אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפתח למינויים וכיבודים: יותר מ־60 מועמדים במרוץ לניהול רשות החברות מימין: חזי ליפשיץ, מיכל רוזנבוים ועידן מועלם | צילום: אלעד מלכה

בלעדי

המפתח למינויים וכיבודים: יותר מ־60 מועמדים במרוץ לניהול רשות החברות

בנציבות שירות המדינה החל מיון המועמדים. הביקוש למשרה נובע מהשפעת הרשות על מינוי עשרות דירקטורים ויו”רים בחברות ממשלתיות

11.01.2022, 06:02 | צבי זרחיה

למעלה מ־60 מועמדים הגישו ביום ראשון השבוע את מועמדותם למשרת מנהל רשות החברות הממשלתיות, כך נודע ל”כלכליסט”. בין המועמדים הבולטים: עו"ד מיכל רוזנבוים, מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות עידן מועלם, וסמנכ”ל משרד האנרגיה חזי ליפשיץ. מספר המועמדים הגדול יהפוך את הליך הבחירה לארוך וצפוי שיארך למעלה מחודש.


קראו עוד בכלכליסט:


נציבות שירות המדינה החלה אתמול בתהליכי בדיקה של כל המועמדים, ורק לאחר מכן יתברר כמה מהם אכן עונים על הקריטריונים של תנאי הסף. עם אישור תנאי הסף, יובאו הנתונים בפני ועדת האיתור בראשה עומד מנכ"ל משרד האוצר רם בלינקוב, וחבריה הם: הממונה על מערכת הביטחון בנציבות שירות המדינה חגית רשף, ונציג ציבור - גיא רוטקופף, לשעבר מנכ"ל משרד המשפטים המשמש כמנכ"ל איגוד חברות הביטוח. לוועדת האיתור יש אפשרות לקבוע את מי מהמועמדים היא רוצה לראיין, והאם יש צורך לקיים להם מבחנים נוספים. 


מימין: חזי ליפשיץ, מיכל רוזנבוים, עידן מועלם, צילום: אלעד מלכה מימין: חזי ליפשיץ, מיכל רוזנבוים, עידן מועלם | צילום: אלעד מלכה מימין: חזי ליפשיץ, מיכל רוזנבוים, עידן מועלם, צילום: אלעד מלכה


ברשות החברות עצמה מועסקים כ־70 עובדים, ותקציבה עומד על כ־27 מיליון שקל בלבד. אבל הביקוש למשרת המנהל מוסברת בכוחה הרב של הרשות ובהשפעתה, בין היתר, על מינוים של עשרות דירקטורים ויו"רים ב־70 החברות הממשלתיות המעסיקות כ־60 אלף עובדים. בימים אלה מקדמת הרשות את הקמת נבחרת הדירקטורים החדשה לחברות ממשלתיות. שר האוצר והשר המופקד על החברה הממשלתית חותמים על מינוי הדירקטורים.

מסיבה זו, ככל הנראה, דרש ליברמן במו"מ הקואליציוני את החזרתה לאוצר של רשות החברות ממשרד ראש הממשלה שאליו הועברה בממשלה הקודמת והיתה תחת אחריותו של השר דודי אמסלם (הליכוד). עם החזרת הרשות לאוצר, בקיץ 2021, מינה ליברמן את בלינקוב כממלא מקום מנהל הרשות. עם זאת, בלינקוב לא עוסק במינויים בחברות הממשלתיות עצמן. מינוי בלינקוב כממלא מקום נבע מכך שמשרת מנהל הרשות אינה מאוישת במינוי קבוע מאז דצמבר 2020, עת פרש ינקי קוינט שמונה לתפקיד מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל. 

בין דרישות הסף הנוכחיות לתפקיד ראש הרשות: תואר אקדמי ראשון, רצוי בתחומי הכלכלה, המשפט או מדיניות ציבורית, או בתחומים רלבנטיים אחרים; 10 שנות ניסיון בתחום כלכלי או מסחרי או ביקורת או פיקוח על תאגידים או משפט תאגידי וכן 5 שנות ניסיון בתפקידי ניהול בכירים בשירות הציבורי או בתאגיד בעל היקף עסקים משמעותי. הניסיון יכול להיות חופף או מצטבר. לבעלי תואר שני או שלישי תופחת תקופת הניסיון הנדרשת בשנה אחת. חלופה שנייה היא 10 שנות ניסיון בתפקידי ניהול בכירים בשירות הציבורי או בתאגיד בעל היקף עסקים משמעותי, וכן 5 שנות ניסיון בתחום כלכלי או מסחרי או פיקוח על תאגידים או משפט תאגידי.

ליברמן דרש בקיץ האחרון מנציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ לאפשר לכל מי שהגיש בסוף 2020 מועמדות למשרת מנהל הרשות - ההליך הוקפא אז בשל הקדמת הבחירות - להגיש את המועמדות מחדש. אך הרשקוביץ סירב לכך. בעקבות כך, כפי שנחשף ב”כלכליסט” לפני כמה חודשים, פנה ליברמן בעניין זה אל היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שפסק בסופו של דבר כי בסמכותו של הרשקוביץ לקבוע את תנאי הסף. יצוין כי לחצים כבדים מופעלים על משרד האוצר במינוי מנהל הרשות. אולם, ליברמן ובלינקוב אמרו בחודשים האחרונים שיפעלו לאייש את המשרה במינוי מקצועי. 

רוזנבוים ומועלם הגישו את מועמדותם לתפקיד המנהל כבר בסוף 2020. רוזנבוים, בעלת משרד עורכי דין, היא בעלת 5 תארים אקדמיים, התמחות בממשל תאגידי, ניהול תהליכים רגולטוריים, והופעה בוועדות הכנסת ובמשרדי הממשלה. היא מעניקה ייעוץ משפטי לתאגידים ציבוריים גדולים בתחומי המשפט המינהלי תאגידי ובכלל זה רגולציה, חקיקה, ביקורת,  ועוד. בין הממליצים שלה: קובי בר נתן, הממונה על השכר באוצר; מרדכי כהן, לשעבר מנכ"ל משרד הפנים, השופטים בדימוס ורדה אלשיך, ודוד חשין וגם פרופ' אסף מידני ופרופ' שרון חנס.

מועלם הוא בעל תואר מוסמך במינהל עסקים ובמשפטים, ובוגר במשפטים. מסוף 2018 הוא משמש כמנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות (חמ”ת). בין ממליציו: פרופ' מידני, רו"ח סמי בקליש שהיה מנכ"ל הכנסת, ובעבר חבר דירקטוריון החמ"ת, ועו"ד תמים עבד אלחלים המשמש כיו"ר ועדת הביקורת וחבר דירקטוריון החמ"ת. בחמ"ת דחו בעבר טענות לכך שדו"חות ביקורת בחברה התייחסו לתפקודו של מועלם.

חזי ליפשיץ משמש כיום כסמנכ"ל משרד האנרגיה, אשתקד כיהן כמנכ"ל המשרד למשאבי המים, שנסגר עם הקמתה של הממשלה הנוכחית. בעבר עבד ברשות החברות ככלכלן. הוא בעל תואר ראשון במדעי המחשב, ומינהל עסקים ובעל תואר שני במינהל עסקים מימון ומינהל עסקים. 


תגיות