אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך לפירוק דואופול הבשר: יבוא חופשי בפתח פרה אומללה בתעשיית הבשר | צילום: ים בלום

בלעדי

בדרך לפירוק דואופול הבשר: יבוא חופשי בפתח

לידיעת תנובה ודבאח: רשות התחרות מצאה שהצעת החוק לביטול המשלוחים החיים, שגורמים סבל רב לפרות ולכבשים בתעשיית הבשר, עלולה לפגוע בהיצע ולהוביל להתייקרות. הרשות מציעה לבטל מכסים על יבוא בשר טרי: “יש להסיר חסמים”

10.01.2022, 06:00 | נורית קדוש

בדרך לפירוק דואופול הבשר: עו"ד מיכל כהן, שמונתה אתמול על ידי הממשלה לממונה על התחרות, לא עוצרת בשוק התה, ופועלת לפרק את דואופול תנובה-דבאח בשוק הבשר. 

דו"ח שהכינה רשות התחרות, והגיע ל”כלכליסט”, מצא כי ביטול המכס על יבוא בשר טרי יאפשר יבוא חופשי של בשר טרי וייתן מענה לבעיית ההיצע ומגוון הספקים - שעלולה להיווצר מהצעת החוק לביטול המשלוחים החיים של פרות וכבשים בתעשיית הבשר. 


קראו עוד בכלכליסט:

הדו"ח, שהוכן לצורך בחינת ההשפעה האפשרית של הצעת החוק של ח"כ יסמין סאקס, צופה כי ביטול המשלוחים החיים עלול לפגוע בהיצע ובעקבות כך יוביל לעליית מחירים, ולכן הציג שורת צעדים שיאפשרו להתגבר על הפגיעה ולהגדיל את התחרות בטווח הארוך.


מיכל כהן, הממונה על התחרות, צילום: אביגיל פפרנו-באר מיכל כהן, הממונה על התחרות | צילום: אביגיל פפרנו-באר מיכל כהן, הממונה על התחרות, צילום: אביגיל פפרנו-באר


"אנו סבורים כי במצב הקיים בישראל, ובלי שהוסרו חסמי היבוא, איסור על משלוחים חיים יגרום לירידה בהיצע הבשר הטרי בישראל ויעלה את מחיר הבשר לצרכן. זאת מפני שכיום מרבית העגלים הנשחטים בישראל מיובאים כעגלים חיים מאוסטרליה ומאירופה, ולכן הגבלת היצע העגלים תגרום לירידה בהיצע הבשר הטרי", הוסבר בדו"ח. "כדי להימנע מפגיעה בתחרות בשוק הבשר הטרי בישראל ובצרכן, אנו סבורים כי יש לנקוט כמה צעדים שמטרתם הסרת חסמי יבוא: ביטול המכס על יבוא בקר טרי, בחינת הארכת חיי המדף של בשר טרי, הכשרת שוחטים מוסמכים אשר יוכלו לבצע שחיטה כשרה בחו"ל ובחינת הקלות ברגולציה על יבוא בשר טרי, כיוון שהרפורמה ביבוא לא תחול על בשר טרי".

גישה תקיפה יותר

שוק הבשר הטרי בישראל מתאפיין בריכוזיות גבוהה, ונשלט על ידי תנובה ודבאח, שעל פי דו”ח רשות התחרות מ־2016 עמד על 77%, והן היחידות הפעילות בכל מקטעיו: אספקה, פיטום, שחיטה ושיווק. לצדם בית מטבחיים חיפה, שאחז ב־18% מהשוק. באותו דו”ח ציינה הרשות כי מדובר בשוק שניתן לשקול בו את הקביעה כי מתקיימת בו קבוצת ריכוז. זאת לאחר כמה פניות שהגיעו לרשות בבקשה לבחון אפשרות לפירוק האינטגרציה האנכית בין מקטעים שונים בשרשרת הייצור. הממונה באותם ימים בחרה להסתפק בהמלצות אחרות להגברת התחרות, כמו הימנעות מחלוקת מכסות יבוא לתנובה ולדבאח. 



בדיון שהתקיים בחודש שעבר בוועדת הכלכלה כבר נשמעה גישה תקיפה יותר מכיוון הרשות. מיכל כהן, הממונה על התחרות, חשפה בדיון כי המליצה להחיל את רפורמת היבוא גם על בשר, נוכח המחירים הגבוהים שמשלם הצרכן בישראל. הדברים נאמרו בתגובה לשאלת יו"ר הוועדה מיכאל ביטון מדוע לא הוכרז מונופול בשוק הבשר. "מדוע לא הוכרז מונופול בשוק הבשר? יש קרטל בשוק הזה לפי האחזקות של היבואנים?". כהן השיבה כי אינה יודעת “על קרטל ולא על מונופול. יש שני שחקנים שזה דואופול". ביטון הוסיף ושאל, “למה לא הוכרז דואופול ולא טופל?". כהן השיבה: "אנחנו מטפלים בהפרות חוק, ולא יודעים בשוק הזה על הפרות חוק. אנחנו חושבים שצריך להחיל רפורמה ביבוא גם על הבשר, ואמרנו את זה בשלב החקיקה".  

הצעת החוק של סאקס, שהוגשה חמש פעמים בשנים האחרונות על ידי חברי כנסת שונים, קובעת כי כמות העגלים החיים המיובאים לשחיטה בישראל תפחת בהדרגה ב־25% בכל שנה עד שתופסק. ההצעה היתה אמורה לעלות אתמול לוועדת שרים, אך המועד נדחה כדי להגיע להבנות עם כל הצדדים. "יש לנו השבוע דיון עם משרד הכלכלה בנושא, ואנחנו לא רוצים להעלות את ההצעה לפני שנגיע להבנות עם כלל הגורמים, ובהם משרדי החקלאות, החוץ, הבריאות ועוד", אמרה סאקס. לדבריה, מגדלי הבקר לבשר לא מתנגדים למהלך, בכפוף להגדלת שטחי המרעה ושינוי תקנה בת חמישה עשורים הנוגעת לשטח הגידול המינימלי לפרה. לדברי יהונתן הירשפלד, מנכ"ל ארגון מגדלי הבשר לבקר, ביטול המשלוחים החיים יקרה במקביל לפתיחת השוק ליבוא בשר מצונן, ולכן מחייב מנגנון פיצוי למגדלי הבקר. 


צילום: ים בלום צילום: ים בלום צילום: ים בלום

ואכן, כדי להגביר את התחרות בענף, החל משרד הכלכלה ב־2015 לחלק מכסות ליבוא בשר טרי בפטור ממכס העומד על 12%. המכסות הוגדלו באופן הדרגתי, ובשנה החולפת עמדה הכמות על 17.5 אלף טונות, אך אין בה די כדי לענות על מלוא הביקוש בשוק. בנוסף לכך בחינת הרשות העלתה כי המחיר הסיטונאי של בשר טרי מיבוא נמוך מבשר טרי מייצור מקומי. ביטול המכס על יבוא בשר טרי לישראל יאפשר יבוא חופשי של בשר טרי, ייתן מענה לבעיית ההיצע, ועשוי גם להגדיל את מגוון הספקים.

חיסכון בעלויות הטסה

כדי לאפשר יבוא בשר טרי, הוארכו ב־2017 חיי המדף של בשר בקר טרי בוואקום מ־45 יום ל־85 יום. הארכת חיי המדף של בשר טרי בוואקום, שאותה מגדירה הרשות "מבורכת", אפשרה יבוא של בשר טרי בהובלה ימית, שזולה יותר מהטסה, גם מדרום אמריקה. כעת טוענים ברשות שבעולם ניתן לשווק בשר בקר טרי גם לתקופה של עד כ־120 ימים. צעד נוסף שנדרש כחלק מהסרת החסמים נוגע להגדלת מספר צוותי השחיטה ובחינת שימוש בצוותים מקומיים, באמצעות שימוש בגופי כשרות זרים. פתרון זה עשוי אף להוביל לחיסכון משמעותי בעלויות ההטסה והשהייה של צוותי השחיטה. 

תגיות