אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התחזית: ערפל האומיקרון ישבש את הצמיחה קניון ריק משבר כלכלי קורונה | צילום: חיים הורנשטיין

התחזית: ערפל האומיקרון ישבש את הצמיחה

הבנק העולמי מעדכן את תחזיות הצמיחה בעקבות התפרצות האומיקרון, ומסמן האטה עולמית; בין הסיכונים ב־2022: צווארי בקבוק בשרשראות האספקה והמשך היחלשות של מנועי הצמיחה ארוכי הטווח; מומחי הבנק מתריעים מפני הקושי של כלכלות מתפתחות להתאושש

13.01.2022, 06:00 | אדריאן פילוט

העלייה בקצב ההדבקה בשבוע האחרון - שתורגמה מיידית לזינוק במפלסי הלחץ של פקידי משרד הבריאות - גרמה לקברניטי המשק למהר ולשגר לחלל האוויר שלל אמירות מרגיעות לגבי הפגיעה הצפויה של גל האומיקרון בכלכלה המתאוששת של מדינת ישראל. 


קראו עוד בכלכליסט:


ראשון היה שר האוצר אביגדור ליברמן שהכריז כי מצבו של המשק מצוין ושאין סיבה לעצב מתווה פיצויים כללי כמו ב־2020. "גם אם חצי מיליון איש ייכנסו לבידוד זה 5% מהאוכלוסייה. אפילו אם 30% מהאוכלוסייה יהיו בבידוד, אין סכנה למשק ולתפקודו", אמר ליברמן. 


שר האוצר אביגדור ליברמן. האמירות האופטימיות על מצב הכלכלה היו מוקדמות מדי, צילום: יואב דודקוביץ שר האוצר אביגדור ליברמן. האמירות האופטימיות על מצב הכלכלה היו מוקדמות מדי | צילום: יואב דודקוביץ שר האוצר אביגדור ליברמן. האמירות האופטימיות על מצב הכלכלה היו מוקדמות מדי, צילום: יואב דודקוביץ


בכירים באוצר ששוחחו עם "כלכליסט" רק חיזקו את דבריו של השר, זאת אף שכבר שלשום בערב גיבשו "מתווה בזק" בעלות של רבע מיליארד שקל לפיצוי עצמאים שעד כה לא זכו לסיוע בגין בידודים, והרחיבו את הפיצוי לשכירים. לאחר מכן קבע נגיד בנק ישראל אמיר ירון, בדיון שנערך בוועדת הכספים של הכנסת, כי גל האומיקרון "אינו אירוע מאקרו". כלומר, אין לו השלכות מאקרו־כלכליות ותקציביות משמעותיות, וכי עד כה, בעקבות גל האומיקרון, איבד המשק רק מיליארד שקל. מדובר בסכום זעום עבור כלכלה ששווה כמעט 1.5 טריליון שקל.

כמה גורמים בממשלה, בשוק ההון וגם במגזר העסקי סברו כי אמירותיהם של האוחזים בהגה כלכלת ישראל היו מעט מוקדמות מדי, אופטימיות מדי, ויש גם שטענו - זחוחות מדי. אתמול היה זה הבנק העולמי - אחד הארגונים הכלכליים הבינלאומיים החשובים ביותר - שפרסם את תחזית הצמיחה שלו לשנת 2022 ו־2023 עם מסר מאוד לא אופטימי. במרכזו: איתות ברור כי הכלכלה הגלובלית נכנסת לתקופה של האטה מובהקת, גם בגלל האומיקרון, שמככב בדו"ח.


התחזית העולמית,  התחזית העולמית התחזית העולמית,


"לאחר התאוששות בצמיחה הגלובלית של 5.5% בשנת 2021, הצמיחה העולמית צפויה להאט באופן ניכר בשנת 2022 — לרמה של 4.1%, האטה המשקפת התלקחויות מתמשכות של נגיף הקורונה, ירידה בתמיכה הממשלתית והמשך שיבוש צווארי הבקבוק בשרשראות האספקה", כותבים כלכלני הבנק העולמי אשר חוזים כי בשנת 2023 קצב הצמיחה יאט עוד לרמה של 3.2% בלבד. מדובר בהורדה של התחזית הקודמת ב־0.2 נקודות אחוז. 

לגבי הכלכלות המתקדמות, גם כאן יש הורדה בתחזיות לצמיחה של 3.8% השנה ורק 2.3% ב־2023. הורדה שמובלת על ידי צפי להאטה חריפה יותר בשני הגושים הכלכליים העיקריים - ארה"ב (0.5 נקודת אחוז למטה) ואירופה. הדבר חייב להטריד את הישראלים, שכן מדובר בשני שוקי היעד המרכזיים של היצוא הישראלי, לרבות ההייטק, מנוע הצמיחה המרכזי של המשק. הבנק העולמי גם הוריד את תחזית הצמיחה של סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, ב־0.3 נקודות אחוז.

כלכלני הבנק העולמי מזכירים כי האטה בצמיחה החלה כבר בסוף 2021 על רקע התפרצות גלי הדלתא והאומיקרון. "חלק ניכר מההאטה העולמית שבאה לידי ביטוי בתחזית המעודכנת מוסבר על ידי האטה בכלכלות הגדולות", נכתב בדו"ח. 

נחיתה קשה בכלכלות המתפתחות

והנה ההסבר המרכזי של הבנק העולמי לפסימיות: "סיכונים שונים מעיבים על התחזיות, לרבות שיבושים בו־זמניים בגלל גל האומיקרון; צווארי בקבוק נוספים בשרשראות האספקה; התפרצות אינפלציונית על רקע זינוק בציפיות לאינפלציה; לחץ פיננסי; אסונות אקלים נוספים; והמשך ההיחלשות של מנועי צמיחה ארוכי טווח". עוד הם מתריעים מפני תרחיש של "נחיתה קשה" בכלכלות המתפתחות, שכן במדינות אלו נותר מעט מקום להמשך התמיכה הממשלתית ושיעורי ההתחסנות נותרו נמוכים יותר. 

ובהקשר של פסימיות שהגל הזה הצליח להצית כותבים בדו"ח את הדברים הבאים: "ההשפעה השלילית של המגפה על ההון האנושי עלולה להיות גדולה מהצפוי אם הכישורים וההשכלה יתנוונו כתוצאה מאבטלה כרונית וסגירה ממושכת של בתי ספר ושאר מוסדות ההשכלה. יתרה מכך, האטה בביקושים המצרפיים והידוק התנאים הפיננסיים (התייקרות של הכסף כתוצאה מהעלאת ריבית - א"פ) עלולים להכביד על אמון העסקים, לצמצם עוד יותר את ההשקעות ואת צמיחת הפריון על ידי פגיעה בנכונות לאמץ טכנולוגיות חדשות".


נגיד בנק ישראל אמיר ירון, רויטרס נגיד בנק ישראל אמיר ירון | רויטרס נגיד בנק ישראל אמיר ירון, רויטרס


ניכר כי גל האומיקרון המתפשט בקצב מהיר ביותר הוא הגורם המרכזי שסימנו כלכלני הבנק העולמי, ככזה שיכול "להרוס את החגיגה" ולשבש את הכלכלה הגלובלית. לפי המודלים שלהם, החרפה של הגל הזה עלולה לחתוך 0.2 נקודות אחוז מהצמיחה העולמית (לרמה של 3.8%) במקרה האופטימי (פגיעה דומה לגלים האחרונים), אך הפגיעה עלולה להתעצם לרמות של 0.7 נקודות אחוז (צמיחה של 3.4%) בתרחיש הפסימי (עצירה בפעילות בדומה לזו שנרשמה בתחילת שנת 2020). לגבי המדינות המפותחות, שישראל חלק מהן, הפגיעה יכולה לנוע בין 0.1 ל־0.5 נקודת אחוז. בבנק העולמי גם מנסים להסביר מדוע הגל הזה, באופן ספציפי, העמיק את הפסימיות הכללית: "הופעתו של זן האומיקרון מדגישה כיצד גל נוסף של קורונה והמשך גישה לא אחידה לחיסונים יכולים לתרום להעמקה נוספת של הנזק הכלכלי שגרמה המגפה".

האומיקרון יזרז את העלאת הריבית

כלכלני הבנק העולמי ממשיכים לתאר תחזיות פסימיות. "ההאטה בצמיחה הגלובלית ב־2022 עלולה להיות חדה יותר אם ההתפשטות המהירה של האומיקרון תכריע את מערכות הבריאות ותגרום להטלה מחדש של מגבלות קשוחות על הכלכלות הגדולות בעולם. שיבושים כלכליים המונעים על ידי האומיקרון עלולים להפחית את הצמיחה העולמית כבר השנה, שיבושים שעלולים גם להחמיר עוד את צווארי הבקבוק בשרשראות אספקה ולהחריף את הלחצים אינפלציוניים", מסבירים שם, ומוסיפים כי אותה התפרצות עלולה לחייב בנקים מרכזיים לזרז את העלאות הריבית ובכך לעכב את הצמיחה.

לצד האומיקרון ש"גנב" את הצגה, כלכלני הבנק העולמי מזכירים כי האתגרים ארוכי הטווח שהיו בעבר נותרו על כנם, לרבות פעולה נחושה כדי לעצור את משבר האקלים. בהקשר הזה הם מזכירים כי הנזקים של אותו משבר זינקו בעשור האחרון ב־82% לרמה של 791 מיליארד דולר רק במדינות המפותחות, וגם את הצורך הדחוף לצמצם את אי־השוויון. המספרים בדו"ח מראים כי רוב הנשים והעובדים הלא־משכילים שאיבדו את מקום עבודתם, טרם שבו לשוק העבודה, שכידוע המצב בו הוחרף בזמן המגפה שמסרבת להיעלם.

בתחילת החודש הנוכחי עדכן בנק ישראל את תחזיות הצמיחה של ישראל כלפי מטה: 6.5% ב־2021, 5.5% ב־2022 ו־5% ב־2023, אך לא מן הנמנע כי במהלך השנה, תלוי בתוצאות שיותיר האומיקרון, ייאלצו בבנק לבצע עדכונים נוספים.

תגיות