אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרנות ההון סיכון מטיפות לגיוון, אבל שיעור הנשים אצלן הכי נמוך סיוון שמרי דהן, יו"ר Power in diversity ושותפה מנהלת בקומרה | צילום: קומרה קפיטל

בלעדי

קרנות ההון סיכון מטיפות לגיוון, אבל שיעור הנשים אצלן הכי נמוך

סקר בקרב מאות חברות מעלה שהנתונים עגומים על הגיוון התעסוקתי בהייטק לא משתפרים: נשים כמעט ולא מועסקות בתפקידים טכנולוגיים והן מאיישות פחות מרבע מהתפקידים הניהוליים. הכי גרוע בקרנות הון סיכון: רק 15% שותפות

10.01.2022, 06:00 | מאיר אורבך

תעשיית ההייטק הישראלית נהנית מתדמית נוצצת ומצליחה, אך לאחרונה גוברים הקולות המבקרים אותה על חוסר הגיוון התעסוקתי שלו. 

טענות המבקרים מקבלות כעת רוח גבית, מנתוני סקר שעשתה יוזמת Power in diversity, הפועלת עם קרנות הון סיכון וסטארט־אפים לקידום גיוון והכללה, שמראה שהנשים נשארו מאחור ולא היו שותפות לשנים הנפלאות של ההייטק.


קראו עוד בכלכליסט:


המחקר, שבחן 424 סטארט־אפים ו־70 קרנות הון סיכון עם פעילות בישראל, העלה שמתוך החברות שנבדקו שיעור הנשים מכלל העובדים עומד על 33%. 


לא שותפות לפריחת ההייט ק,  לא שותפות לפריחת ההייט ק לא שותפות לפריחת ההייט ק,


עוד עולה, שמידת ייצוג הנשים תלויה בגודל החברה - חברות גדולות מציגות שיעור נשים כללי גבוה יותר (36%) מאשר חברות קטנות (30.6%), שם תהליכי גיוון עלולים להיות מאתגרים יותר. הסיבות לכך מגוונות ותלויות בעובדה שלחברות גדולות יש מערך תפעול רחב יותר ומשאבים גדולים יותר הממוקדים בגיוס. כמו כן ישנו צורך ביותר תפקידי HR, משפט, פיננסים ותפקידים תומכים, שלרוב מאויישים על ידי נשים.

התחום הכי בעייתי בייצוג נשים הוא קרנות הון הסיכון. אחוז הנשים השותפות מתוך 70 הקרנות שנבדקו עומד על כ־15% בלבד - מתוך 195 שותפים, רק 29 הן נשים. כאשר בוחנים את אחוז הנשים המשקיעות, המספר נמוך בהרבה ועומד על 9% בלבד.

אחוז הנשים העוסקות בתפקידים טכנולוגיים עומד על 27% בלבד, ומשתנה בהתאם לתחום שבו פועלת החברה. באשר לנשים המאיישות תפקידים ניהוליים (C level, VP, Directors) שיעורן מגיע ל־23.4% בלבד - פחות מרבע ממקבלי ההחלטות.


סיון שמרי דהן קומרה קפיטל, צילום: קומרה קפיטל סיון שמרי דהן קומרה קפיטל | צילום: קומרה קפיטל סיון שמרי דהן קומרה קפיטל, צילום: קומרה קפיטל


תעשיית הבריאות הדיגיטלית מציגה את הנתונים החיוביים ביותר על ייצוג נשי עם יותר מ־60% מהחברות בתחום המציגות 45% נשים ויותר ולפחות 35% נשים בתפקידי מפתח. התעשיות המציגות את הנוכחות הנשית הדלה ביותר הן הסייבר, האוטומוטיב, האלקטרוניקה והטלקומוניקציה עם מספרים של 27.3%, 24.3%, 20.8% ו־18% בהתאמה.

בנוסף, תחת הקטגוריה של נשים בתפקידי מפתח ונשים בתפקידים טכנולוגיים, נבחרו שלושת החברות המציגות את הנתונים המרשימים ביותר והן: Tipalti, Minute Media וPlank המציגות נתונים מרשימים וחריגים של נשים בתפקידים טכנולוגיים. החברות המובילות בייצוג נשים בתפקידים ניהוליים הן Darrow, Papaya Global וZencity עם 50%, 48% ו־47% בהתאמה.

"מלכוד בלתי אפשרי"

בשיחה עם "כלכליסט" אומרת סיוון שמרי דהן, שותפה מנהלת בקומרה קפיטל ויו"ר משותפת ביוזמה, "כולנו מודעים למחסור של נשים בתעשיית הון הסיכון. יש הרבה נשים טובות ומוכשרות בתעשייה. אני לא חושבת שצריך לעשות אפליה מתקנת, הבעיה היא בתפיסה כיום של השותפים בתוך הקרנות, עם איזה סוג של ניסיון קודם משקיע צריך לבא איתו. משקיעים חדשים יותר לא צריכים לבוא עם אותו ניסיון. אחרי אוורגרין ולפני שהקמנו את קומרה הלכתי לראיונות בשתי קרנות וכולם אמרו לי שרוצים לצרף שותפה והם רצו ניסיון כשותפה בקרן אחרת ורוצים שיהיה לה ניסיון בהובלת חברה לאקזיט מאוד מוצלח. זה מלכוד בלתי אפשרי". "אני חושבת שיש מודעות ויש רצון לצרף נשים שותפות. זה ייקח עוד כמה שנים", היא אומרת, "צירוף הנשים נעשה מעט מדי ולאט מידי. היוזמה שלנו מנסה להשפיע גם על חברות להעסיק יותר נשים. אנחנו רואים שחברות שמקפידות על גיוון מצליחות הרבה יותר מחברות אשר אינן מקפידות על כך".

Power In Diversity הוקמה ביוזמת אלן פלד, שותף מייסד בווינטג׳ פרטנרס. קובי סמבורסקי שותף מייסד בגלילות קפיטל ושמרי דהן מכהנים כיו"רים משותפים של היוזמה. רשימת הקרנות התומכות ביוזמה ומסייעות בפעילות כוללת בין היתר את פיטנגו, ויולה, קרן אלה, FX SVB, Hearst Ventures New Era, BRM, Grove, DTCP, Maor ventures ועוד.

תגיות