אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת ג'וקוביץ': כן, צריך להציק לספורטאים לא מחוסנים נובאק ג'וקוביץ' זכה ברולאן גארוס | AFP

פרשנות

פרשת ג'וקוביץ': כן, צריך להציק לספורטאים לא מחוסנים

נובאק ג'וקוביץ' אולי ישחק באליפות אוסטרליה הפתוחה אבל הוא שוב נחשף כאידיוט והקהל יהיה עוין מאוד כלפיו

10.01.2022, 09:20 | אוריאל דסקל

כמעט כל הספורטאים שחלו בקורונה דיווחו על ירידה ביכולות שלהם. יוזואה קימיך, קשר באיירן מינכן שהיסס להתחסן, נדבק בקורונה וסובל מחור בריאה. הוא טען שהוא מתחרט על כך שלא התחסן; פאולו דיבאלה, חלוץ יובנטוס, היה אחד מהשחקנים המוכרים הראשונים שנדבקו בווירוס ודיווח - אחרי חזרתו למגרשים: "אחרי חמש דקות של תנועה על המגרש, הייתי חייב להפסיק לרוץ. התקשתי לנשום"; ג'ייסון טייטום, כוכב בוסטון סלטיקס, סיפר שהוא צריך משאף כדי להתמודד עם הקושי הנשימתי. כוכבי כדורסל אחרים גם כן דיווחו על בעיות נשימה ואנרגיות ירודות. 

גם אחרי תקופת החלמה ארוכה, ספורטאים שנדבקו בקורונה לפני החיסון, חוו ירידה בביצועים. לפי נתונים שאספו במגזין "האקונומיסט"', כדורגלנים שחלו בקורונה שיחקו פחות דקות והשלימו פחות מסירות. לפי מחקר אמריקאי (של שירותי הבריאות בלוס אנג'לס), שחקני NBA שנדבקו וחלו בקורונה (לפני החיסון) שיחקו פחות דקות והאחוזים מהשדה שלהם נפגעו גם.


נובאק ג נובאק ג'וקוביץ' הפסיד US open גמר | AFP נובאק ג


ואולם, אחרי שהספורטאים התחסנו, החזרה מהמחלה והבידוד הרבה יותר קלה. צריך לחכות לנתונים המלאים אבל כרגע נראה שכדורסלנים ב-NBA חזרו מבידוד ורשמו שיאים אישיים והופעות מרשימות במשחקי החזרה שלהם למגרשים. בכדורגל לא נראה שגל ההדבקות הנוכחי פגע קשות בביצועי שחקנים מחוסנים.  

עניין החיסונים אינו עניין של דעה, הוא עניין של מדע. והמדע מצביע על כך שהחיסונים הם יעילים והפכו את הקורונה למחלה פחות מסוכנת ומאיימת. לפי ניתוח חדש של ה-CDC מבין 1,228,644 המחוסנים בארה"ב עם בוסטר, רק 185 (0.015%) חוו מחלת קורונה קשה (בארה"ב, יש כ-20 אלף חולים קשה במחלה ועוד כ-120 אלף מאושפזים עם המחלה). רק 36 (0.0033%) מתו מהמחלה (רק אתמול מתו מהקורונה כ-400 איש לא מחוסנים בארה"ב).

בקיצור, הנתונים מלמדים שהחיסון הוא בטוח ומאוד אפקטיבי.

 אנשים שמסרבים להכיר במדע הזה ומסרבים להתחסן, פשוט לא אמורים ליהנות מאותם תנאים של אנשים שפועלים לפי המדע, מתחסנים, מורידים את הסיכון עבור הקהילה שלהם ומפחיתים את העומס על הרופאים המותשים אחרי שנתיים של התמודדות עם מגפה.

זה מוביל אותנו לדיון הער שנוצר בעקבות ההחלטה היום של בית המשפט באוסטרליה לאפשר לנואבק ג'וקוביץ' הלא מחוסן לשחק באליפות אוסטרליה הפתוחה. ג'וקוביץ', שהתנהל כמו מטומטם כשארגן וניהל טורניר טניס בשיא מגפת הקורונה ובהמשך גם הפך לנציג של מתנגדי החיסונים, חשב שמגיע לו להיכנס לאוסטרליה לאחר שנדבק בקורונה ב-16 בדצמבר (למרות שהיה חיובי הגיע לאירועים - לפי הטוויטר שלו). אבל באוסטרליה לא קיבלו את הפטור שלו מבידוד בכניסה באופן מיידי. הוא נאלץ לחכות מספר ימים בבידוד, לקחו ממנו את החפצים האישיים והדרכון ורק אחרי דיון בבית המשפט, הוא קיבל אישור להיכנס לאוסטרליה. אמנם לא הצליחו למנוע ממנו להתחרות באליפות אוסטרליה הפתוחה אבל הקשו עליו את הכניסה עד שהוכיח שהוא לא מסוכן לטניסאים אחרים ולעובדים באצטדיונים באוסטרליה. "החוקים הם החוקים" הסביר סקוט מוריסון, ראש ממשלת אוסטרליה. "באוסטרליה יש את שיעורי המוות הנמוכים ביותר מקורונה וזה בגלל החוקים". 

מתנגדי החיסונים כמובן חוגגים את הצלחת הערעור של ג'וקוביץ' אבל העובדה היא שרק אדם אחד הקשה על כניסתו לאוסטרליה וגרם לכל האירוע הזה לקרות - והאדם הזה הוא נובאק ג'וקוביץ'. סביר להניח שהוא גם יסבול מקהל מקומי מאוד עוין. אם היה מתחסן, היה נכנס בלי כל הדרמה ומתחיל את ההכנה שלו לטורניר בלי בעיות. החוקים הם החוקים.

ג'וקוביץ' לא מיוחד. ספורטאים שהם מתנגדי חיסונים יפגעו בסיכויי ההצלחה שלהם, בקבוצותיהם וגם בארנקם. הם יצטרכו לחשוב טוב מאוד אם התנגדות למדע כל כך עקרונית עבורם ששווה להם להפסיד כסף ומעמד בגללה.

מתנגדי חיסונים יש גם בפרמיירליג ובליגות הבכירות בארה"ב - כשהבולט מביניהם הוא קיירי אירווינג. אירווינג, רכז ברוקלין נטס, לא יוכל לשחק העונה במשחקי בית של קבוצתו בגלל חוקים שמונעים ממנו לשחק בניו יורק - הוא יפסיד העונה בסביבות 50% משכרו (כ-17 מיליון דולר). חוקים דומים גרמו לרוב הכדורסלנים שסירבו להתחסן, להתחסן - כולל אנדרו וויגנס שחווה עונה שיא בגולדן סטייט ווריירס. בפרמיירליג שחקנים שיסרבו להתחסן עשויים למצוא את עצמם מחוץ למסעות מחוץ לבריטניה ולבלות את זמנם בבידודים אינסופיים (כרגע, 1 מכל 6 שחקני פרמיירליג לא מחוסן באופן מלא). ליברפול, למשל, הודיעה ששחקנים לא מחוסנים לא יוחתמו בקבוצה. אם אתה כדורגלן לא מחוסן, סביר להניח שיהיה לך פחות ביקוש, מה שיוריד לך את השכר ויפגע לך בהזדמנויות להתקדם.


קיירי אירווינג , צילום: רויטרס קיירי אירווינג | צילום: רויטרס קיירי אירווינג , צילום: רויטרס

עד כה, נראה שההגבלות על הלא מתחסנים בספורט עובדות. בפרמיירליג, למשל, הארכת הבידודים ללא מתחסנים הובילה לעלייה מ-64% מהשחקנים שהתחסנו בזריקה הראשונה ל-84% (הליגה הודיעה ש-84% מהשחקנים "התחילו את המסע לחיסון").

גם מחוץ לספורט, ההגבלות על בלתי מחוסנים עובדות - ואין שום סיבה לוותר עליהן. 

למשל, בקוויבק, קנדה, הוחלט בתחילת 2022 שבלתי מחוסנים לא יוכלו להיכנס לחנויות אלכוהול וקנאביס. אחרי ההודעה הזו, מספר המתחסנים בחיסון הראשון קפץ פי 4. עמנואל מאקרון, ראש ממשלת צרפת, אמר שהוא רוצה "לעצבן" את הבלתי מחוסנים ולהגביל כמה שיותר את הכניסה שלהם למסעדות, ברים ובתי קפה. למרות התנגדות נרחבת לפעולות הללו של הממשלה הצרפתית, בצרפת כ-75% מהאוכלוסיה מחוסנת - יותר מארה"ב (62%) והממוצע של האיחוד האירופי (68%). 

למרות שהם עושים הרבה בלאגן, מתנגדי החיסון האמיתיים הם בשוליים של החברה - וטוב שכך. הבעיה היא שבעזרת שקרים, פייק ניוז ורעש בלתי פוסק במדיה החברתית, הם גורמים לאנשים רבים להסס במדע המבוסס. ולכן צריך לדחוף את המהססים להתחסן - לפעמיים על ידי הגבלות, בטח על הגבלות מותרות כגון לשבת במסעדות, לקנות אלכוהול בחנות או להתחרות על שיא עולם בזכייה בגרנד סלאמים. 


תגיות