפקה והגיע לאחזקה של 20% בחברה. 

זוהר לוי, בעל השליטה בסאמיט זוהר לוי, בעל השליטה בסאמיט זוהר לוי, בעל השליטה בסאמיט

גם באותה העת רבים העריכו שפניו של לוי לשליטה בחברת הנדל"ן, בין היתר משום שהוביל לתחלופה משמעותית בדירקטוריון לאחר שהגיע לאחזקה המדוברת בחברה, אולם בסופו של דבר המהלך לא יצא לפועל, ככל הנראה גם על רקע חוק הריכוזיות שהיה מונע ממנו לבצע את ההשתלטות הזו. 

לאחר שלא הצליח לבצע גם הצעת רכש ל־40% ממניות החברה־הבת מבני תעשייה, לוי מכר את הנתח המרכזי של האחזקה שלו (12%) לאיש העסקים דוד פורר, הבעלים של ניו־פארם וכיום בעל המניות הגדול בקבוצת מבנה (18.7%), בתמורה ל־265 מיליון שקל. העסקה בוצעה לפי מחיר של 8.8 שקלים למניה, בעוד לוי רכש את המניות לפי 5.91 שקלים למניה — אפסייד של 49%, חצי שנה בלבד לאחר שלוי רכש את המניות.

בינואר 2018 מכר לוי כמעט את כל יתר המניות שלו לפי מחיר של 9.45 שקלים למניה — נמוך ב־7% מהמחיר בבורסה באותה העת אך גבוה ב־60% מהמחיר שבו רכש את המניות בהנפקה של כלכלית ירושלים — ובתמורה כוללת של 150 מיליון שקל. כך, שלוי נפרד מההשקעה בחברת הנדל"ן ברווח של כ־200 מיליון שקל, וזאת בתוך פחות משנתיים. 


תחנת דלק של פז , שאטרסטוק תחנת דלק של פז | שאטרסטוק תחנת דלק של פז , שאטרסטוק

לוי כבר ביצע שינוי גדול אחד בסאמיט  

אם לוי מתכנן להשתלט על פז באמצעות סאמיט, אז נראה שיש לו היכולת הפיננסית לעשות זאת. סאמיט נסחרת בבורסת ת"א לפי שווי שוק של 5 מיליארד שקל, גבוה מזה של פז, ונכון לסוף הרבעון השלישי, האמצעים הנזילים שלה הסתכמו ב־2.4 מיליארד שקל והחוב הפיננסי נטו עמד על 523 מיליון שקל בלבד. 

לאחרונה כבר ביצעה סאמיט שינוי כיוון משמעותי. בחודש יוני האחרון מכרה החברה את מרבית הנכסים שלה בגרמניה, שהיתה מדינת הפעילות העיקרית שלה, לקרן בינלאומית בתמורה לכמיליארד יורו. הכסף שימש אותה על מנת לשים במרכז תשומת הלב מדינה אחרת — ארה"ב. מחודש אפריל 2021 ועד למועד פרסום הדו"חות של הרבעון השלישי בתחילת דצמבר האחרון השקיעה סאמיט 2.2 מיליארד דולר ברכישת נכסים בניו יורק. מרבית הסכום, 1.6 מיליארד דולר, הושקעה ברכישת בניניי מגורים שבהם 2,500 דירות. היתר הושקע ברכישת 14 נכסים מסחריים ששטחי ההשכרה שלהם מסתכמים ב־600 אלף מ"ר.

בשבוע שעבר השלימה פז את המיזוג עם רשת הקמעונאות פרשמרקט, שאותה רכשה ב־1.6 מיליארד שקל בעסקת מזומן ומניות, מה שהוביל לכך שפרשמרקט נמחקה מהמסחר. כמו כן, פז הגישה טיוטת תשקיף לרשות ני"ע על מנת לפצל את פעילות בתי הזיקוק, שמסבה לה הפסדים כבדים, לחברה נפרדת. 


תגיות