אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ענקיות הטכנולוגיה רוצות מונופול על הידע, והכלי היחיד מולן הוא הגנה באמצעות פטנט הגנה באמצעות פטנט | shutterstock

ענקיות הטכנולוגיה רוצות מונופול על הידע, והכלי היחיד מולן הוא הגנה באמצעות פטנט

אחד מהרגעים המאושרים ביותר בחייו של סטארטאפ, הוא מכירה של החברה לאחת מענקיות הטכנולוגיה. אך מה קורה כאשר ענקית טכנולוגיה מנסה לייצר לעצמה מונופול על הידע, על חשבון חברות קטנות ממנה בהרבה?

13.01.2022, 10:52 | בשיתוף קבוצת ארליך

על מנת להכין את החברה להתמודדות פוטנציאלית מול התנהלות דורסנית של ענקית טכנולוגיה, הכלי החשוב ביותר הוא הגנה על הקניין הרוחני.

בעולם בו השווי המצטבר של 5 החברות השולטות בעולם הטכנולוגיה (גוגל, אמאזון, אפל, מיקרוסופט ופייסבוק) עומד על כ-7.5 טריליון דולר, כל חברה, החל מסטארטאפ צומח ועד לחברה בסדר גודל בינוני, צפויה לעמוד מול משימה קשה במאבק ראש-בראש מול ענקית טכנולוגיה שהחליטה לנכס לעצמה את הידע והחדשנות בתחום.

ענקיות הטכנולוגיה , shutterstock ענקיות הטכנולוגיה | shutterstock ענקיות הטכנולוגיה , shutterstock

ענקיות הטכנולוגיה משקיעות הון גדול ומאמצים ניכרים בלובי שלהן מול גורמי הכוח, בניסיון ליצור סביבת שוק בה הן יכולות להחזיק במונופול על הידע.

עבור יזמים קיימים מעט מאוד כלים להתמודד עם החברות הגדולות, כאשר הדרך היחידה להגן על עצמם הוא להגיש בקשה לפטנט. "המטרה היא להציב את אותה חברת ענק בנקודה שמקשה עליה", אומר רועי מלצר, מנהל תחום טכנולוגיות מחשוב בקבוצת ארליך, הפועלת בתחום הקניין הרוחני והפטנטים בארץ ובעולם. "ליצור מצב בו יש לחברת הענק סיבה לפנות אל היזם במקום לבעוט אותו מהשוק בלי להתייחס אליו". מלצר מדגיש גם כי "גם אם יש למישהו פטנט שהוא לא מיישם אותו, זה לא אומר שאין לו הגנה. אי היישום לא מעיד כלום על הכוונה של החברה".

לענקיות הטכנולוגיה יש לובי המתוקצב בנדיבות, אשר מייצר יח"צ ותדמית ציבורית, "מה שעשוי להוציא את הרוח מהמפרשים של החברות הקטנות והממציאים", אומר מלצר. "במקרים רבים הכוח היחיד של אותן חברות הוא הגנה של פטנט".

הגנה באמצעות פטנט, shutterstock הגנה באמצעות פטנט | shutterstock הגנה באמצעות פטנט, shutterstock

התדמית של הענקיות נסדקת, והן מתחילות לשלם את המחיר

בשנים האחרונות התדמית של ענקיות הטכנולוגיה נסדקת, בעיקר מול הרגולטורים וגורמי הממשל, בהיבטים של שימוש בפרטים אישיים, צעדים מונופוליסטיים והגבלים עסקיים. "מתברר שאפשר לעבוד על חלק מהאנשים חלק מהזמן, אבל לא על כל האנשים כל הזמן", אומר מלצר. "בעולם רואים שהענקיות מתחילות לשלם. בזמן האחרון האחיזה שלהן בבית המשפט יורדת, והן מתחילות להפסיד, גם בתיקים של קניין רוחני".

בחודש מארס 2021, למשל, פסק בית המשפט בארה"ב כי אפל צריכה לשלם 308 מיליון דולר לחברת PMC על הפרת פטנט הקשור לניהול זכויות דיגיטליות. PMC, המתמחה בהסכמי רישוי, תבעה את אפל ב-2015 בטענה כי שירות ה-iTunes מפר שבעה פטנטים רשומים שלה. לאחר שאפל הצליחה להגן על עצמה בעתידה במשרד הפטנטים האמריקאי, בית המשפט לערעורים הפך את אותה החלטה מקורית. PMC הגישה תביעות דומות על הפרת פטנטים נגד חברות נוספות ביניהן גוגל, אמאזון ונטפליקס.

במקרה נוסף של מאבק נגד ענקית טכנולוגיה, נרשמה לאחרונה התפתחות גם בתביעה של יצרנית הרמקולים האמריקאית Sonos נגד גוגל על הפרת פטנטים. באוגוסט 2021, שופט מטעם ועדת המסחר של ארה"ב קבע כי גוגל אכן הפרה 5 מהפטנטים של Sonos. אם פסיקה זו תתקבל בביקורת המלאה של ועדת המסחר, גוגל עשויה לעמוד מול איסור גורף למכירת הרמקולים החכמים שלה ושאר המוצרים החכמים שלה בארצות הברית. עם זאת, ברוב המקרים בית המשפט קובע פיצויים על המוצרים שנמכרו עד כה וכופה הסכם תמלוגים על מכירת מוצרים בעתיד - זאת בתנאי שהועדה אכן תקבל את טענותיה של סונוס. לטענת סונוס, כבר ב-2016 הזהירה את גוגל כי היא משתמשת בפטנטים שלה, וחזרה על האזהרות ב-2018 וב-2019. גוגל, מצידה, הגישה תביעות נגד על הפרת פטנטים מצד סונוס, כך שהמקרה עדיין רחוק מסיום.

חדשנות טכנולוגית, shutterstock חדשנות טכנולוגית | shutterstock חדשנות טכנולוגית, shutterstock

איך ההייטק הישראלי יכול למקסם את הרעיונות שלו?

"ליזמים הישראלים יש בעיה, כי הם גמדים מול הגופים הגדולים האלו", אומר מלצר. "לכן, חשוב למקסם את היתרונות של היזמים ולשאוף לקבלת ההגנה הרחבה ביותר על ליבת החדשנות של ההמצאות שלהם, כדי ליצור מחסום עתידי מול התנהלות הענקיות הגלובליות. מה הטעם בזה שאנחנו סטארטאפ ניישן אם בסוף גוגל או אפל יעשו מה שירצו עם נכסי היזמים וידרסו אותנו?"

אחת הדוגמאות הבולטות ביותר מהתקופה האחרונה היא התביעה של היזמים והאחים בן ודן וולך, ישראלים לשעבר הפועלים בבריטניה ובארה"ב, נגד אפל על הפרת פטנט. בנוסף, טענו האחים כי החברה הסירה את האפליקציה שפיתחו מחנות האפליקציות שלה במקביל להשקת הפיצ'ר שנגנב מהם.

תחילת המקרה ביוני 2019, אז צפו האחים באירוע ההכרזה של אפל בכנס המפתחים השנתי שלה. החברה הציגה פיצ'ר חדש בשם With Apple, אשר לטענת האחים נגנב מהאפליקציה שהם פיתחו, בשם BlueMail, אשר מיועדת למכשירים של אפל. מספר ימים לאחר מכן, אפל הסירה את האפליקציה שלהם מחנות האפליקציות של מחשבי ה-Mac. כעת נמצאים האחים בעיצומה של תביעה נגד אפל, על הפרת הפטנט וניצול הכוח המונופוליסטי שלה בשוק כדי לפגוע במוצר שפיתחו. האחים תובעים מבית המשפט למנוע מאפל נקיטת צעדים מונופוליסטיים נוספים בשוק הדוא"ל, פיצויי נזיקין והכרזה על ה-App Store בתור מונופול.

הפיצ'ר העומד במרכז התביעה, אשר פותח ב-2018 ורשום בתור פטנט השייך לאחים וולך, הוא Share Email, המאפשר לשלוח מכתבי דוא"ל בצורה אנונימית, על מנת להימנע מהסכנה של קבלת ספאם בחזרה. האחים וולך הם יזמים ותיקים אשר מכרו עוד ב-2006 חברה שהקימו בתמורה ל-160 מיליון דולר, ועומדים כיום בראש הסטארטאפ Blix, אשר עומד מאחורי BlueMail.

מלצר מסכם ואומר כי "אם אפילו חברה גדולה המגלגלת מיליוני דולרים מתקשה, צריך להבין עד כמה קטן הסיכוי של ממציא קטן מול חברות הענק. כל זה מראה על החשיבות המכרעת של ההגנה על הרעיון, בתור הכנה לכל תרחיש עתידי". עם זאת, על רקע המגמה הנוכחית והביקורת הגוברת על ענקיות הטכנולוגיה, אשר מתחילות לשלם על ההתנהלות הדורסנית שלהן, "ההחלטה להגיש בקשה לפטנט מביאה לסיכוי ממשי לשכבת הגנה במידת הצורך", אומר מלצר.












תגיות