לא רק התפלה: הוועדה לתשתיות לאומיות אישרה תוכנית לשמירה על משאבי המים הטבעיים
למרות הכמויות הגדולות של מי שתייה המופקים במתקני ההתפלה, מקורות המים הטבעיים של ישראל נחשבים נכס אסטרטגי, בטוח ואמין. התוכנית שאושרה מיועדת לאפשר תפוקת 130 מיליון קוב מי שתייה בשנה
הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) במינהל התכנון, בראשות עו"ד שלומי הייזלר, החליטה שלשום (יום ב') לאשר את התוכנית לשמירה על משאבי המים הטבעיים של ישראל. תוכנית זו כוללת בין היתר את קידוחי מי השתייה של ישראל ומתקנים להעשרת מי תהום (תת"ל/ 100).
קראו עוד בכלכליסט:
התוכנית מאפשרת תפוקה של כ-130 מיליון קוב של מי שתייה, ומטרתה להבטיח את שמירת מקורות המים הטבעיים ואספקתם הרציפה. זאת כדי לשמר מקור מים שאיננו תלוי בהתפלת מי ים. מרבית התוכנית תבוצע בידי חברת המים הלאומית מקורות.
כיום משקי הבית בישראל מקבלים ברובם מים מותפלים, אולם גם לאחר כ-15 שנים של התפלה מסיבית, האקוויפרים הם עדיין מקור מים גדול ביותר, ומהווים כמחצית מסך המים הנצרכים בארץ. הפקתם נחשבת זולה ופשוטה יותר, ויתרון נוסף שלהם לעומת מים מותפלים הוא שהם מכילים את כלל המינרלים החיוניים לגוף האדם ולבריאותו, ובמקרה חירום מהווים מקור אספקת מים בטוח ואמין.
כיום קיימים בארץ כ-1,400 קידוחים פעילים. עם זאת, סקרי סיכונים שנערכו באזורי הקידוחים הקיימים הראו כי כשליש מהקידוחים הפעילים בגליל המערבי וכמחצית מקידוחי שפלת לוד עתידים להיגרע ממערכת ההפקה בתוך כעשור, בעיקר עקב זיהומים או תוכניות תקפות שלא מאפשרות את המשך תפקוד הקידוחים.
תקנות בריאות העם שנחקקו בשנות ה-80 של המאה הקודמת ואזורי מגן נותנים הגנה חלקית למי השתייה, אולם בשל הפיתוח הגדל באזורים רגישים הידרולוגית קידוחים רבים נמצאים בסכנת זיהום או התיישנו, ונוצר צורך בהבטחת שטחים רגישים הידרולוגית שישמשו להעתקת הקידוחים ולהקמת קידוחים חדשים.
התוכנית כוללת כ-125,000 דונם, רובם ככולם בשטחים פתוחים, שנקבעו על פי שיקולים הידרולוגיים בחמישה מתחמים: שלושה באקוויפר ההר: מתחמי ראש העין, שפלת לוד ולהבים; ושניים באקוויפר החוף: מתחמי מנשה ושקמה. במתחמים אלה קובעת התוכנית מגבלות בנייה ופיתוח שמטרתם למנוע זיהום מי תהום, ומסמנת בהם איתורים להקמת 103 קידוחים.
מתכננת הוועדה לתשתיות לאומיות במינהל התכנון, נאוה אלינסקי רדאעי, מסרה: "מדובר בתוכנית חשובה ביותר למשק המים, המבטיחה רציפות אספקת מים לטווח ארוך למען הדורות הבאים. לאחר התיישנות קידוחי המים, שחלקם מתפקדים כבר 70 שנה וחלקם נכלאו בלב אזורי פיתוח, יש לשמור על המתחמים שקבענו בתוכנית תת"ל/ 100 בחירוף נפש".