אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
26 חברות ישתתפו בפיילוט לייצור חשמל סולארי על גבי שטחים חקלאיים פעילים שדה סולארי | צילום: רום כרמי

26 חברות ישתתפו בפיילוט לייצור חשמל סולארי על גבי שטחים חקלאיים פעילים

את הפיילוט מובילים משרדי האנרגיה והחקלאות ובו ייבחן ייצור החשמל הסולארי בקרקעות חקלאיות בשטח כולל של 1,800 דונם ברחבי הארץ. הצלחתו תביא לרווח כפול: שיפור תוצרת חקלאית וייצור חשמל ירוק

11.01.2022, 12:52 | ענת רואה

משרדי האנרגיה והחקלאות מוציאים לדרך את הפרויקט לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת המשולב בגידולי חקלאות.


קראו עוד בכלכליסט:


משרד האנרגיה הודיע השבוע על אישור 26 בקשות של חברות שונות להשתתפות במחקר כחלק מפיילוט, שבו ייבחן ייצור החשמל הסולארי בקרקעות חקלאיות פעילות בשטח כולל של 1,800 דונם. במסגרת הפיילוט ייוצר חשמל בהספק של עד 100 מגה וואט.

בין 26 החברות שהצעותיהן אושרו: צבר סולאר, אגרילייט, נקסטקום, דוראל, רימון אנרגיה, שיכון ובינוי אנרגיה סולגרין ומספר חברות נוספות. 

הפיילוט  נועד לבחון את התנאים שיבטיחו את הצלחת הדו השימוש באופן המיטבי מעל מגוון של גידולים חקלאיים ברחבי הארץ, על ידי ביצוע מחקר חקלאי לאיתור התנאים האופטימליים למתקני אגרו וולטאי, כגון סוג הגידולים, גובה המתקן, תנאי האקלים וכו'. 

למרות שמחקרים דומים כבר נעשו במדינות שונות בעולם, בישראל החליטו שלא להסתמך על הידע בעולם בנימוק שהוא מצומצם ונמצא גם כן בשלבי ניסוי, ולבחון את הגידולים ותנאי האקלים הקיימים בישראל. לפי משרד האנרגיה, הפיילוטים שיוצאים לדרך יהפכו את ישראל להיות מובילה מבחינת הידע בתחום.

ייצור החשמל מעל גידולים חקלאיים מיועד לאפשר דו-שימוש בקרקע ולהביא לרווח כפול: גידול מזון תוך יצירת יתרונות טכנולוגיים שונים ובהם הצללה במקומות בהם קרינת השמש הגבוהה מזיקה ובכך לשפר את התוצרת. במקביל ניתן לייצר חשמל מאנרגיה מתחדשת וללא פליטת גזי חממה. 

במסגרת הפיילוט, ניתנה מכסה לפרויקטי חלוץ בתעריף של 20.91 אגורות לקוט"ש. מתקנים אגרו-וולטאים קטנים רשאיים להשתלב גם בהסדרת הרשות למתקני ייצור בשימוש דואלי למתקנים עד 630 קילו וואט. שבתעריף גבוה יותר.


שדה סולארי, צילום: רום כרמי שדה סולארי | צילום: רום כרמי שדה סולארי, צילום: רום כרמי


ההצעות הזוכות כוללות הקמת מתקני פיילוט בשלל אזורים ברחבי ישראל, כמו: הגולן, מבואות החרמון, מטה יהודה, עמק הירדן, חבל אילות, עמק המעיינות, הגליל העליון, הנגב ועוד. גם גידולי החקלאות שישולבו במתקנים המוצעים מגוונים, וביניהם: מטעים, גידולי שדה, פרחים, תבלינים, כרמים ועוד. את הפרויקטים הזוכים ילוו חוקרי אקדמיה מ-12 מוסדות מחקר ברחבי הארץ.


קארין אלהרר, שרת האנרגיה, אוראל כהן קארין אלהרר, שרת האנרגיה | אוראל כהן קארין אלהרר, שרת האנרגיה, אוראל כהן


שרת האנרגיה קארין אלהרר מסרה: "היכולת לייצור תמהיל אנרגיה מגוון וירוק למדינת ישראל תלויה במידה רבה ביכולתנו לחשוב ביצירתיות ולקדם פתרונות המעודדים שימוש כפול בקרקע". שר החקלאות עודד פורר ציין כי "מדובר בפיילוט שייטיב עם החקלאות הישראלית על ידי מקסום רווחי החקלאים, שימור קרקע חקלאית ושילוב של העשייה החקלאית עם קידום יעדי האנרגיה ושימור הסביבה של ישראל".



תגיות